Share |

Tilit päättyi, työ ei lopu

Torstai 30.3.2017 klo 6:58


Isossakyrössä on ollut taidon lisäksi myös hyvää onnea vuoden 2016 ylijäämäiseen tilinpäätökseen johtaneessa lopputuloksessa. Moni arvioimaton tulo tuli ja ennakoimaton meno säästyi.

Mistä muodostui 1,8 miljoonaan euron ylijäämä?

Isommat potit ovat nämä: Kunnallisveroa ja yhteisöveroa tuloutui noin 200 000 euroa budjetoitua enemmän. Valtionosuuksia tuli odotettua enemmän 200 000 euroa, lähinnä opetusministeriön valtionosuuksista. Henkilöstökuluissa säästyi noin 100 000 euroa. Ja myös erikoissairaanhoidon ostoista (200 000 euroa) väheni menot. Rahaa säästyi samankaltainen summa 200 000 euroa myös toimeentuloturvassa ja kotipalvelussa. Päivähoidossa kotihoidon tukea maksettiin lähes 100 000 euroa budjetoitua vähemmän. Tekninen toimi myös nipisti budjetoiduista menoistaa 120 000 euroa.

Vuosikate (3 milj) ylittää noin 700 000 eurolla edellisen vuoden vuosikatteen, joka oli siihenastinen ennätys. Velkaa on vain hieman yli 500 euroa asukasta kohden. Se on vähän. 

Laadimme muutama vuosi sitten kunnan talouden tasapainottamisohjelmaa yhteistyökykyisenä. Se vaati sitoutumista moniin tekoihin kunnan työntekijöiltä ja luottamushenkilöiltä. Olen huomannut, että ikävä kyllä löytyy niitäkin, jotka ovat tehtyjä linjauksia käyttäneet toisten lyömäaseena ja omien etujensa mukaisissa puheissa.

Pienistäkin virroista koostuvista kokonaisuuksista löydettiin vuositasolle noin miljoonan säästöjä. Edessä on koviakin vuosia, ja haluttiin olla elinvoimainen ja taloudellisesti itsenäinen. Kaikki päätökset ehkä eivät ole aina parhaita, mutta siinä tapauksessa niitä pitää muuttaa. 

Nyt uuden valtuustokauden päättäjiä on alettu valita ja ennakkoäänestys alkoi eilen. Mielestäni talouden tasapainossa pitäminen on yksi tärkeimmistä valtuuston tehtävissä. Valtuuston tulee laatia uudelleen talousohjelma ja käydä läpi ne toimet, joita on tehty ja korjata niitä päätöksiä, joissa saadut säästöt ovat hyötyynsä nähden pielessä.

Silti tasapuolisuutta ei saa unohtaa. Eikä yhteistyötä. Sen todellakin toivon kaikien muistavan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini