Share |

Kun puolet onkin neljäsosa

Lauantai 6.3.2021 klo 11.19 - Helena Tuuri-Tammela

Kun puolet onkin neljäsosa

Ympäristöministeriön tiedottamiseen kannattaa aina suhtautua varauksella. Jonnekin on joku loukku piilotettuna. Tässä esimerkissä käsittelen selkokielistä tiedotusta ja ihmisen näkökulmaa.

Viime vuonna ympäristöministeriö lanseerasi asuinrakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen avustuksen. Avustuksen määräksi on ilmoitettu ”enintään 4 000 € tai 6 000 € per huoneisto riippuen tavoitellusta energiansäästötasosta ja kuitenkin enintään 50 % avustettavaksi hyväksyttävistä kustannuksista”. Tässä vaiheessa tavallinen ihminen on  jo harhautettu.

Mitä ovat hyväksytyt kustannukset? Sen avaaminen on piilotettu huolellisesti ja sen voi oivaltaa, mikäli lataat netistä löytyvän Excelin ja täytät sen. Avustuksen hakuun on toki erillinen ohje, mutta enemmän palstatilaa on käytetty säädösluetteloon kuin yksinkertaiseen esimerkkiin, miten hyväksytyt kustannukset lasketaan. Informaatiota löytää ARA:n verkkosivuilta, mikäli uutterasti penkoo. Painetussa ohjeessa ei ole viittausta lisätietoihin ja esimerkkeihin. Kätevää?

Hyväksytyt kustannukset eivät ole toimenpiteiden kustannuksista laskettu 50 %, vaan siitä puolet.  Kustannus € x 0,5, josta 50 %.  Sama suomeksi: 25 %.  

Puolet onkin neljäsosa. Tätäkö on hyvä tiedottaminen? Vai onko valtioneuvoston asetus näin tarkoittanut säätäessään ”kuitenkin enintään 50 prosenttia avustuspäätöksessä avustettaviksi hyväksytyistä ja toteutuneista kustannuksista.” Asetukselle ei ole taustamateriaaliin linkkiä säädöskokoelmassa. Vaatisi tutkielman selvittää, mitä sisäministeri Ohisalo tai virkamiehet ovat ministeriössä ajaneet takaa. Miksi neljäsosa kirjoitetaan puolena? Pitääkö jokaisen käyttää energiaansa sen tutkimiseen, mitä johonkin asiaan on piilotettuna?  

Omalukunsa on myös se, mitä vaaditaan avustusketjussa rakennuksen laskennallisilta energiatehokkuus luvuilta (E-luku) sekä energiatodistukselta. Ilman niitä on turha tähän leikkiin ryhtyä. Tässä vaiheessa monen mökin mummon ja papan hanke jää tekemättä ja avustamatta.  

Tämän avustuksen haku- ja myöntöprosessin käsittelyyn ei ole varattu resurssia tarpeeksi. Hakemuksia on ollut paljon. Hakemisesta päätökseen voi kulua puoli vuotta ilman yhteydenottoa viipyvästä käsittelystä.  Toimeen asiakas on saanut tarttua heti, kun avustushakemus on tehty, vaikka päätöstä ei ole. Kun energiatehokkuutta on parannettu ja laskut maksettu, et voi tehdä maksatushakemusta, koska ei ole avustuspäätöstä. Kun lopulta saa avustuspäätöksen voi olla yllätys, että puolet oletetusta avustusmäärästä onkin puolittunut.  

Lisäksi kannattaa miettiä, onko max. 4000 € avustus sen fäärtti, että samalla menetät kotitalousvähennyksen käyttömahdollisuuden verotuksessa.

Kommentoi kirjoitusta.

Edes jotain vinkkejä etäpäivääsi

Torstai 19.3.2020 klo 12.29 - Helena Tuuri-Tammela

Oletko etätyössä, joka on sinulle uusi työmuoto?
 
Ohessa muutama vinkki.
 
Aika ennen töitä "aamu" ja aika töiden jälkeen "ilta":
Pidä yllä aamuihin ja iltoihin liittyneet rutiinisi.
 
Kun ja jos sinulla ei ole hienoa kotitoimistoa säätyvine kalusteineen, sinulla on pian ikävä hyvää työtuoliasi. Todennäköisesti pöytätasokin on korkeudeltaan huono.
 
Jollet saa pöytää korotettua, etsi matalampi tuoli. Jollet saa pöytää laskettua, etsi korkeampi tuoli tai tyyny pyllyn alle.
 
Muista muuttaa työskentelyasentojasi ja yrittää keksiä keinot saada näppäimistö, näyttö ja omat raajasi oikeille etäisyydelle toisistaan. Kiinnitä huomiota katseeseen. Etsi oikea pään asento, jossa niskasi ei ole oudossa asennossa. Vaihda työpisteitäsi. Liikuttele käsiä, hartioita, päätä. Pidä taukoja. Ajatella voi muutenkin kuin istuen; nouse ylös ja ota ajatuksia selkeyttäviä askeleita ja pyöräytä käsivarsia. Ties vaikka joku uusi hieno idea lähtisi verenkierron mukana liikkeelle. Älä jämäytä itseäsi huonoon asentoon. Happihyppelyt kunniaan.
 
Rytmitä päiväsi yhä niin, että aamu on aamu, "virtuaalimatka töihin", työaika ja jälleen "virtuaalimatka töistä kotiin". Älä luisu 24/7 etäpäivään, osaa irrottautua ja olla myös etätöissäsi töissä.
 
Syö. Nuku. Huolehdi itsestäsi ja läheisistäsi.
Harrasta ja liiku sinulle sopivalla tavalla. Vaikka moni ryhmä on nyt tauolla, jatka harrastusta yksin, eri tavalla tai pohdi korvaava harrastus. Älä kuitenkaan aloita tietokoneella notkumista harrastuksenasi, jos jo koko työpäivän teet niin.
 
Työyhteisön sosiaalisuus muuttui erilaiseksi
 
Etänä työkavereista oleminen ei ole aina helppoa. Onneksi nykyään on puhelimet, sähköpostit ja kaikenlaisia sovelluksia, joilla yhteydenpito onnistuu. Hyödynnä niitä järkevästi. Kaikki sovellukset ei sovi arkaluonteista asioiden käsittelyyn, joten jotain rajaa.
 
Sitä paitsi; päiväsi menee hukkaan, jos korvataksesi työkaverin läsnäolon puuttumisen pelkästään chättäilet hänen kanssaan niitä näitä. Tehkää yhteisiin työtehtäviin virtuaalityöpaikka. 
 

Kommentoi kirjoitusta.

10/20/70

Torstai 7.2.2019 klo 12.49

Olen istunut elämäni aikana koulunpenkillä ja erilaisissa koulutuksissa keskimääräistä enemmän tai tavanomaista vähemmän. Paljon kuitenkin. Viime vuonna syvensin tietojani riskienhallinnan ja turvallisuuden maailmasta. Varmasti kuluvana vuonnakin keksin jotain kouluttautumista itselleni. 

Kaivaessani vanhoja tekstejäni,bongasin jälleen numerosarjan 10/20/70.

10 % osaamisesta saadaan koulutuksella tai koulutuksissa.

20 % osaamisestamme opitaan muilta ja yhdessä tekemällä.

70 % opitaan työssä itse oivaltamalla.

Koulutuspäivästä siis valtaosa onkin turhaa? Oppiiko enemmän töissä? Jos kouluttamalla oppisi 100 %, olisi koulutus erittäin naseva ja aivot mitä ihanteellisin paikka, jonne tarttuu kaikki kuultu, nähty ja ymmärretty kuin purkka etutukkaan. Silloin ei työelämässä ja sen kuuluisan kantapään kautta oppimista tarvittaisi enää. Ei se kuitenkaan niin mene. Vähintäänkin elämä sekaantuu teoriaan.

Toteamme tämän tästä, että lisäoivallus ja oppi tuli kyseenalaistamisen, logiikan, ongelmien, onnistumisen ja faktojen hallinnan kautta. Tehokkaammin kuin asian teoriassa lukien tai kuullen. Teoria auttaa, sitä pitää olla, mutta sen avulla pitää itse myös oivaltaa.

Miksi on lopuksikin erittäin kehittävä kysymys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oppiminen

Tilit päättyi, työ ei lopu

Torstai 30.3.2017 klo 6.58

Isossakyrössä on ollut taidon lisäksi myös hyvää onnea vuoden 2016 ylijäämäiseen tilinpäätökseen johtaneessa lopputuloksessa. Moni arvioimaton tulo tuli ja ennakoimaton meno säästyi.

Mistä muodostui 1,8 miljoonaan euron ylijäämä?

Isommat potit ovat nämä: Kunnallisveroa ja yhteisöveroa tuloutui noin 200 000 euroa budjetoitua enemmän. Valtionosuuksia tuli odotettua enemmän 200 000 euroa, lähinnä opetusministeriön valtionosuuksista. Henkilöstökuluissa säästyi noin 100 000 euroa. Ja myös erikoissairaanhoidon ostoista (200 000 euroa) väheni menot. Rahaa säästyi samankaltainen summa 200 000 euroa myös toimeentuloturvassa ja kotipalvelussa. Päivähoidossa kotihoidon tukea maksettiin lähes 100 000 euroa budjetoitua vähemmän. Tekninen toimi myös nipisti budjetoiduista menoistaa 120 000 euroa.

Vuosikate (3 milj) ylittää noin 700 000 eurolla edellisen vuoden vuosikatteen, joka oli siihenastinen ennätys. Velkaa on vain hieman yli 500 euroa asukasta kohden. Se on vähän. 

Laadimme muutama vuosi sitten kunnan talouden tasapainottamisohjelmaa yhteistyökykyisenä. Se vaati sitoutumista moniin tekoihin kunnan työntekijöiltä ja luottamushenkilöiltä. Olen huomannut, että ikävä kyllä löytyy niitäkin, jotka ovat tehtyjä linjauksia käyttäneet toisten lyömäaseena ja omien etujensa mukaisissa puheissa.

Pienistäkin virroista koostuvista kokonaisuuksista löydettiin vuositasolle noin miljoonan säästöjä. Edessä on koviakin vuosia, ja haluttiin olla elinvoimainen ja taloudellisesti itsenäinen. Kaikki päätökset ehkä eivät ole aina parhaita, mutta siinä tapauksessa niitä pitää muuttaa. 

Nyt uuden valtuustokauden päättäjiä on alettu valita ja ennakkoäänestys alkoi eilen. Mielestäni talouden tasapainossa pitäminen on yksi tärkeimmistä valtuuston tehtävissä. Valtuuston tulee laatia uudelleen talousohjelma ja käydä läpi ne toimet, joita on tehty ja korjata niitä päätöksiä, joissa saadut säästöt ovat hyötyynsä nähden pielessä.

Silti tasapuolisuutta ei saa unohtaa. Eikä yhteistyötä. Sen todellakin toivon kaikien muistavan.

Kommentoi kirjoitusta.

Sotesta euroon ja takaisin

Keskiviikko 15.3.2017 klo 19.03

Ajoittain on tuntunut siltä, että uudistus on jotain sellaista, jota ei saa tehdyksi. Ainakin hyvinvointiyhteiskunnassa, jonka tunnuslukuina on vahvasti puhuneet ongelmat, huoltosuhde, muuttotappio, valtion velka, syrjäytyminen, kalliit erikoissairaanhoidon kustannukset, toimimattomat palveluketjut, alueellinen eriarvoisuus jne. jne.

Yli 10 vuotta on tehty palvelurakenneuudistusta, ns. Paras-hankkeen lanseerauksesta näihin päiviin  saakka sekä sen yli.  Näiden osin paikoillaankin junnaavien vuosien varrella on moni kunta jäänyt historiaan. Isot palvelurakenteen muutokset ovat olleet hieman näkymättömämpiä. Isäntäkunta –malli perusterveydenhuoltoon tuli. Siihenkö se sitten jäikin, ehti jo ajoittain pohtia. Monenlaista pientä on kuitenkin tehty taustalla, etenkin kunnissa. Talous on aika vahva konsultti; tilinpäätökset eivät voi kerryttää tappiota vuodesta toiseen. On oltava positiivisia. Tulos tai ulos kuntakartalta.

Nyt edetään vauhdilla. Lakien valmistelut luonnollisesti eivät ole tällaiseen vauhtiin tottuneet ja ennustettavaa onkin siinä, että miten monta vikalyöntiä toimeenpanossa sattuu. Varmasti joitakin, joten korjaamista tulee olemaan. Edetään kuitenkin johonkin suuntaan.

Julkista sektoria –kunnat ja valtio- ravistellaan nyt kunnolla. Iso osa kunnan lakisääteisistä tehtävistä tulee siirtymään maakuntien vastuulle. Näitä uusia maakuntia ei vielä periaatteessa ole, sillä kyse ei ole nykyisistä maakunnista. Myös maakunnan uudistuvat. Ne tulevat olemaan valtion ja kunnan hallinnon risteytyksiä, ja siinä lienee yhteensovittamista; viranomaistehtäviä, tiukasti säädeltyjä tehtävä ja kuitenkin mukana on myös asukkaiden itsehallintoa: suoralla kansanvaalilla valittava maakuntavaltuusto. Kuulostaa vaikealta. Sitä se myös on.

Nykyisistä kuntien budjeteista leikkautuu menoja ja tuloja, ja ne siirtyvät maakuntahallintoon. Raha ei siis periaatteessa katoa, se vain siirtyy eri kirjanpitoon.  Jos nykyiset valmistelut toteutuvat, leikataan 12,47 % jokaisen kunnan kunnallisveroprosentista. Käytännössä vaikuttaa käyvän niin, että nykyinen valtionosuuspainotteinen kuntatalous muuttuu veropainotteisemmaksi, sillä luonnollisesti kunnalta maakunnalle siirtyvien tehtävien mukana siirtyy niihin liittyviä valtionosuuksia uudelle hallinnolle.  Siirtyvissä kuluissa ja tuloissa on luonnollisesti kuntakohtaisia eroja ja lopputulos voisi joidenkin  alueiden osalta olla  täysin kestämätön. Siksi tähän systeemiin on rakennettu myös muutoksien rajoittimia ja tasauksia siirtymäajoiksi.   Muutoksessa on voittajia ja häviäjiä. Voittajia ovat ne, jotka onnistuvat turvaamaan lähipalvelut kuntansa alueella. Tässä työssä tarvitaan vahvaa yhteiskuntaosaamista

Alueuudistus.fi sivusto on sote-uudistusta seuraavan henkilön tietopankki.  Suosittelen tutustumaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Tasa-arvosta Kuntaliiton julkaisu

Keskiviikko 8.3.2017 klo 19.42

"Demokratian edellytys on jokaisen ihmisen yhtäläinen osallistumisoikeus."

Tasa-arvo ajan tasalle -julkaisu on Kuntaliiton teko 100 tasa-arvotekoa -kampanjassa. Se on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaa. Tasa-arvoteolla tarkoitetaan konkreettista toimenpidettä, joka lisää sukupuolten välistä tasa-arvoa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vaikka minun mielestäni tasa-arvo on paljon muutakin kuin sukupuolten välinen asia, on opas mielenkiintoinen.

"Kuntaliitto kannustaa kuntia ja maakuntia edistämään tasa-arvoa tarjoamalla Eurooppalaiseen naisten ja miesten tasa-arvon peruskirjasta eilen tiistaina 7.3. julkaistun uuden pika-oppaan Tasa-arvo ajan tasalle avulla. Oppaan on kirjoittanut toimittaja Johanna Korhonen. – Tasa-arvosta puhutaan usein periaatteellisella tasolla, mutta tasa-arvohan koostuu käytännön elämän asioista. Kun katsoo ympärilleen, voi tasa-arvon edistämiseksi tehdä hyvinkin paljon, sanoo Korhonen."

Löydät oppaan alla olevasta sivulta:

Opas on saatavilla maksutta osoitteesta:
http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=3320

Lisäksi luettavissa on myös eurooppalainen tasa-arvon peruskirja: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2988

Kuntaliitto tiedotteessaan 7.3.2017 on myös julkaissut seuraavat kommentit.

– Kuntien ja maakuntien on otettava tasa-arvon edistäminen tosissaan, jotta saamme varmistettua naisten ja miesten, tyttöjen ja poikien tasa-arvokehityksen jatkossa. Eurooppalaisesta naisten ja miesten tasa-arvon peruskirjasta on hyötyä politiikassa, strategian tasolla ja käytännön työssä, kuten esimerkiksi oman kunnan tasa-arvotavoitteiden asettamisessa ja niiden toteutuksen seurannassa. Kuntaliitto suosittelee tasa-arvon peruskirjan soveltamista myös uusille maakunnille, sanoo Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero.

-       On hyvä tunnistaa tasa-arvoa estäviä rakenteita ja toimintatapoja, jotka usein perustuvat sukupuolirooleihin liittyviin ennakkokäsityksiin, stereotypioihin ja muuttaa niitä. Hyvänä esimerkkinä tästä on opetustoimi, toteaa Minerva Krohn, joka toimii Kuntaliiton edustajana Europan kuntajärjestöjen yhteistyöjärjestön, CEMR:n tasa-arvokomiteassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Huolenpitoa -esittely

Tiistai 7.3.2017 klo 6.25

IMG_06773.PNG


9.4.2017 ratkaistaan kuntien suuntaa valitsemalla kunnanvaltuutetut. Vaalikausi on nelivuotinen.

Olen lupautunut ehdokkaaksi ja sitoudun huolehtimaan isokyröläisten asioista jatkossakin. Koulutettu hallinnon ja maaseudun ammattilainen.

Isossakyrössä ehdokkaita on muutamia vähemmän kuin nelisen vuotta sitten. Ehdokkaita ei asettanut Vasemmistoliitto lainkaan ja muutamalla listalla on ehdokkaita hieman vähemmän kuin aiemmin.

Keskustan listalla on jälleen 37 ehdokasta. Saman verran siis kuin aiemminkin. Lista on todella rautainen ja kattava. Nuoria, naisia, miehiä ja ikäihmisiäkin.

Puolueella on www-sivusto, jossa jokaisen hieman yli 7400 keskustan ehdokkaan on mahdollista itsensä esitellä. Minun esittelyn löydät (tai siis vuonna 2017 löysit) tästä linkistä

http://www.keskusta.fi/Ehdokkaat/Isokyro/Tuuri-Tammela-Helena/466880

Vaalikoneita näissä vaaleissa on vähän. Niitä ovat ottaneet käyttöön Yle ja Helsingin Sanomat. Niiden kysymykset olivat erikoisia ja eivät pääasiassa käsittele kunnan ratkaisuvallassa olevia asioita. Ne kuvastavat ehkä ehdokkaan arvoja, mutta vastaaminen oli hyvin mustavalkoisten vaihtoehtojen varassa.... Vastasin niihin minäkin. Ylen vaalikoneessa oli kolme kysymysä, joihin sai vastata lyhyenä videona. Mielenkiintoista!

Toivotan hyvää vaalikevättä kaikille ehdokkaille ja äänestäjille!

Kommentoi kirjoitusta.

Tulevaisuuden kunta

Sunnuntai 5.3.2017

Perjantaina 3.3. klo 17.30-19.30 Tulevaisuuden kunta, Isokyrö

Isossakyrössä vieraili Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina ja Etelä-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi.

Järjestin tilaisuuden, kun mahdollisuus Reinan vierailuun järjestyi ja kyllä kannatti!

Saimme tuhdin tietopaketin kunnan tehtäväkentän muutoksista ja maakuntauudistuksen kulmakivistä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisestakin läpikäytiin monta asiaa. 

Tilaisuus oli kaikille avoin keskustelutilaisuus ja väkeä oli vahvasti paikalla.

Kiitos osallistujille ja alustajille. Oli hieno ilta!

Kommentoi kirjoitusta.

Muuttuva työntekotapa

Keskiviikko 22.2.2017 klo 14.50

Olen istunut kevään aikana muutamia päiviä koulutuksessa. Itse asiassa istun nytkin. Vapaa-ajallani olen tehnyt kurssien vaatimia tehtäviä. Korva höröllä ja sormet tietokoneen näppäimistöllä olen tavoitellut aiemmin oppimani syventämistä. Ajoittain todennut olevani jälleen kertaamassa, mutta silti oppiani avartamassa. Ei tämä nyt hukkaan mene tämä istuminen. Ei.

Tänä aamuna kouluttaja piirsi fläppitaululle maagisia numeroita. 10/20/70. Olisiko pitänyt lähteä heti pois ja palata työpöytänsä ääreen oppimaan?

10 % osaamisesta saadaan koulutuksella tai koulutuksissa. 20 % osaamisestamme opitaan muilta ja yhdessä tekemällä. 70 % opitaan työssä itse oivaltamalla.

NO niin, koulutuspäivästä siis valtaosako onkin turhaa? Oppisin enemmän töissä? Niinkö tuo pitää tulkita... Liian yksinkertaista. Jos kouluttamalla oppisi 100 %, olisi koulutus erittäin edistyksellinen eikä työssä ja kantapään kautta oppimista tarvittaisi lainkaan. Ainakin minä usein olen todennut oppineeni kyseenalaistamisen, logiikan, ongelmien, onnistumisen ja faktojen hallinnan kautta kuin sillä, että joku minulle asian teoriassa selittäisi. Teoria auttaa, sitä pitää olla, mutta sen avulla pitää itse myös oivaltaa. Miksi on lopuksikin erittäin kehittävä kysymys.

Ei oppi ojaan kaada.  Tee tästäkin nyt johtopäätöksiä.

Kommentoi kirjoitusta.

Uuden vuoden tervehdys!

Torstai 5.1.2017 klo 8.21

Vuosi on vaihtunut ja on alkanut Suomi 100 vuotta juhlavuosi. Hyvää uutta vuotta 2017!

Minun talveni on edennyt syksyn töistä ja sienestyksestä kohti tammikuun paukkupakkasia rauhallisesti. Arkirytmi on muuttunut hiukan, sillä heinäkuun lopulla taloon on saapunut vahti. Rocky, eli tuttavien kesken Roki, vaatii oman aikansa. Koiranpennusta on kasvanut jo keskikokoinen puolivuotias karvaturri, joka aika ajoin herättää varhain ja saattaa taas nukkua tuhertaa onnellisena tovin. Ilmeisen tyytyväinen pikku hömppä. Lajiltaan espanjanvesikoira. 

Blogitus. Huonolla menestyksellä täydentyvä blogini on ikävää seurattavaa. Siitä voin vain olla pahoillani. Jotenkin vain tämä näpyttely jää toiseksi ja tulee tehtyä muuta. Sitä en edes väitä, että muu touhu olisi yhtään sen järkevämpää. Kynnys avata kotisivukone on vain laiskuuden korkuinen. Silti se on.

Harmikseni en tehnyt uudenvuodenlupauksia. Olisi pitänyt. Voisin ottaa itseäni niskasta ja tehdä viikkorytmin tämän sivuston ylläpidolle. Ei ainakaan ole yhtäkään hyväksyttävää tekosyytä olla hiljaa. Toisinaan se on viisasta, mutta ei kroonisesti.

Nyt sitten vain jännityksellä odottamaan, miten vuosi etenee. Ainakin tämän aamun paukkupakkanen, miinus 22, lupaa lämpimämpää. Kesää kohti kun mennään. 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille.

Kommentoi kirjoitusta.

Käsityön juhlaa Isossakyrössä

Torstai 11.8.2016 klo 12.55

Kesä on kääntynyt elokuun kohokohdalle, 1700-luvun markkinaviikonlopulle. Isossakyrössä on tulevana viikonloppuna pe 12- su 14.8 markkinat, jotka tunnelmaltaan ja anniltaan ovat ikimuistoiset.

Vanhan kirkkomme ja kotiseutumuseomme rantaan kannattaa poiketa läheltä ja kaukaa. Euron tietullilla pääsee markkinoille joka päivä. Tervetuloa! 

Runsaasti lisätietoja markkinoiden www-sivuilta ja facebook tiedotteista

Kommentoi kirjoitusta.

Juhannustaikoja

Lauantai 25.6.2016 klo 14.36

Rankoja

Juhannusta on vietetty ja toppatakkia ei ole kaivattu. Hienoa! Ja minä olen hikoillut koko keskikesän edestä.

Sain päähäni juhlistaa Suomen suvea hyttysten keskellä, paarmojen saaliina ja risujen vankina. Heitin auton peräkoppiin raivaussahan sekä kaksitahtista pönikällisen, mehua ja kumpparit. Huruutin perämaille, joutomaille.

Huhkin ja hääräsin. Pajut, lepät ja koivut saivat kyytiä, kun niiden varjoista esiin kaivettiin epämääräisiä männyn ja kuusen taimia. Tasan viimeinen hetki pelastaa ne. En ole aiemmin voinut niille mitään muuta kuin katsoa päältä ja voivotella. Naapurin tontille kun ei voi mennä sahaa soittamaan. Nyt oli tilanne muuttunut, ja pääsin polttamaan kaloreita.

Viisi tankillista bensaa paloi työmaalla ja tulostakin tuli. Hiki valui kypärän sisältä ja valjaiden pehmusteistakin olisi voinut vääntää vettä. Paarmat eivät tehneet montaakaan osumaa, kun olin sentään tajunnut ottaa suihkeet mukaan. Hyötyliikuntaa toden teolla. 

Aikamoisen siivun siivosin pöpelikköä. Pakkasin kamppeet autoon ja huruutin kotiin, suihkun kautta sohvalle. Siinä sitä sitten piti harmitella, että Polar ei ollutkaan ollut muutamiin päiviin ranteessa. Ei tulosta aktiivisuudesta. Ahersinko siis turhaan ;)

Joku tarkoituskin tällä urakalla on. Ohessa sivutuote, muutama ranka päätyäkseen aitaan. Jos vielä huomenna lepäisi ja ehtisi tehdä ne juhannustaiatkin.

Iloista keskikesää kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Strategista päätöksellä

Perjantai 17.6.2016 klo 22.13

Isonkyrön kunnanvaltuusto kokousti eilen. Tilinpäätös 2015 oli nuijan kopautuksella pöydässä. Miljoona lyötiin pöytään muutaman ryhmäpuheenvuoron saattelemana. Minä toimin keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajana, joten oman lyhyen kommenttini esitin ryhmän puolesta. Muutosesityksiä meillä ei tilinpäätökseen ollut. Olihan se selkeä paketti tiivistä asiaa ja hyviä tunnuslukuja. Muutamia nostoja toki aina voi sanoa, joista esimerkkinä lukiomme markkinointi ja kehittäminen sekä ulkoisten palvelun tuottajien laskutuksen valvonta.

Isokyrö on vuosien aikana ollut ketterä. Palvelurakennetta on muutettu, vaikeillakin päätöksillä. Toimintatapoja on hiottu, mutta erityisesti henkilöstön omalla tahdolla. Reilu vuosi sitten talouden tasapainottamiseen perustettiin työryhmä, joka linjasi, mutta isomman työn teki viranhaltijat ja työntekijät. Tätä saimme taas kiitellä.

Pelkkien talouslukujen tuijottaminen ei tee autuaaksi. Ilahduttaahan se toki. Isonkyrön kunnan velkamäärä on alhainen, vain 890€/asukas. Konsernitasollakin siedettävissä lukemissa. Investointeja on tehty kuitenkin joka vuosi. Osa investoinneista on ollut hyvinkin viisaita. Mutta madonluvut lepäävät maan alla. Kunta on vetänyt viemäriverkostoa, ja liittyjämäärät ovat silti vähäisiä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja olikin laskenut, että viime vuonna liittyjien määrällä kun jakaa tehdyt investoinnit on lukemana 40000 euroa. Olisiko aika lopettaa uusien linjojen veto vai onko aika vaatia liittymään niihin? 

Viime vuotta väritti normaalin palvelutuotannon ohella kaksikin kuntaliitosselvitystä. Ne olivat pakkoselvityksiä. Tuloksettomia. Isokyrö vastasi sekä Vaasan että Seinäjoen liitoksiin "ei, kiitos.". Joulukuussa kunnanvaltuusto yksimielisesti otti kantaa, että haluamme kuulua Etelä-Pohjanmaan itsehallintoalueeseen. Tälle onkin reformiministerityöryhmä näyttänyt vihreän valon, joten Isokyrö pääsisi vaihtamaan maakuntaa 1.1.2019. Kun kuulin uutisen, hypin riemusta kuin eskarilainen. Vuosien työ sai ansaitun lopputuloksen. Kiitos erityisesti kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle, joka kuunteli kuntamme asiaa sekä näki perustelut palvelurakenteen näkökulmasta oikeiksi. 

Kokouksessa hyväksyttiin myös kunnan strategia: Isokyrö 2025. Strategia on tahtotilassa ja lupauksien asteella. Työ jatkuu kirjoittamalla luvatut asiat auki eri toimenpiteiksi. Suuntana on  elämisen, asumisen ja yrittämisen kunta, jossa viihdymme nyt ja vuosikymmentenkin kuluttua. Taloutemme antaa pontta pysyä sellaisena, mitä nyt olemme: itsenäinen ja yhteistyökykyinen Isokyrö.

Kiitos kaikille Teille, jotka olette tehneet hyvät päätökset mahdollisiksi! 

Strategian löydät tästä linkistä

http://www.isokyro.fi/files/Kunnanhallitus/Isonkyrn_strategia__160601.pdf

Myöhemmin kunnanvaltuuston kokouksen pöytäkirjan allekirjoittamisen ja julkaisemisen jälkeen tämä liite on sielläkin mukana. Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti kunnanhallituksen esityksen mukaisesti. Linkki vie siis esitykseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Pulinat pois

Maanantai 13.6.2016 klo 13.22

Kesäkuun toisena viikonloppuna kokoontuivat tuhannet ihmiset Seinäjoelle keskustan puoluekokoukseen. Kokouksen medianäkyvimmät aiheet ovat olleet henkilövalinnat. Minäkin seurasin tilannetta, ajoittain ihan paikan päällä. Ehdin käydä pöntössäkin.

Ajatelkaa. Kokouksen yleiskeskustelun aikataulu on sellainen, että kun sadat ihmiset haluavat sanoa sanottavansa puolueen korkeimmassa pätöksentekoelimessä, annetaan armollisesti aikaa yksi minuutti. Yksi (1). Siinä ei maailmoja pelasteta. Missä tässä puolueessa saa siis äänensä kuuluviin. Ilmeisesti sosiaalisessa mediassa. Jatkan siis blogia vielä hiukan....

Puolueen puheenjohtaja valinta oli läpitaputeltava. Sipilä jatkoon.

Varapuheenjohtajista äänestettiin. Kampanjat olivat hyviä, rahakkaita ja näkyviä. Asiasisällölliset erot varmasti alkoivat erottua, mutta poliittisia puheita heidän olisi pitänyt päästä esittämään enemmän. Lauantaiaamun piirikokouksien rumba oli kilpahuutoa, epäorganisoitua vaellusta ja pomppimista salin puolelta toiselle. Saman ajan olisi voinut käyttää tehokkaamminkin. Yhteinen paneeli vpj-ehdokkaille ja puoluesihteeri ehdokkaille. Sen jälkeen ryhmien supinat, jos vielä ylipäätään sellaisia tarvitaan. Junttaa. Nyt tuo ehdokaspaneeli oli ängetty kokouksen aikana pidettäväksi, erilliseen kokoustilaan. Epäkätevää. Olisiko aika uudistaa jotain?

Vpj -vaalissa valituksi tuli ansaitulle jatkokaudelle kokenut "pappa" Juha Rehula, ministerismies. Nuori lappilainen Katri Kulmuni hehkutti apilapeltopuheillaan keräten aimo äänipotin ja asioiden hoitaja, lakimies Antti Kurvinen rynni kotikentällä äänilinjan yli, jättäen taakseen muut. Osan hyvinkin pienellä äänimarkinaalilla. Oman maakunnan kansanedustajan menestys on hieno asia! Kerrassaan loistavaa!

Puoluesihteeri valintaan joudun tyytymään, vaikka suurempaa kokemusta oli ehdokasjoukossa tarjolla. Odotan mielenkiinnolla, koska puoluesihteeri ottaa yhteyttä. Hän on kuitenkin todistellut, että keskustan valtuustoryhmät eivät ole mukana puoluetoiminnassa. Yleistykset Jouni hyvä ovat vaarallisia. Nyt odotan toimia :)  Nimeni ja puhelinnumeroni ovat ihan julkisia. Soita, jos tarvitse apua. Tukea työssäsi tarvitset.

Miesjoukko ja yksi nuori nainen. Sou? Nytkö pitää käyttää aikaansa siihen, että spekuloidaan, kuinka tässä nyt näin kävi, että puoluejohto on miesvoittoinen... Puoluekokous teki valinnat. Pulinat pois.  Kolmen nimen kirjoittaminen äänestyslippuun johtaa tuloksiin, joita ei voi täysin ennustaa.  Yksittäinen äänestäjä ei pysty valitsemaan tasapuolisesti molempien sukupuolien välillä. Kolmea nimeä on vaikea jakaa tasan kahteen sukupuoleen äänestyksessä. Kyseessä on siis myös henkilövaali. Ehdokasasetelma hajauttaa äänet.

Nyt puolue aloittaa periaateohjelma työn. Aion  olla mukana, koska puoluekokouksessa ei ole aikaa puhua......

Eli kuten huomaatte, minä hiukan sivuun päivän politiikasta heittäytynyt kunnallinen vaikuttaja, entinen piirijärjestön toimija, INNOSTUIN. Tuo iso kokous vaan taas vei mukanaan. Kiitos siitä kuuluu läheisille ystäville, joita taas sai tavata. Oli ilo olla mukana entisen keskustanuoren kampanjatiimissä. Tai kahden ja hiukan kolmenkin kampanjatiimissä. Vaikuttamassa. Innostamassa ja itselleenkin energiaa keräämässä.

Yhteisöllisyys tuli taas iholle. Porukan henki tarttuu. Tästä on hyvä taas kääriä hihoja ja alkaa työt.

Hyvää kesäistä päivää kaikille, minä nautin lomapäivästäni juomalla nyt kahvia!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluekokous, puoluejohto,

Uudet tuulet

Sunnuntai 12.6.2016 klo 19.38 - Helena Tuuri-Tammela

Hei, 

olet juuri tullut yllytetyksi käymään kotisivuillani. Todennäköisesti, sillä olet täällä.

Kahden vuoden hiljaisuutta tällä mediakentällä uhkaa loppua, ajatus alkaa taipua ja paljon pohdittavaa on viime aikoina tunkeutunut korvien väliin. Inspiraatio alkaa vääntyä kynäilyksi ja sormien näpyttelyksi.Uhkasin käynnistää tietokoneen, jos minua ei hillitä.....

Kahden vuoden inspiraatiokato kirjoittaa blogia on pakotettu vetäytymään taka-alalle.  Havahduin sunnuntaina 12.6. Olen antanut oman kanavani, tämän www-sivustoni jäätyä. Nyt kun Suomen suvi on valloillaan, olen päättänyt raaputtaa jäät pinnasta; pyrin blogittamaan edes kerran kuukaudessa.

Asiaahan aina on. Tämä oli siis ensimmäinen taukokauden päättymispäkinä.

Hyvää kesää.

Palstoilla tavataan! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Muutos, uusi tuulahdus

uinuvat sivut?

Keskiviikko 20.8.2014 klo 18.07

 

Hei kotisivuillani surffaava!

 

Olen pahoillani, mutta sivujen päivitys ja blogin ylläpito ovat työ- ja vapaa-ajan kiireissä jäänyt taka-alalle.

 

t. Helena

Kommentoi kirjoitusta.

Osallistu!

Torstai 30.1.2014 klo 19.51

Hei,

isokyröläinen, voit osallistua ideoimaan ja antaa oman vinkkisi taloudellisiin säästöihin.

Kunnan www -sivulla www.isokyro.fi on linkki, johon voit nimettömänä tai omalla nimelläsi jättää ehdotuksesi.

Sivu, jossa lomake on, löytyy myös kopioimalla alla olevan osoitteen selaimeen:

http://isokyro.fi/lomake/?id=133

Isonkyrön kunnan on tasapainotettava talouttaan vuositasolla 1,4 milj. eurolla.

Talouden tasapainottamisohjelma laaditaan 30.4.2014 mennessä.

Miten toimintaa voitaisiin tehostaa tai mistä palvelusta sinä olisit valmis luopumaan? Osallistu kunnan säästötalkoisiin tekemällä ehdotuksesi kunnan.

Kyseisiä, lomakkeella tehtyjä ehdotuksia ei käsitellä kuntalain tarkoittamina kuntalaisaloitteena vaan osana talouden tasapainotusohjelman laadintaa.

Mikäli haluat tehdä kuntalain 28 §:n mukaisen kuntalaisaloitteen, voit tehdä aloitteen. 

Kommentoi kirjoitusta.

Vuoden 2014 ensimmäinen

Lauantai 25.1.2014 klo 16.16 - Helena Tuuri-Tammela

Edellisestä blogistani on aikaa kulunut runsaasti. Aioin lopettaa koko kotisivuston ylläpidon paristakin syystä. No, laskun eräpäivän tullessa maksoi taas pienen ylläpidon www-sivuni nimelle, varmuuskopiolle yms turvallisuudelle. Eli otin vuoden aikalisän lopettamiselle.

Käynnistyi 16 vuosi blogittamista ja kotisivun ylläpitoa.

EHKÄ uudistan sivut ennen 20 -vuotisjuhlavuotta.

1) Aika. Tuumin, että aikaa on liian vähän. Se tuumaus on helppo kääntää toisinpäin; sitä on, jos on. Eli aika ajoin varmaan on aikaa blogittaa.

2) Muu. Kun ei kukaan muukaan. Siis isokyröläisistä kunnanvaltuutetuista ei kukaan muu tällaista harrasta, joten miksi siis minä? NO, kai sitä edes sitten yhden pitää?

3) Vähän. Kävijöitä on vähän. Höpö höpö flikka! Viime viikollakin, kun lehdessä luki, ettei isokyröläiset olleet saaneet kutsua kuntaministeri Henna Virkkusen tilaisuuteen, oli sivuillani käynyt liki 450 ihmistä kuulostelemassa kommentoinko. No en kommentoinut, koska en ollut paikalla.

4) Kävijät. Kävijöitä on tasaiseen tahtiin joka päivä. Päivityksiä varmaan siis odotetaan? Mutta yhtä en käsitä, miksi marraskuun 12 päivänä vuonna 2013 on ollut reilustyi yli tuhat kävijää tällä sivulla? Mitä silloin on tapahtunut? Se rikkoi päivittäisen kävijämäärän, joka sivuillani mitattiin 30.-31.5.2009.

5) Julkisuus. Ei aina kaikki, mitä ajattelen ole julkista. Julkaisen jos julkaisen seuraavan blogin, kun innostun.

6) Kannusta! Hei, voit ottaa yhteyttä ja antaa juttuvinkkiä tai edes kertoa olemassa olostasi sivuston seuraajana. Tämä on hyvin yksipuolista näin =)

7) Kiitos. Ehkä joskus kiitän itseäni, että olen edes yrittänyt tätäkin taiteenlajia.

Oikein hyvää alkanutta uutta vuotta 2014 tuttaville ja tuntemattomille!

Kommentoi kirjoitusta.

Pyhää ja arkea

Sunnuntai 25.8.2013 klo 13.47

Tänä aamuna lähdin metsään. Napaloin jalkaani valkoiset lenkkarit. Hyppäsin rappusilta alas pihamaalle. Otin askeleeni polulle viljapellon halki. Nostelin kinttuni sähkölangan yli. Hipsin pitkin niittyä pusikon laitaan. Totesin kenkävalintani hyväksi, mutta vääräksi ja jatkoin matkaa aamukosteudessa.

Kuusenalta löysin ensimmäisen männynherkkutatin. Kyykyssä perkasin saaliini koppaan hykerrellen. Jatkoin matkaa silmät maata viistäen, mutta selkä suorana. Pääsin kallioille ja niiden yli. Olin syvempänä metsässä. Sammal oli märkää ja muutaman tatin palottelu katkaisi haahuilua. Pysähdyin. Vedin syvään henkeä ja nautin sieluni maisemasta, olin katedraalissa. Linnut livertävät pään yllä kaartuvissa puiden oksistossa. Tuuli humisuttaa ja auringonsäteet löytävät heijastumansa maahan saakka. Katson ja nautin. Tätä on elämä. Kaikki hyvin.

-kuljeskelen aikani ja palaan lopulta samoja alkureittejä pihalle ja kengät potkitaan nurkkaansa odottamaan. Ah, mikä mielen rauha. Olen sinut itseni ja pihapiirini kanssa. Uskomatonta, vaikka latokin on kallellaan. Sinut kuitenkin.

Liian hyvää ollakseen totta. Niinhän se on. Viisas vaikenee ja se, jolla onni on, se onnen kätkeköön. Yksi paskamainen puhelinsoitto, ajanvoitto, ja tiedät taas olevasi oksalla alimmalla.

Mutta tuuleen ääntä mahtuu. Se vie ja tuo. Ottaa ja antaa.

Pojan kanssa vaeltelimme lammashaassa, kauniina syyspäivänä ja totesimme: onni on tässä. Pyhänä ja arkena.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesän tunnelmia

Sunnuntai 28.7.2013 klo 13.15 - Helena tuuri-Tammela

On kulunut taas aikaa, viikkoja, kuukausi kaksi, kun olen avannut Kotisivukoneen. Olen silti elänyt, vaikka olen blogittajana nukkunut. Kesäunella.

Heinäkuinen kesä hellii. Kunta on kiinni, joten ei esityslistoja, ei asioita, ei kokouksia. Kuitenkin arki on läsnä joka päivä. Olen aika ajoin yrittänyt kääntää ajatukseni johonkin tärkeään. Tärkeään sellaisella mittarilla mitattuna, josta olisi jotain suuria pohdintoja kunnallisista ongelmista ja haasteista.  Ei ole varsinaisesti onnistunut loppupäätelmään saakka. Olen silti elänyt. Olen miettinyt paljon ja olen ajatellut, miten onnellista on vain olla ja olla. Nauttia viileästäkin ilmasta, sillä en ole auringonpalvoja. Lämpö silti saa olla läsnä.

Edellisestä voisi ajatella, että siinähän akka luettelet laiskuuttasi. Niin teenkin. En silti ole ollut laiska, -omasta mielestäni. Olen tehnyt, mitä on huvittanut. Autonikin olen pessyt kolmesti tällä viikolla ja jopa puoliksi vahannut. Etuosan, sillä nokka edellähän kuljen ötököitä päin. Olen hamunnut kaikki (lähes) lähimaaston marjat. Vadelmia on enemmän säilöttynä kuin koskaan aikaisemmin. Hiki on tuttu kaveri, kun auringossa nyppii marjoja. Mutta ah se metsän hiljaisuus, jota tosin sekoittaa puheen höpinä, sillä usemmiten olen ollut puskassa serkkuflikkani kanssa. Aika ajoin olen nauranut niin, että ei ole voinut kuin hihittää. Tätä on kesäriemu!

Vielä viikko omaa aikaa, jonka jälkeen levänneenä, pirteänä ja työintoa puhkuvana autonnokka osoittaa Seinäjokea. Näkisi vaan, ja kuulisi kolinan.... Voi olla että jää kesä kesken ja hieman vastahankaan hiippailen työmaalle. Vaan, kun pelkkä loma ei elätä. Loma on itseasiassa kallista lystiä yhteiskunnalle, mutta onhan akkujen lataus ja lepo tuottavaa. ON. Ei muuten jaksaisi taas ahertaa, -seuraavaan lomaan saakka ;)

Hyvää kesää kaikille !

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »