Share |

Myös kunnan elinvoimasta on nyt kyse!

Maanantai 17.1.2022 klo 15:54 - Helena Tuuri-Tammela


Vuoden kuluttua aloittaa hyvinvointialue toimintansa täällä Etelä-Pohjamaalla. Sillä hetkellä kuntien vaativasta tehtäväkentästä poistuu sosiaali-, terveys- sekä pelastustoimenpalvelut rahoituksineen, kustannuksineen ja haasteineen hyvinvointialueelle. Kyse on arkipäivämme tärkeistä ja vakavista palveluista, perhesuunnittelusta alkaen ja viimeiselle matkalle päättyen.

Kunnalle jäävät tehtävät ovat yhä tärkeitä!

Kunnalla säilyy itsehallinto ja sen tehtävät tulee hoitaa hyvin. Kunnalle soteuudistus on elinvoima-asia; se joko vie tai tuo vetoa ja pitoa. On tärkeää, että palveluverkostomme täällä maakunnan laidalla on kunnossa ja puolustettavissa. Sen pitää vastata työelämän ja asumisen tarpeisiin maaseudulla.

Johtajien ja esimiesten vastuulla on henkilöstön työhyvinvointi ja toimintojen kehittäminen. Hallinnon työpisteet ovat yhdellä mäellä ja/tai maakunnassa. Osalla jopa ns. liikkuvana. Käsiä tarvitaan auttamiseen, hoivaan ja pelastamiseen; paperinpyöritys ei voi olla Soten ykköstehtävä. Veikkaan, että hallintohenkilöstöä tulee pitkässä juoksussa vähenemään.

Isossakyrössä työnantaja vaihtuu 91 henkilöllä (ml. tukipalvelu), noin kolmasosalla. Koko E-P:n alueella yhteensä noin 9000 työntekijällä (julkinen sektori). Isossakyrössä muutoksessa ovat mukana henkilöt, jotka tekevät näitä palveluja. Hallinnon osuus on hyvin pieni. Jokainen työntekijä on tärkeässä roolissa nyt ja tulevaisuudessa.

Kuntiin jää toimitiloja, joita vuokrataan 3 v (+1 v optio) sopimuksella. Tilojen käyttö tulee vakinaistaa vahvaksi ja palvelujen hyvän tarjonnan tueksi. Kaiken kaikkiaan tilojen, irtaimiston sekä sopimusten siirto on vaativa lenkki.

Vaaliväittelyissä on heitelty rahaa ilmaan. Eli puhetta puoluetuesta, joka on terminä populismia. Nykyinen kuntalaki mahdollistaa tuen valtuustoryhmien toimintaan. Sama pykälä on laissa hyvinvointialueista. Jos rahaa olisi, sillä pitäisi olla järkevä käyttötarkoitus. Esim valtuustoryhmille tietojen hankinta sekä selvitystyöt päätöksenteon tueksi.

Äänestämisen oikeus käyttöön!

Mitä aktiivisemmin pienessä kunnassa äänestetään, sitä paremmat mahdollisuudet saada edustaja aluevaltuustoon. Ei kaupungintorin laidalla asuvilla ole palvelujen läheisyyden kanssa mitään ongelmaa nyt tai tulevaisuudessa. Meillä on. Käytä äänioikeuttasi! 

EP_laitapuolustaja_225_.png

Avainsanat: aluevaalit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini