Share |

Aluevaalien aakkosia

Keskiviikko 24.11.2021 klo 11:11 - Helena Tuuri-Tammela

Ensimmäiset aluevaalit ovat 23. tammikuuta. Olen ehdokkaana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hyvinvointialueella tuotetaan vuoden 2023 alusta kaikki sosiaali- ja terveyspalvelumme sekä palo- ja pelastustoiminta.  Rakenteellisesti muutos on iso.

Tammikuussa valitaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle 59 valtuutettua. Vaalituloksen myötä valitaan muut aluehallinnon luottamushenkilöt. Sama määrä aluevaltuutettuja valitaan myös Pohjanmaan hyvinvointialueelle, joihin naapurikuntamme Laihia ja Vaasalainen Vähäkyrö kuuluvat.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1. Vaalien aikataulun asettuessa heti vuoden vaihteeseen aiheuttaa sen, että kampanja-aika osuu epäkiitettävästi joulun ja uuden vuoden läheisyysteen. Esimerkiksi ehdokkaiden äänestysnumerot vahvistetaan 23.12. Mutta totuus lienee se, että ehdokkaana henkilö on tärkeämpi kuin numero.  

Vaalit toimitetaan suhteellisina, kuten kuntavaalitkin, joten ehdokkaan saama äänimäärä ratkaisee sen, miten hän sijoittuu eri puolueiden ehdokaslistalla. Mitä enemmän ääniä, sitä suurempi mahdollisuus tulla valituksi aluevaltuustoon. Äänestäminen aluevaalissa on siis ensiarvoisen tärkeää, että menestymme ja vaikutamme alueemme palvelurakenteeseen. Äänten keskittäminen sekä hänen tunnettavuutensa maakunnassa ratkaisevat pelin.

Kun Isollekyrölle mahdollistettiin vaihtaa maakuntaa eli tulevaisuus osana Etelä-Pohjanmaan maakuntaa, samassa yhteydessä linjattiin terveyspalvelujemme hallintomalli. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella järjestetään vuoden 2023 alusta kaikki sosiaalipalvelut, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito sekä palo- ja pelastustoiminta. Maantieteellisesti sijoitumme Ylistaron selän taakse ja tulemme olemaan vahva kumppani alueen palveluverkosto puolustajina.

Tammikuussa äänestetään siitä, onko palveluillamme laita-alueiden puolustus kunnossa. Meitä jokaista kiinnostaa, saako hoitoa ja pääseekö lääkäriin. Meitä kiinnostaa jokaiselle jokapäiväiset asiat. On kyse siitä, millaisia ja missä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ja onko alueellamme lähipalveluita. Siksi myös minä olen ehdolla. 

Parhaillaan rakennan omaa verkostoani vaalityöni tueksi. Olet tervetullut mukaan kampanjaan alueemme lähipalvelujemme puolesta.

Keskustan aluevaalitavoite on vahvat ja toimivat lähipalvelut. Keskustan keskeisin tavoite on, että jokaisessa kunnassa on sosiaali- ja terveysasema sekä paloasema, hoitoon pääsee ja apua saa oikea-aikaisesti sekä ihminen on palvelujen keskiössä. Näitä minä olen valmis puolustamaan. Lisäksi nyt kun hyvinvointialueen hallinnon rakenteet luodaan, tuon laajan kokemukselliseni osaamisen hallinnosta ja vaikuttamisesta. Keskustan linja on vastakohta keskittämisen linjalle, jota ennen muuta ajaa siniset ja punaiset voima.

Aluevaalissa pitää pärjätä. Siihen tarvitaan jokaista meistä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa, Hyvinvointialue

Valtuustokauden loppusuoralla

Keskiviikko 26.5.2021 klo 9:03 - Helena Tuuri-Tammela

Olen toiminut kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä tällä loppusuoralla olevalla valtuustokaudella. Tänään keskiviikkona on viimeinen valtuuston kokous. - Viimeinen ainakin tällä tietoa. Uusi valtuusto aloittaa kautensa elokuun alussa. Se voinko jatkaa työtäni isokyröläisten eteen, ratkaistaan äänestämällä. Vaikka olen kokenut, en ole niin kutsutusti varma läpimenijä, kuten moni voisi ajattella. Myös minä tarvitsen tukea, ääniä, jotka lasketaan sunnuntai-iltana 13.6.

Valtuusto valitaan kuntavaaleissa. Ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona 26.5., jatkuen 8.6. saakka. Peräti kaksi viikkoa kestävä ennakkoäänestys on nykypäivää, koska Covid-19 epidemia muutti tätäkin aikataulua. Terveysturvallisuus tule huomioida äänestyspaikalla. Toivottavasti käytätte maskia ja suojaatte muita äänestäjiä.

Tänä ehtoona kunnanvaltuuston käsittelyssä on vuoden 2020 tilinpäätös. Se on Isonkyrön osalta positiivinen. Merkittävimmän tuloksen toi valtion ns. koronavaltionavustukset. Ilman niitä Isonkyrön tulos olisi plussalla vain 200 000 €.

Isoakyröä on kehitetty määrätietoisesti, vaikka taloudellisia haasteita on riittänyt. Rakenteellisia muutoksia on tehty vuosikymmeniä. Vaikka niillä on isossa kuvassa katsoen pieni vaikutus kuntalaisen arkeen, isosti ne vaikuttavat taloudelliseen toimintakykyyn. Ilman euroja, emme olisi elinvoimainen ja itsenäin.

Valtuustokaudella on erilaisia hankkeita toteutettu yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Paikallisuus on huomioitu monien arjen palvelujen osalta. Voi sileällä sydämellä sanoa, että keskustalaiset kuntapäättäjät ovat huolehtineet koko kunnasta.   

Ohessa listaus muutamista asioista, joissa olemme onnistuneet kuluneen valtuustokauden aikana.

 • Olemme jälleen eteläpohjalaisia. Keskusta turvasi Isonkyrön tahdon vaihtaa maakuntaa. Isonkyrön perusterveydenhuollon kehittäminen on Sote-uudistuksessa samassa kokonaisuudessa kuin erikoissairaanhoito.
 • Isonkyrön strategiaa on päivitetty ja kunnan markkinointia on kehitetty.
 • Olemme rakentaneet. Uusi liikuntahalli ja voimistelusali vastasivat laajaan tarpeeseen. Uusi vesilaitos turvaa puhdasta vettä. Hulevesien hallintasuunnitelman avulla tavoitellaan rakenteellisia säästöjä. 
 • Uudelle nuorisotilalle avattiin uusi paikka. Nuorisovaltuusto on aktiivinen toimija.
 • Uusia asuin- ja yritystontteja on kaavoitettu. Lapinmäen alueen asemakaava  ja sen infra rakentuu parhaillaan. Kattiharjun tuulivoimapuiston kaavoitus mahdollistaa mm. merkittäviä kiinteistöverotuloja.
 • Kunnan kiinteistöistä “Koteko, Nuppula ja Ikolan koulu” myytiin. Nyt niiden korjaus ja käyttö on uudessa vauhdissa.  
 • Isonkyrön koulupsykologin viran perustamisen ja kotipalvelun lisäresurssit.
 • Kirjaston palvelut ovat laajentuneet avaamalla omatoimikirjasto.
 • Laurinmäellä valmistellut muutoskorjaukset lisäävät mm. Hoivaosaston viihtyisyyttä ja kodinomaisuutta.
 • Varhaiskasvatuksen palvelutarjontaa on monipuolistettu; yksityinen päiväkoti täydentää lasten päivähoidon valinnanmahdollisuuksia.
 • Isokyrö satsaa lapsiystävällisyyteen ja voimaa vanhuuteen -hankkeisiin.
 • Isonkyrön kunnan tuloveroprosenttia ei ole nostettu. Kauaskantoisilla päätöksillä on mahdollistettu kestävä talous.

Yllä oleva on julkaistu Isonkyrön Keskustan vaalijulkaisusta. Se jaettiin kuntaamme viikonlopun aikana 22.–23. toukokuuta. Lehti jaettiin vain niin postilaatikoihin, joissa ei lue ”ei mainoksia”. Jollet siis saanut omaasi, löydät lehden tästä linkistä:
https://issuu.com/iso…/docs/4-2021_keskusta_isokyro_kv-esite

”Ei mainoksia”. Voisiko lootaan rohkeasti lisätä, että vaalimainokset sallittu? Ei niitä usein tule. Viesteillä on tärkeä tehtävä; herättää äänestämään. Et välttämättä halua tukea juuri sitä listaa tai yksittäistä ehdokasta, joka mainoksen laatikkoosi tuo. Jaksaa tehdä ja vaivautuu sen jakamaan. Jaksaa ja vaivautuu. Eikö ole hieno asia, että toiset tekee ja haluaa tosissaan viestiä olemassaolostaan? Ennen kaikkea siitä, että huhuu, on aika silmäillä ja pohtia, ketä äänestää. Tässä yksi, mutta muitakin on. Käytäthän ääntäsi 😊

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuustokausi, Isokyrö, ennakkoäänestys, tilinpäätös

Demokratialla tehtävää maakunnassa

Tiistai 18.5.2021 klo 13:26 - Helena Tuuri-Tammela

Vuonna 2005 käynnistyi Paras-hanke, jonka jatkumona yhä tavoitellaan sosiaali- ja terveyspalvelujen (Sote) uudistusta. Paras -hankkeessa väännettiin kuntaliitosselvityksiä, -palvelurakenteiden kehitys jäi vähemmälle. Hävittiin aikaa. Kun hanke siirtyi itse asiaan eli palvelurakenteisiin, ”vaihdettiin nimi”, - Sote ei vaikuta valmistuvan koskaan.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen lainsäädäntötyö on hidasta ja vaativaa. Se kuvastaa sitä, miten monimutkaisesta ja laajasta asiasta on kyse. Valtakunnallisesti sote-uudistus on kompuroinut myös perustuslaillisiin näkökohtiin. Kunnallisen itsehallinnon ja kansalaisten turva on perustuslaissa, jonka voima on nähty etenkin koronarajoitusten toteuttamisessa vahvana.

Tällä hetkellä viranhaltijatyönä tehdään paljon sote-valmisteluja ja mietitään palveluketjuja. On iso työ laatia palvelujen prosessit, mutta myös nähdä niiden kehittämisen tarpeet. Tärkeää on palveluiden laatu, vaikuttavuus, saavutettavuus ja tehokkuus sekä teknologisen kehityksen hyötykäyttö. Tärkeää on turvata riittävä taloudellinen ja rakenteellinen perusta laadukkaiden palvelujen tuottamiselle ja järjestämiselle. 

Maakunnassamme uudistuksella on lukuisia työryhmiä ja kaksi ohjausryhmää; strateginen ja poliittinen. Strateginen ryhmä koostuu johtavista viranhaltijoista. Edustajia on kaikista toimijatahoista laaja-alaisesti. Strateginen valmistelu on yksityiskohtaista. Poliittinen ohjausryhmä on maakunnallinen luottamushenkilöjen ryhmä, jonne jäsenet on valittu puolueiden voimasuhteiden mukaisesti. Poliittinen ohjausryhmä kokoontuu kuulemaan valmistelujen tilanteita ja merkitsee ne tiedoksi. Itse odottaisin poliittiselta ohjaukselta voimakkaampaa roolia. Jokaisesta kunnasta ei ole edes varsinaista edustajaa. Tämä on mielestäni valmistelussa puute. Kunnallisen itsehallinnon näkökulmasta ei voi siis olla tyytyväinen.

Sote-uudistuksen ympärille ei ole muodostunut vahvaa luottamushenkilöverkostoa. Maakuntavaalit pitäisi saada järjestymään ja kuntalaisten vaikuttamisen rakenne voimaan.

Pohjankyrössä 6.5. Esa Tarkka kyseli ehdokkaiden halukkuudesta osallistua maakuntavaaliehdokkaaksi.  Hänen kysymyksessään korostui vaikutelma, että toimiminen maakunnallisessa tehtävässä muodostaisi intressiristiriidan oman kunnan suuntaan. Tätä väitettä en allekirjoita. Isostakyröstäkin pitää valita kuntavaikuttajia myös maakuntavaaleissa. Vain siten heillä on riittävän vahva tietämys kotikunnan palvelujen tarpeesta ja tieto välittyy päättäjille monisuuntaisesti.

Henkilökohtaisesti olen vahvasti kiinnostunut maakunnallisista asioista. Esimerkiksi Sedun valtuusto on ylikunnallinen tehtävä, johon valittavilta vaaditaan myös kunnanvaltuuston jäsenyyttä. Ei ole intressiristiriitaa, että on tietoinen näkökulmista toiminta-alueen eri osissa. Vaikuttaminen on kuntalaisten puolesta tehtävää työtä. Tietoa on hankittava ja hallittava. Jos maakuntavaalit järjestetään lähivuosina, olen ehdokkaana, mikäli keskustaväki niin päättää. En häpeäisi olla erityisesti isokyröläinen edustaja, jos tulisin valittua. Isonkyrön etu on myös maakunnan etu, -eikö vain?

 

Helena Tuuri-Tammela, Isokyrö
kunnanvaltuutettu ja -hallituksen jäsen (kesk)
kunnallisvaaliehdokas

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-uudistus, demokratia, Etelä-Pohjanmaa

Etä-Isokyrö hanke etenee, kiitos!

Maanantai 26.4.2021 klo 9:24 - Helena Tuuri-Tammela

Sijainniltaan ja palvelujen laadultaan Isokyrö on Suomen parhaimmistoa. Kahden kaupunkialueen keskellä Isokyrö on ihanteellinen paikka asua ja yrittää. Komeat tontit suovat mahdollisuuden rakentaa kodin. Maaseutu ja kulttuurillisesti jylhä ympäristö on viihtyisä paikka asua.

Viime vuoden keväällä etätyö otti aimo askeleen ja käytäntö harppasi läpi Suomen. Monen koti muuttui myös konttoriksi.  Etätyö on monelle yksinäistä pakertamista, kun sosiaalinen työyhteisö on myös hajallaan eri paikoissa. Myös työergonomia ja työrauha voi olla haasteissa. Muutama päivä menee huonoissakin olosuhteissa, mutta pidemmän päälle kasaantuvat haasteet.

Syksyllä 2020 allekirjoitimme kh:n pj Mirvan kanssa aloitteen, jossa ehdotettiin kuntaan kartoitettavan paikkoja tehdä etätyötä. Näin koti voisi olla enemmän koti ja Etä-Isokyrö olisi työyhteisö. Esimerkiksi Pohjankyrön talon toimitilojen tehostamisessa tulisi olla näkökulma sen mahdollisesta soveltuvuudesta etätyöpaikaksi. Ilolla voi nyt todeta, että aloite on edennyt. Asiaan haetaan ratkaisuja. 

Mikä on Etä-Isokyrö?  Kunnalla olisi tarjota etätyölle paikka, jossa olisi riittävät tietoliikenneyhteydet sekä mm. videoneuvottelumahdollisuudet. Etä-Isostakyröstä saisi vuokrata työpiste, ehkä jopa tietoturvallisine arkistokaappeineen.  Näin muodostuisi yhteinen etätyöyhteisö. Verkostoituneen eri alojen työyhteisö mahdollistaisi vuorovaikutusta ja hyvien työkäytäntöjen siirtoja ja kehittämistä.

Etätyössä niin helposti työ ja vapaa-aika sekoittuu. Työ on kodissasi läsnä 24/7. Ottamalla edes ajoittain pienen etäisyyden koti-työpaikkaan vapauttaa aivokapasiteettia muuhun hyvinvointiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: etätyö, Isokyrö, aloite

Kartalla unelmien Isokyrö

Maanantai 19.4.2021 klo 15:38 - Helena Tuuri-Tammela

Unelmieni Isokyrö rakennetaan väljästi, turvallista liikkumista ja elinkeinotoimintaa mahdollistaen

Isokyröläinen saa unelmoida Isostakyröstä. Päättäjän velvollisuus on tehdä unelmista totta, mutta nähdä itsekin näkyjä. Tavoitella jotain suurempaa, että voi tehdä pieniäkin askelia kohti isooja unelmia.

Kaavoitus on omalla tavallaan unelmointia. Maankäytön suunnittelussa pitää nähdä kauas. Työ on hidasta, siinä on vaiheita ja ihmisiä – kuntalaisia -palvelujen käyttäjiä sekä maanomistajia pitää kuulla. Vuorovaikutusta. Heidän kommenttejaan pitää ottaa todesta. Joskus ne hillitsevät unelmia, mutta toisen tontille ei voi rakentaa edes kaavaa, ellei omistaja ole suopea. Tai naapuri. Visusti toivon, että tulevalla valtuustokaudella saadaan muutaman hankalan liikenneyhteyden ongelmat ratkaistua viisaasti mm Välimäessä ja Ventäläntien sekä Perttiläntien varrella.

Kaavoitus ohjaa rakentamista. Isollakyröllä pitää olla riittävästi laadukkaita ja viihtyisiä asuinalueita. Isossakyrössä tulee voida rakentaa oman näköisensä kodin ja perustaa puutarhan. Viljellä pottuja ja yrttejä. Pitää lemmikkejä. Tarjolla pitää olla myös rakentamispaikkoja asuinliikekiinteistöille ja rivitaloille, mieluiten luhtitaloille.  Mikä sopii pohjalaiseen maisemaan, sen pitää sopia myös kaavoitukseen. JOka on pohjalaista elinkeinotoimintaa, sille tulee olla meilläkin tilansa.

Isossakyrössä on pitkään valmisteltu mm Tervajoen asemakaavaa. Luvattoman pitkään, mutta sen vaiheet ovat isoja ja raskaita. Valtatien liittymät, asukkaiden ja yrityksien tarpeet, rautatien alitus, Peippoosesta  kevyenliikenteen väylä koululle saakka. Pintavesien johdatus oikeisiin paikkoihin ja pohjavesien suojaaminen. Nämä kaikki ovat kaavallisia asioita, osa ympäristöä ja asumista. Viihtymistä ja turvallisuutta.

Lähiluontoa maalla on, mutta virkistysalueet ja kuntopolut täytyy pitää kunnossa sekä löydettävissä. erilaiset liikkumisen mahdollisuudet vaativat toimia. Toivoisin vahvasti, että erilaiset yhdistykset tarttuvat EU-rahaan ja näkevät pienen vaivan paperityössä tehden silti niin suurta yhteistä hyvää projektillaan. Nämäkin ovat unelmia: yhteistä tekemistä. 

Minun Isokyrö on unelma, joka tavoitellaan yhdessä, vuosi vuodelta. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaavoitus, isokyrö, unelmat, viihtyisyys

Kun puolet onkin neljäsosa

Lauantai 6.3.2021 klo 11:19 - Helena Tuuri-Tammela

Kun puolet onkin neljäsosa

Ympäristöministeriön tiedottamiseen kannattaa aina suhtautua varauksella. Jonnekin on joku loukku piilotettuna. Tässä esimerkissä käsittelen selkokielistä tiedotusta ja ihmisen näkökulmaa.

Viime vuonna ympäristöministeriö lanseerasi asuinrakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen avustuksen. Avustuksen määräksi on ilmoitettu ”enintään 4 000 € tai 6 000 € per huoneisto riippuen tavoitellusta energiansäästötasosta ja kuitenkin enintään 50 % avustettavaksi hyväksyttävistä kustannuksista”. Tässä vaiheessa tavallinen ihminen on  jo harhautettu.

Mitä ovat hyväksytyt kustannukset? Sen avaaminen on piilotettu huolellisesti ja sen voi oivaltaa, mikäli lataat netistä löytyvän Excelin ja täytät sen. Avustuksen hakuun on toki erillinen ohje, mutta enemmän palstatilaa on käytetty säädösluetteloon kuin yksinkertaiseen esimerkkiin, miten hyväksytyt kustannukset lasketaan. Informaatiota löytää ARA:n verkkosivuilta, mikäli uutterasti penkoo. Painetussa ohjeessa ei ole viittausta lisätietoihin ja esimerkkeihin. Kätevää?

Hyväksytyt kustannukset eivät ole toimenpiteiden kustannuksista laskettu 50 %, vaan siitä puolet.  Kustannus € x 0,5, josta 50 %.  Sama suomeksi: 25 %.  

Puolet onkin neljäsosa. Tätäkö on hyvä tiedottaminen? Vai onko valtioneuvoston asetus näin tarkoittanut säätäessään ”kuitenkin enintään 50 prosenttia avustuspäätöksessä avustettaviksi hyväksytyistä ja toteutuneista kustannuksista.” Asetukselle ei ole taustamateriaaliin linkkiä säädöskokoelmassa. Vaatisi tutkielman selvittää, mitä sisäministeri Ohisalo tai virkamiehet ovat ministeriössä ajaneet takaa. Miksi neljäsosa kirjoitetaan puolena? Pitääkö jokaisen käyttää energiaansa sen tutkimiseen, mitä johonkin asiaan on piilotettuna?  

Omalukunsa on myös se, mitä vaaditaan avustusketjussa rakennuksen laskennallisilta energiatehokkuus luvuilta (E-luku) sekä energiatodistukselta. Ilman niitä on turha tähän leikkiin ryhtyä. Tässä vaiheessa monen mökin mummon ja papan hanke jää tekemättä ja avustamatta.  

Tämän avustuksen haku- ja myöntöprosessin käsittelyyn ei ole varattu resurssia tarpeeksi. Hakemuksia on ollut paljon. Hakemisesta päätökseen voi kulua puoli vuotta ilman yhteydenottoa viipyvästä käsittelystä.  Toimeen asiakas on saanut tarttua heti, kun avustushakemus on tehty, vaikka päätöstä ei ole. Kun energiatehokkuutta on parannettu ja laskut maksettu, et voi tehdä maksatushakemusta, koska ei ole avustuspäätöstä. Kun lopulta saa avustuspäätöksen voi olla yllätys, että puolet oletetusta avustusmäärästä onkin puolittunut.  

Lisäksi kannattaa miettiä, onko max. 4000 € avustus sen fäärtti, että samalla menetät kotitalousvähennyksen käyttömahdollisuuden verotuksessa.

Kommentoi kirjoitusta.

Edes jotain vinkkejä etäpäivääsi

Torstai 19.3.2020 klo 12:29 - Helena Tuuri-Tammela

Oletko etätyössä, joka on sinulle uusi työmuoto?
 
Ohessa muutama vinkki.
 
Aika ennen töitä "aamu" ja aika töiden jälkeen "ilta":
Pidä yllä aamuihin ja iltoihin liittyneet rutiinisi.
 
Kun ja jos sinulla ei ole hienoa kotitoimistoa säätyvine kalusteineen, sinulla on pian ikävä hyvää työtuoliasi. Todennäköisesti pöytätasokin on korkeudeltaan huono.
 
Jollet saa pöytää korotettua, etsi matalampi tuoli. Jollet saa pöytää laskettua, etsi korkeampi tuoli tai tyyny pyllyn alle.
 
Muista muuttaa työskentelyasentojasi ja yrittää keksiä keinot saada näppäimistö, näyttö ja omat raajasi oikeille etäisyydelle toisistaan. Kiinnitä huomiota katseeseen. Etsi oikea pään asento, jossa niskasi ei ole oudossa asennossa. Vaihda työpisteitäsi. Liikuttele käsiä, hartioita, päätä. Pidä taukoja. Ajatella voi muutenkin kuin istuen; nouse ylös ja ota ajatuksia selkeyttäviä askeleita ja pyöräytä käsivarsia. Ties vaikka joku uusi hieno idea lähtisi verenkierron mukana liikkeelle. Älä jämäytä itseäsi huonoon asentoon. Happihyppelyt kunniaan.
 
Rytmitä päiväsi yhä niin, että aamu on aamu, "virtuaalimatka töihin", työaika ja jälleen "virtuaalimatka töistä kotiin". Älä luisu 24/7 etäpäivään, osaa irrottautua ja olla myös etätöissäsi töissä.
 
Syö. Nuku. Huolehdi itsestäsi ja läheisistäsi.
Harrasta ja liiku sinulle sopivalla tavalla. Vaikka moni ryhmä on nyt tauolla, jatka harrastusta yksin, eri tavalla tai pohdi korvaava harrastus. Älä kuitenkaan aloita tietokoneella notkumista harrastuksenasi, jos jo koko työpäivän teet niin.
 
Työyhteisön sosiaalisuus muuttui erilaiseksi
 
Etänä työkavereista oleminen ei ole aina helppoa. Onneksi nykyään on puhelimet, sähköpostit ja kaikenlaisia sovelluksia, joilla yhteydenpito onnistuu. Hyödynnä niitä järkevästi. Kaikki sovellukset ei sovi arkaluonteista asioiden käsittelyyn, joten jotain rajaa.
 
Sitä paitsi; päiväsi menee hukkaan, jos korvataksesi työkaverin läsnäolon puuttumisen pelkästään chättäilet hänen kanssaan niitä näitä. Tehkää yhteisiin työtehtäviin virtuaalityöpaikka. 
 

Kommentoi kirjoitusta.

10/20/70

Torstai 7.2.2019 klo 12:49

Olen istunut elämäni aikana koulunpenkillä ja erilaisissa koulutuksissa keskimääräistä enemmän tai tavanomaista vähemmän. Paljon kuitenkin. Viime vuonna syvensin tietojani riskienhallinnan ja turvallisuuden maailmasta. Varmasti kuluvana vuonnakin keksin jotain kouluttautumista itselleni. 

Kaivaessani vanhoja tekstejäni,bongasin jälleen numerosarjan 10/20/70.

10 % osaamisesta saadaan koulutuksella tai koulutuksissa.

20 % osaamisestamme opitaan muilta ja yhdessä tekemällä.

70 % opitaan työssä itse oivaltamalla.

Koulutuspäivästä siis valtaosa onkin turhaa? Oppiiko enemmän töissä? Jos kouluttamalla oppisi 100 %, olisi koulutus erittäin naseva ja aivot mitä ihanteellisin paikka, jonne tarttuu kaikki kuultu, nähty ja ymmärretty kuin purkka etutukkaan. Silloin ei työelämässä ja sen kuuluisan kantapään kautta oppimista tarvittaisi enää. Ei se kuitenkaan niin mene. Vähintäänkin elämä sekaantuu teoriaan.

Toteamme tämän tästä, että lisäoivallus ja oppi tuli kyseenalaistamisen, logiikan, ongelmien, onnistumisen ja faktojen hallinnan kautta. Tehokkaammin kuin asian teoriassa lukien tai kuullen. Teoria auttaa, sitä pitää olla, mutta sen avulla pitää itse myös oivaltaa.

Miksi on lopuksikin erittäin kehittävä kysymys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oppiminen

Tilit päättyi, työ ei lopu

Torstai 30.3.2017 klo 6:58

Isossakyrössä on ollut taidon lisäksi myös hyvää onnea vuoden 2016 ylijäämäiseen tilinpäätökseen johtaneessa lopputuloksessa. Moni arvioimaton tulo tuli ja ennakoimaton meno säästyi.

Mistä muodostui 1,8 miljoonaan euron ylijäämä?

Isommat potit ovat nämä: Kunnallisveroa ja yhteisöveroa tuloutui noin 200 000 euroa budjetoitua enemmän. Valtionosuuksia tuli odotettua enemmän 200 000 euroa, lähinnä opetusministeriön valtionosuuksista. Henkilöstökuluissa säästyi noin 100 000 euroa. Ja myös erikoissairaanhoidon ostoista (200 000 euroa) väheni menot. Rahaa säästyi samankaltainen summa 200 000 euroa myös toimeentuloturvassa ja kotipalvelussa. Päivähoidossa kotihoidon tukea maksettiin lähes 100 000 euroa budjetoitua vähemmän. Tekninen toimi myös nipisti budjetoiduista menoistaa 120 000 euroa.

Vuosikate (3 milj) ylittää noin 700 000 eurolla edellisen vuoden vuosikatteen, joka oli siihenastinen ennätys. Velkaa on vain hieman yli 500 euroa asukasta kohden. Se on vähän. 

Laadimme muutama vuosi sitten kunnan talouden tasapainottamisohjelmaa yhteistyökykyisenä. Se vaati sitoutumista moniin tekoihin kunnan työntekijöiltä ja luottamushenkilöiltä. Olen huomannut, että ikävä kyllä löytyy niitäkin, jotka ovat tehtyjä linjauksia käyttäneet toisten lyömäaseena ja omien etujensa mukaisissa puheissa.

Pienistäkin virroista koostuvista kokonaisuuksista löydettiin vuositasolle noin miljoonan säästöjä. Edessä on koviakin vuosia, ja haluttiin olla elinvoimainen ja taloudellisesti itsenäinen. Kaikki päätökset ehkä eivät ole aina parhaita, mutta siinä tapauksessa niitä pitää muuttaa. 

Nyt uuden valtuustokauden päättäjiä on alettu valita ja ennakkoäänestys alkoi eilen. Mielestäni talouden tasapainossa pitäminen on yksi tärkeimmistä valtuuston tehtävissä. Valtuuston tulee laatia uudelleen talousohjelma ja käydä läpi ne toimet, joita on tehty ja korjata niitä päätöksiä, joissa saadut säästöt ovat hyötyynsä nähden pielessä.

Silti tasapuolisuutta ei saa unohtaa. Eikä yhteistyötä. Sen todellakin toivon kaikien muistavan.

Kommentoi kirjoitusta.

Sotesta euroon ja takaisin

Keskiviikko 15.3.2017 klo 19:03

Ajoittain on tuntunut siltä, että uudistus on jotain sellaista, jota ei saa tehdyksi. Ainakin hyvinvointiyhteiskunnassa, jonka tunnuslukuina on vahvasti puhuneet ongelmat, huoltosuhde, muuttotappio, valtion velka, syrjäytyminen, kalliit erikoissairaanhoidon kustannukset, toimimattomat palveluketjut, alueellinen eriarvoisuus jne. jne.

Yli 10 vuotta on tehty palvelurakenneuudistusta, ns. Paras-hankkeen lanseerauksesta näihin päiviin  saakka sekä sen yli.  Näiden osin paikoillaankin junnaavien vuosien varrella on moni kunta jäänyt historiaan. Isot palvelurakenteen muutokset ovat olleet hieman näkymättömämpiä. Isäntäkunta –malli perusterveydenhuoltoon tuli. Siihenkö se sitten jäikin, ehti jo ajoittain pohtia. Monenlaista pientä on kuitenkin tehty taustalla, etenkin kunnissa. Talous on aika vahva konsultti; tilinpäätökset eivät voi kerryttää tappiota vuodesta toiseen. On oltava positiivisia. Tulos tai ulos kuntakartalta.

Nyt edetään vauhdilla. Lakien valmistelut luonnollisesti eivät ole tällaiseen vauhtiin tottuneet ja ennustettavaa onkin siinä, että miten monta vikalyöntiä toimeenpanossa sattuu. Varmasti joitakin, joten korjaamista tulee olemaan. Edetään kuitenkin johonkin suuntaan.

Julkista sektoria –kunnat ja valtio- ravistellaan nyt kunnolla. Iso osa kunnan lakisääteisistä tehtävistä tulee siirtymään maakuntien vastuulle. Näitä uusia maakuntia ei vielä periaatteessa ole, sillä kyse ei ole nykyisistä maakunnista. Myös maakunnan uudistuvat. Ne tulevat olemaan valtion ja kunnan hallinnon risteytyksiä, ja siinä lienee yhteensovittamista; viranomaistehtäviä, tiukasti säädeltyjä tehtävä ja kuitenkin mukana on myös asukkaiden itsehallintoa: suoralla kansanvaalilla valittava maakuntavaltuusto. Kuulostaa vaikealta. Sitä se myös on.

Nykyisistä kuntien budjeteista leikkautuu menoja ja tuloja, ja ne siirtyvät maakuntahallintoon. Raha ei siis periaatteessa katoa, se vain siirtyy eri kirjanpitoon.  Jos nykyiset valmistelut toteutuvat, leikataan 12,47 % jokaisen kunnan kunnallisveroprosentista. Käytännössä vaikuttaa käyvän niin, että nykyinen valtionosuuspainotteinen kuntatalous muuttuu veropainotteisemmaksi, sillä luonnollisesti kunnalta maakunnalle siirtyvien tehtävien mukana siirtyy niihin liittyviä valtionosuuksia uudelle hallinnolle.  Siirtyvissä kuluissa ja tuloissa on luonnollisesti kuntakohtaisia eroja ja lopputulos voisi joidenkin  alueiden osalta olla  täysin kestämätön. Siksi tähän systeemiin on rakennettu myös muutoksien rajoittimia ja tasauksia siirtymäajoiksi.   Muutoksessa on voittajia ja häviäjiä. Voittajia ovat ne, jotka onnistuvat turvaamaan lähipalvelut kuntansa alueella. Tässä työssä tarvitaan vahvaa yhteiskuntaosaamista

Alueuudistus.fi sivusto on sote-uudistusta seuraavan henkilön tietopankki.  Suosittelen tutustumaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Tasa-arvosta Kuntaliiton julkaisu

Keskiviikko 8.3.2017 klo 19:42

"Demokratian edellytys on jokaisen ihmisen yhtäläinen osallistumisoikeus."

Tasa-arvo ajan tasalle -julkaisu on Kuntaliiton teko 100 tasa-arvotekoa -kampanjassa. Se on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaa. Tasa-arvoteolla tarkoitetaan konkreettista toimenpidettä, joka lisää sukupuolten välistä tasa-arvoa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vaikka minun mielestäni tasa-arvo on paljon muutakin kuin sukupuolten välinen asia, on opas mielenkiintoinen.

"Kuntaliitto kannustaa kuntia ja maakuntia edistämään tasa-arvoa tarjoamalla Eurooppalaiseen naisten ja miesten tasa-arvon peruskirjasta eilen tiistaina 7.3. julkaistun uuden pika-oppaan Tasa-arvo ajan tasalle avulla. Oppaan on kirjoittanut toimittaja Johanna Korhonen. – Tasa-arvosta puhutaan usein periaatteellisella tasolla, mutta tasa-arvohan koostuu käytännön elämän asioista. Kun katsoo ympärilleen, voi tasa-arvon edistämiseksi tehdä hyvinkin paljon, sanoo Korhonen."

Löydät oppaan alla olevasta sivulta:

Opas on saatavilla maksutta osoitteesta:
http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=3320

Lisäksi luettavissa on myös eurooppalainen tasa-arvon peruskirja: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2988

Kuntaliitto tiedotteessaan 7.3.2017 on myös julkaissut seuraavat kommentit.

– Kuntien ja maakuntien on otettava tasa-arvon edistäminen tosissaan, jotta saamme varmistettua naisten ja miesten, tyttöjen ja poikien tasa-arvokehityksen jatkossa. Eurooppalaisesta naisten ja miesten tasa-arvon peruskirjasta on hyötyä politiikassa, strategian tasolla ja käytännön työssä, kuten esimerkiksi oman kunnan tasa-arvotavoitteiden asettamisessa ja niiden toteutuksen seurannassa. Kuntaliitto suosittelee tasa-arvon peruskirjan soveltamista myös uusille maakunnille, sanoo Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero.

-       On hyvä tunnistaa tasa-arvoa estäviä rakenteita ja toimintatapoja, jotka usein perustuvat sukupuolirooleihin liittyviin ennakkokäsityksiin, stereotypioihin ja muuttaa niitä. Hyvänä esimerkkinä tästä on opetustoimi, toteaa Minerva Krohn, joka toimii Kuntaliiton edustajana Europan kuntajärjestöjen yhteistyöjärjestön, CEMR:n tasa-arvokomiteassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Huolenpitoa -esittely

Tiistai 7.3.2017 klo 6:25

IMG_06773.PNG


9.4.2017 ratkaistaan kuntien suuntaa valitsemalla kunnanvaltuutetut. Vaalikausi on nelivuotinen.

Olen lupautunut ehdokkaaksi ja sitoudun huolehtimaan isokyröläisten asioista jatkossakin. Koulutettu hallinnon ja maaseudun ammattilainen.

Isossakyrössä ehdokkaita on muutamia vähemmän kuin nelisen vuotta sitten. Ehdokkaita ei asettanut Vasemmistoliitto lainkaan ja muutamalla listalla on ehdokkaita hieman vähemmän kuin aiemmin.

Keskustan listalla on jälleen 37 ehdokasta. Saman verran siis kuin aiemminkin. Lista on todella rautainen ja kattava. Nuoria, naisia, miehiä ja ikäihmisiäkin.

Puolueella on www-sivusto, jossa jokaisen hieman yli 7400 keskustan ehdokkaan on mahdollista itsensä esitellä. Minun esittelyn löydät (tai siis vuonna 2017 löysit) tästä linkistä

http://www.keskusta.fi/Ehdokkaat/Isokyro/Tuuri-Tammela-Helena/466880

Vaalikoneita näissä vaaleissa on vähän. Niitä ovat ottaneet käyttöön Yle ja Helsingin Sanomat. Niiden kysymykset olivat erikoisia ja eivät pääasiassa käsittele kunnan ratkaisuvallassa olevia asioita. Ne kuvastavat ehkä ehdokkaan arvoja, mutta vastaaminen oli hyvin mustavalkoisten vaihtoehtojen varassa.... Vastasin niihin minäkin. Ylen vaalikoneessa oli kolme kysymysä, joihin sai vastata lyhyenä videona. Mielenkiintoista!

Toivotan hyvää vaalikevättä kaikille ehdokkaille ja äänestäjille!

Kommentoi kirjoitusta.

Tulevaisuuden kunta

Sunnuntai 5.3.2017

Perjantaina 3.3. klo 17.30-19.30 Tulevaisuuden kunta, Isokyrö

Isossakyrössä vieraili Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina ja Etelä-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi.

Järjestin tilaisuuden, kun mahdollisuus Reinan vierailuun järjestyi ja kyllä kannatti!

Saimme tuhdin tietopaketin kunnan tehtäväkentän muutoksista ja maakuntauudistuksen kulmakivistä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisestakin läpikäytiin monta asiaa. 

Tilaisuus oli kaikille avoin keskustelutilaisuus ja väkeä oli vahvasti paikalla.

Kiitos osallistujille ja alustajille. Oli hieno ilta!

Kommentoi kirjoitusta.

Muuttuva työntekotapa

Keskiviikko 22.2.2017 klo 14:50

Olen istunut kevään aikana muutamia päiviä koulutuksessa. Itse asiassa istun nytkin. Vapaa-ajallani olen tehnyt kurssien vaatimia tehtäviä. Korva höröllä ja sormet tietokoneen näppäimistöllä olen tavoitellut aiemmin oppimani syventämistä. Ajoittain todennut olevani jälleen kertaamassa, mutta silti oppiani avartamassa. Ei tämä nyt hukkaan mene tämä istuminen. Ei.

Tänä aamuna kouluttaja piirsi fläppitaululle maagisia numeroita. 10/20/70. Olisiko pitänyt lähteä heti pois ja palata työpöytänsä ääreen oppimaan?

10 % osaamisesta saadaan koulutuksella tai koulutuksissa. 20 % osaamisestamme opitaan muilta ja yhdessä tekemällä. 70 % opitaan työssä itse oivaltamalla.

NO niin, koulutuspäivästä siis valtaosako onkin turhaa? Oppisin enemmän töissä? Niinkö tuo pitää tulkita... Liian yksinkertaista. Jos kouluttamalla oppisi 100 %, olisi koulutus erittäin edistyksellinen eikä työssä ja kantapään kautta oppimista tarvittaisi lainkaan. Ainakin minä usein olen todennut oppineeni kyseenalaistamisen, logiikan, ongelmien, onnistumisen ja faktojen hallinnan kautta kuin sillä, että joku minulle asian teoriassa selittäisi. Teoria auttaa, sitä pitää olla, mutta sen avulla pitää itse myös oivaltaa. Miksi on lopuksikin erittäin kehittävä kysymys.

Ei oppi ojaan kaada.  Tee tästäkin nyt johtopäätöksiä.

Kommentoi kirjoitusta.

Uuden vuoden tervehdys!

Torstai 5.1.2017 klo 8:21

Vuosi on vaihtunut ja on alkanut Suomi 100 vuotta juhlavuosi. Hyvää uutta vuotta 2017!

Minun talveni on edennyt syksyn töistä ja sienestyksestä kohti tammikuun paukkupakkasia rauhallisesti. Arkirytmi on muuttunut hiukan, sillä heinäkuun lopulla taloon on saapunut vahti. Rocky, eli tuttavien kesken Roki, vaatii oman aikansa. Koiranpennusta on kasvanut jo keskikokoinen puolivuotias karvaturri, joka aika ajoin herättää varhain ja saattaa taas nukkua tuhertaa onnellisena tovin. Ilmeisen tyytyväinen pikku hömppä. Lajiltaan espanjanvesikoira. 

Blogitus. Huonolla menestyksellä täydentyvä blogini on ikävää seurattavaa. Siitä voin vain olla pahoillani. Jotenkin vain tämä näpyttely jää toiseksi ja tulee tehtyä muuta. Sitä en edes väitä, että muu touhu olisi yhtään sen järkevämpää. Kynnys avata kotisivukone on vain laiskuuden korkuinen. Silti se on.

Harmikseni en tehnyt uudenvuodenlupauksia. Olisi pitänyt. Voisin ottaa itseäni niskasta ja tehdä viikkorytmin tämän sivuston ylläpidolle. Ei ainakaan ole yhtäkään hyväksyttävää tekosyytä olla hiljaa. Toisinaan se on viisasta, mutta ei kroonisesti.

Nyt sitten vain jännityksellä odottamaan, miten vuosi etenee. Ainakin tämän aamun paukkupakkanen, miinus 22, lupaa lämpimämpää. Kesää kohti kun mennään. 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille.

Kommentoi kirjoitusta.

Käsityön juhlaa Isossakyrössä

Torstai 11.8.2016 klo 12:55

Kesä on kääntynyt elokuun kohokohdalle, 1700-luvun markkinaviikonlopulle. Isossakyrössä on tulevana viikonloppuna pe 12- su 14.8 markkinat, jotka tunnelmaltaan ja anniltaan ovat ikimuistoiset.

Vanhan kirkkomme ja kotiseutumuseomme rantaan kannattaa poiketa läheltä ja kaukaa. Euron tietullilla pääsee markkinoille joka päivä. Tervetuloa! 

Runsaasti lisätietoja markkinoiden www-sivuilta ja facebook tiedotteista

Kommentoi kirjoitusta.

Juhannustaikoja

Lauantai 25.6.2016 klo 14:36

Rankoja

Juhannusta on vietetty ja toppatakkia ei ole kaivattu. Hienoa! Ja minä olen hikoillut koko keskikesän edestä.

Sain päähäni juhlistaa Suomen suvea hyttysten keskellä, paarmojen saaliina ja risujen vankina. Heitin auton peräkoppiin raivaussahan sekä kaksitahtista pönikällisen, mehua ja kumpparit. Huruutin perämaille, joutomaille.

Huhkin ja hääräsin. Pajut, lepät ja koivut saivat kyytiä, kun niiden varjoista esiin kaivettiin epämääräisiä männyn ja kuusen taimia. Tasan viimeinen hetki pelastaa ne. En ole aiemmin voinut niille mitään muuta kuin katsoa päältä ja voivotella. Naapurin tontille kun ei voi mennä sahaa soittamaan. Nyt oli tilanne muuttunut, ja pääsin polttamaan kaloreita.

Viisi tankillista bensaa paloi työmaalla ja tulostakin tuli. Hiki valui kypärän sisältä ja valjaiden pehmusteistakin olisi voinut vääntää vettä. Paarmat eivät tehneet montaakaan osumaa, kun olin sentään tajunnut ottaa suihkeet mukaan. Hyötyliikuntaa toden teolla. 

Aikamoisen siivun siivosin pöpelikköä. Pakkasin kamppeet autoon ja huruutin kotiin, suihkun kautta sohvalle. Siinä sitä sitten piti harmitella, että Polar ei ollutkaan ollut muutamiin päiviin ranteessa. Ei tulosta aktiivisuudesta. Ahersinko siis turhaan ;)

Joku tarkoituskin tällä urakalla on. Ohessa sivutuote, muutama ranka päätyäkseen aitaan. Jos vielä huomenna lepäisi ja ehtisi tehdä ne juhannustaiatkin.

Iloista keskikesää kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Strategista päätöksellä

Perjantai 17.6.2016 klo 22:13

Isonkyrön kunnanvaltuusto kokousti eilen. Tilinpäätös 2015 oli nuijan kopautuksella pöydässä. Miljoona lyötiin pöytään muutaman ryhmäpuheenvuoron saattelemana. Minä toimin keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajana, joten oman lyhyen kommenttini esitin ryhmän puolesta. Muutosesityksiä meillä ei tilinpäätökseen ollut. Olihan se selkeä paketti tiivistä asiaa ja hyviä tunnuslukuja. Muutamia nostoja toki aina voi sanoa, joista esimerkkinä lukiomme markkinointi ja kehittäminen sekä ulkoisten palvelun tuottajien laskutuksen valvonta.

Isokyrö on vuosien aikana ollut ketterä. Palvelurakennetta on muutettu, vaikeillakin päätöksillä. Toimintatapoja on hiottu, mutta erityisesti henkilöstön omalla tahdolla. Reilu vuosi sitten talouden tasapainottamiseen perustettiin työryhmä, joka linjasi, mutta isomman työn teki viranhaltijat ja työntekijät. Tätä saimme taas kiitellä.

Pelkkien talouslukujen tuijottaminen ei tee autuaaksi. Ilahduttaahan se toki. Isonkyrön kunnan velkamäärä on alhainen, vain 890€/asukas. Konsernitasollakin siedettävissä lukemissa. Investointeja on tehty kuitenkin joka vuosi. Osa investoinneista on ollut hyvinkin viisaita. Mutta madonluvut lepäävät maan alla. Kunta on vetänyt viemäriverkostoa, ja liittyjämäärät ovat silti vähäisiä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja olikin laskenut, että viime vuonna liittyjien määrällä kun jakaa tehdyt investoinnit on lukemana 40000 euroa. Olisiko aika lopettaa uusien linjojen veto vai onko aika vaatia liittymään niihin? 

Viime vuotta väritti normaalin palvelutuotannon ohella kaksikin kuntaliitosselvitystä. Ne olivat pakkoselvityksiä. Tuloksettomia. Isokyrö vastasi sekä Vaasan että Seinäjoen liitoksiin "ei, kiitos.". Joulukuussa kunnanvaltuusto yksimielisesti otti kantaa, että haluamme kuulua Etelä-Pohjanmaan itsehallintoalueeseen. Tälle onkin reformiministerityöryhmä näyttänyt vihreän valon, joten Isokyrö pääsisi vaihtamaan maakuntaa 1.1.2019. Kun kuulin uutisen, hypin riemusta kuin eskarilainen. Vuosien työ sai ansaitun lopputuloksen. Kiitos erityisesti kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle, joka kuunteli kuntamme asiaa sekä näki perustelut palvelurakenteen näkökulmasta oikeiksi. 

Kokouksessa hyväksyttiin myös kunnan strategia: Isokyrö 2025. Strategia on tahtotilassa ja lupauksien asteella. Työ jatkuu kirjoittamalla luvatut asiat auki eri toimenpiteiksi. Suuntana on  elämisen, asumisen ja yrittämisen kunta, jossa viihdymme nyt ja vuosikymmentenkin kuluttua. Taloutemme antaa pontta pysyä sellaisena, mitä nyt olemme: itsenäinen ja yhteistyökykyinen Isokyrö.

Kiitos kaikille Teille, jotka olette tehneet hyvät päätökset mahdollisiksi! 

Strategian löydät tästä linkistä

http://www.isokyro.fi/files/Kunnanhallitus/Isonkyrn_strategia__160601.pdf

Myöhemmin kunnanvaltuuston kokouksen pöytäkirjan allekirjoittamisen ja julkaisemisen jälkeen tämä liite on sielläkin mukana. Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti kunnanhallituksen esityksen mukaisesti. Linkki vie siis esitykseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Pulinat pois

Maanantai 13.6.2016 klo 13:22

Kesäkuun toisena viikonloppuna kokoontuivat tuhannet ihmiset Seinäjoelle keskustan puoluekokoukseen. Kokouksen medianäkyvimmät aiheet ovat olleet henkilövalinnat. Minäkin seurasin tilannetta, ajoittain ihan paikan päällä. Ehdin käydä pöntössäkin.

Ajatelkaa. Kokouksen yleiskeskustelun aikataulu on sellainen, että kun sadat ihmiset haluavat sanoa sanottavansa puolueen korkeimmassa pätöksentekoelimessä, annetaan armollisesti aikaa yksi minuutti. Yksi (1). Siinä ei maailmoja pelasteta. Missä tässä puolueessa saa siis äänensä kuuluviin. Ilmeisesti sosiaalisessa mediassa. Jatkan siis blogia vielä hiukan....

Puolueen puheenjohtaja valinta oli läpitaputeltava. Sipilä jatkoon.

Varapuheenjohtajista äänestettiin. Kampanjat olivat hyviä, rahakkaita ja näkyviä. Asiasisällölliset erot varmasti alkoivat erottua, mutta poliittisia puheita heidän olisi pitänyt päästä esittämään enemmän. Lauantaiaamun piirikokouksien rumba oli kilpahuutoa, epäorganisoitua vaellusta ja pomppimista salin puolelta toiselle. Saman ajan olisi voinut käyttää tehokkaamminkin. Yhteinen paneeli vpj-ehdokkaille ja puoluesihteeri ehdokkaille. Sen jälkeen ryhmien supinat, jos vielä ylipäätään sellaisia tarvitaan. Junttaa. Nyt tuo ehdokaspaneeli oli ängetty kokouksen aikana pidettäväksi, erilliseen kokoustilaan. Epäkätevää. Olisiko aika uudistaa jotain?

Vpj -vaalissa valituksi tuli ansaitulle jatkokaudelle kokenut "pappa" Juha Rehula, ministerismies. Nuori lappilainen Katri Kulmuni hehkutti apilapeltopuheillaan keräten aimo äänipotin ja asioiden hoitaja, lakimies Antti Kurvinen rynni kotikentällä äänilinjan yli, jättäen taakseen muut. Osan hyvinkin pienellä äänimarkinaalilla. Oman maakunnan kansanedustajan menestys on hieno asia! Kerrassaan loistavaa!

Puoluesihteeri valintaan joudun tyytymään, vaikka suurempaa kokemusta oli ehdokasjoukossa tarjolla. Odotan mielenkiinnolla, koska puoluesihteeri ottaa yhteyttä. Hän on kuitenkin todistellut, että keskustan valtuustoryhmät eivät ole mukana puoluetoiminnassa. Yleistykset Jouni hyvä ovat vaarallisia. Nyt odotan toimia :)  Nimeni ja puhelinnumeroni ovat ihan julkisia. Soita, jos tarvitse apua. Tukea työssäsi tarvitset.

Miesjoukko ja yksi nuori nainen. Sou? Nytkö pitää käyttää aikaansa siihen, että spekuloidaan, kuinka tässä nyt näin kävi, että puoluejohto on miesvoittoinen... Puoluekokous teki valinnat. Pulinat pois.  Kolmen nimen kirjoittaminen äänestyslippuun johtaa tuloksiin, joita ei voi täysin ennustaa.  Yksittäinen äänestäjä ei pysty valitsemaan tasapuolisesti molempien sukupuolien välillä. Kolmea nimeä on vaikea jakaa tasan kahteen sukupuoleen äänestyksessä. Kyseessä on siis myös henkilövaali. Ehdokasasetelma hajauttaa äänet.

Nyt puolue aloittaa periaateohjelma työn. Aion  olla mukana, koska puoluekokouksessa ei ole aikaa puhua......

Eli kuten huomaatte, minä hiukan sivuun päivän politiikasta heittäytynyt kunnallinen vaikuttaja, entinen piirijärjestön toimija, INNOSTUIN. Tuo iso kokous vaan taas vei mukanaan. Kiitos siitä kuuluu läheisille ystäville, joita taas sai tavata. Oli ilo olla mukana entisen keskustanuoren kampanjatiimissä. Tai kahden ja hiukan kolmenkin kampanjatiimissä. Vaikuttamassa. Innostamassa ja itselleenkin energiaa keräämässä.

Yhteisöllisyys tuli taas iholle. Porukan henki tarttuu. Tästä on hyvä taas kääriä hihoja ja alkaa työt.

Hyvää kesäistä päivää kaikille, minä nautin lomapäivästäni juomalla nyt kahvia!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluekokous, puoluejohto,

Uudet tuulet

Sunnuntai 12.6.2016 klo 19:38 - Helena Tuuri-Tammela

Hei, 

olet juuri tullut yllytetyksi käymään kotisivuillani. Todennäköisesti, sillä olet täällä.

Kahden vuoden hiljaisuutta tällä mediakentällä uhkaa loppua, ajatus alkaa taipua ja paljon pohdittavaa on viime aikoina tunkeutunut korvien väliin. Inspiraatio alkaa vääntyä kynäilyksi ja sormien näpyttelyksi.Uhkasin käynnistää tietokoneen, jos minua ei hillitä.....

Kahden vuoden inspiraatiokato kirjoittaa blogia on pakotettu vetäytymään taka-alalle.  Havahduin sunnuntaina 12.6. Olen antanut oman kanavani, tämän www-sivustoni jäätyä. Nyt kun Suomen suvi on valloillaan, olen päättänyt raaputtaa jäät pinnasta; pyrin blogittamaan edes kerran kuukaudessa.

Asiaahan aina on. Tämä oli siis ensimmäinen taukokauden päättymispäkinä.

Hyvää kesää.

Palstoilla tavataan! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Muutos, uusi tuulahdus

Vanhemmat kirjoitukset »