Share |

Strategista päätöksellä

Perjantai 17.6.2016 klo 22:13


Isonkyrön kunnanvaltuusto kokousti eilen. Tilinpäätös 2015 oli nuijan kopautuksella pöydässä. Miljoona lyötiin pöytään muutaman ryhmäpuheenvuoron saattelemana. Minä toimin keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajana, joten oman lyhyen kommenttini esitin ryhmän puolesta. Muutosesityksiä meillä ei tilinpäätökseen ollut. Olihan se selkeä paketti tiivistä asiaa ja hyviä tunnuslukuja. Muutamia nostoja toki aina voi sanoa, joista esimerkkinä lukiomme markkinointi ja kehittäminen sekä ulkoisten palvelun tuottajien laskutuksen valvonta.

Isokyrö on vuosien aikana ollut ketterä. Palvelurakennetta on muutettu, vaikeillakin päätöksillä. Toimintatapoja on hiottu, mutta erityisesti henkilöstön omalla tahdolla. Reilu vuosi sitten talouden tasapainottamiseen perustettiin työryhmä, joka linjasi, mutta isomman työn teki viranhaltijat ja työntekijät. Tätä saimme taas kiitellä.

Pelkkien talouslukujen tuijottaminen ei tee autuaaksi. Ilahduttaahan se toki. Isonkyrön kunnan velkamäärä on alhainen, vain 890€/asukas. Konsernitasollakin siedettävissä lukemissa. Investointeja on tehty kuitenkin joka vuosi. Osa investoinneista on ollut hyvinkin viisaita. Mutta madonluvut lepäävät maan alla. Kunta on vetänyt viemäriverkostoa, ja liittyjämäärät ovat silti vähäisiä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja olikin laskenut, että viime vuonna liittyjien määrällä kun jakaa tehdyt investoinnit on lukemana 40000 euroa. Olisiko aika lopettaa uusien linjojen veto vai onko aika vaatia liittymään niihin? 

Viime vuotta väritti normaalin palvelutuotannon ohella kaksikin kuntaliitosselvitystä. Ne olivat pakkoselvityksiä. Tuloksettomia. Isokyrö vastasi sekä Vaasan että Seinäjoen liitoksiin "ei, kiitos.". Joulukuussa kunnanvaltuusto yksimielisesti otti kantaa, että haluamme kuulua Etelä-Pohjanmaan itsehallintoalueeseen. Tälle onkin reformiministerityöryhmä näyttänyt vihreän valon, joten Isokyrö pääsisi vaihtamaan maakuntaa 1.1.2019. Kun kuulin uutisen, hypin riemusta kuin eskarilainen. Vuosien työ sai ansaitun lopputuloksen. Kiitos erityisesti kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle, joka kuunteli kuntamme asiaa sekä näki perustelut palvelurakenteen näkökulmasta oikeiksi. 

Kokouksessa hyväksyttiin myös kunnan strategia: Isokyrö 2025. Strategia on tahtotilassa ja lupauksien asteella. Työ jatkuu kirjoittamalla luvatut asiat auki eri toimenpiteiksi. Suuntana on  elämisen, asumisen ja yrittämisen kunta, jossa viihdymme nyt ja vuosikymmentenkin kuluttua. Taloutemme antaa pontta pysyä sellaisena, mitä nyt olemme: itsenäinen ja yhteistyökykyinen Isokyrö.

Kiitos kaikille Teille, jotka olette tehneet hyvät päätökset mahdollisiksi! 

Strategian löydät tästä linkistä

http://www.isokyro.fi/files/Kunnanhallitus/Isonkyrn_strategia__160601.pdf

Myöhemmin kunnanvaltuuston kokouksen pöytäkirjan allekirjoittamisen ja julkaisemisen jälkeen tämä liite on sielläkin mukana. Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti kunnanhallituksen esityksen mukaisesti. Linkki vie siis esitykseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini