Share |

Kiitos x 1120 ja 112

Maanantai 14.4.2025 klo 14.24 - Helena Tuuri-Tammela

Kiitos! 💜🍀🎯

Ääntenlaskenta aluevaalissa on vielä hivenen kesken, myös Etelä-Pohjanmaalla. Näin puolen yön aikoihin tuloksenani on 1119 ääntä. Huimaa. Ääniä kertyi kotikuntavaalissa kuntavaalissa 112.

Kiitos ja kumarrus!

Ennen tarkistuslaskentaa ääniä kertyi kuntavaalissa 112 ja aluevaalissa 1120. Melkein samat tulokset, vaikka nollakin lasketaan mukaan 🫣

kiitos_.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa, kuntavaalit, Isokyrö

Sunnuntaina äänestämme!

Sunnuntai 13.4.2025 klo 8.25 - Helena Tuuri-Tammela

Sunnuntaina hyvinvointialueen aluevaalissa valitaan aluevaltuusto, joka päättää Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon & pelastuslaitoksen palveluista ja saatavuudesta.

Ole valveilla - äänestä! Lila äänestyslippu 2148 🎯💜🍀

🎯Lähipalvelut. Perusterveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluja jokaisessa kunnassa. Ylisukupolvista hyvinvointia. Paloasemaverkosto. Hiottu & kehitetty palvelurakenne, joka kestää taloudellisesti ja ajallisesti, mutta vastaa palvelutarpeeseemme. Seinäjoen keskussairaalan tulevaisuutta vahvistaa hyvin hoidettu maakunta! Kehitetään, ei keskitetä.

Stoppi mummorallille. ❗💪

Äänestämällä vaikutat 💜🍀💚🎯

🤍💜 Lila ääni maakunnallisessa aluevaalissa, valkoinen kuntavaalissa.Keskusta!

sunnuntaina_13.4.2025

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa, kuntavaalit

Äänestä aluevaaleissa!

Sunnuntai 6.4.2025 klo 9.16 - Helena Tuuri-Tammela

🎯Lähipalvelut.
Perusterveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluja jokaisessa kunnassa. Ylisukupolvista hyvinvointia. Paloasemaverkosto. Hiottu & kehitetty palvelurakenne, joka kestää taloudellisesti ja ajallisesti, mutta vastaa palvelutarpeeseemme. Seinäjoen keskussairaalan tulevaisuutta vahvistaa hyvin hoidettu maakunta! Kehitetään, ei keskitetä. Stoppi mummorallille.
❗💪 Äänestämällä vaikutat 💜🍀💚🎯
🤍💜 Lila ääni maakunnallisessa aluevaalissa, valkoinen kuntavaalissa.
Ennakkoäänestys loppuu tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on 13.4. sunnuntaina.
Käytäthän äänioikeuttasi ja vaikuta kotikuntasi ja hyvinvointialueen asioihin.
Kaksi vaalia samaan aikaan:
Kotikuntasi kuntavaalit - valkoinen äänestyslippu 🤍
Aluevaalit -violetti äänestyslippu 💜
Aluevaalit = hyvinvointialue on sama alue kuin on maakunnalla.
Minua voit äänestää VAIN Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustoon, ei Pohjanmaalle. Sori siitä! 🫣🤓
Kaikki Suomen ennakkoäänestyspaikat ja aukioloajat 👉 https://aanestyspaikat.fi/
Jokaisen Suomen kunnan keskeinen ehdokasjoukkue 👉 https://keskusta.fi/kuntavaalit-2025/ehdokkaat/
htt_aanesta_lila_84x65mm.png
Keskustan kuntavaaliehdokkaat
Isossakyrössä #36-73 ja Seinäjoella #119-
194 🎯

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: äänioikeus, aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa

Aluevaltuusto kokoontui 31.3.

Tiistai 1.4.2025 - Helena Tuuri-Tammela

🏥 Aluevaltuusto kokoontui maanantaina 31.3. klo 12.⏰
🎥 Kokouksen voi katsoa tallenteena kahden viikon aikana linkistä:
Esityslistalla ovat: (otsikko ja minun lyhyt avaus asiaan)
✅ Uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelman 2 (UTV 2) aluevaltuuston toimivaltaan kuuluvat strategiset toimenpiteet
-Linjauksia ostopalvelujen vähentämiseksi sekä määritellään uusien omaan toimintaan rakennutettavien yksiköiden minimikoko.
✅ Ruokapalveluiden UTV2 -ohjelman mukaiset päätökset
-Nyt täällä keitetään kymmenessä köökissä ja jaellaan useammissa (18). Prosessia muutetaan parin vuoden sisällä niin, että on yksi valmistuskeittiö, jossa esivalmistellaan ruuat muihin, kylmävalmistus tapaan. Lämmintä ei siis siirretä, eikä myöskään kaikkea.... Palvelukeittiössä keitetään ja paistetaan, mutta varsinaista käsityötä jää vähemmälle. Näin voi varautua tuleviin haasteisiin saada henkilöstöä. Investointina tässä on miljoonien ero kolmeen valmistuskeittiöön, joten siksi tämä aluehallituksen esityksenä on nyt näin. Tärkeää on saada ruokaa hoitopaikkoihin. Isokyrö ja Ylihärmä prosessi muutetaan jo nopeammin, jotta henkilöstöä riittää paremmin.
- Toisena tätä kokonaisuutta on se, että keskussairaalanmäellä oleva henkilöstön ruokasalin toiminta ulkoistetaan. EI siis sairaalankeittiö toimintaa. Sitähän laajennetaan (investointina).
- Kolmas osa on kotiaterioiden valmistamisen ulkoistaminen.
Osassa kuntia on siis hva vielä huolehtinut kotiaterioiden valmistamisesta. Tässä on miljoonan säästömahdollisuus, kun niiden tuottaminen kilpailutetaan ja ulkoistetaan alueen yrittäjille. NÄINHÄN on mm. Isossakyrössä ollut jo vuosia, joten tämäkin on ollut eri tavoin pitkin maakuntaa. NO draaman tästä toki voisi aina saada "näin vaalien alla"?
✅ 2024 talousarvion sitovien tavoitteiden ylitykset ja alitukset
- Näitä käsitellään aina ennen tilinpäätösten valmistelua kirjanpidollisesti. Huolestuttavaa on se, että hyvinvointialueella ylityksiä ja ylityksiä talousarvioon tulee ja tulee. Pohjatappi vähintäänkin vuotaa.
✅Investointisuunnitelman 2025–2028 muuttaminen
- Liittyy v. 2025 lainanottovaltuuteen, VM:n pyytämänä. Toki kriittinen tarkastelu investointien välttämättömyydestä on hyvää taloudenhoitoa.
-Listalle on tuotu takaisin Isonkyrön paloaseman uudisrakennus. Se poistettiin virheellisten neuvojen vuoksi sieltä viime vuonna.
- Pientä vääntöä muusta! --- Alavus vs. Lapua case. Alavuden sote-Keksusta hanke on aloitettu jo ennen hyvinvointialueen syntyä ja siihen on varattu v2023 ja 2024 lainanottovaltuuksia sekä hanketta on suunniteltu. Nyt on nostettu jonkinsortin riita Ähtärin ja Alavuden välille.
Lisäksi hieman voi politikoidaan vaalien alla. Vuoden 2026 alustavassa taloussuunnitelussa olleita vuodeosastojen saneerausrahoja esitettiin aluehalliutksessa pitkän pohdinnan ja tärkeiden perustelujen takia ilman paikkakuntanimeä, niitä nimiä siihen tuli äänestyksessä aluevaltuustossa. Mehän siis käsiteltiin vuoden 2025 lukuja, mutta äänestellään vuoden 2026 toivotaan-toivotaan listasta. Tee johtopäätökset itse.
✅Suunnitelma yhteisöllisen asumisen investoinnilla tavoiteltujen toiminnallisten ja taloudellisten hyötyjen varmistamiseksi
- Käsiteltiin täsmennykset aiemmin valtuuston hyväksymään laajaan suunnitelmaan.
✅Hyvinvointialue- ja palvelustrategian arviointi
- tämä on syytä tehdä valtuustokauden aikana. Kesäkuussa aloittava uusi aluevaltuusto uusii strategian. Ensimmäinen tehtiin sumussa.
✅ Informaatio ajankohtaisista asioita
✅ Tiedoksi merkittävät, muut asiat, aloitteet ja kokouksen päättäminen
Ryhmät sovivat monta kuukautta sitten, ettei vaalien alla tuoda aloitteita. No muutama henkilö niitä sitten oli rustannut vastoin sopimuksia. He eivät olleet Keskustan riveistä.
Vielä ei ole pöytäkirjaa saatavilla, se julkaistaan täällä myöhemmin: https://hyvaep-julkaisu.tweb.fi/ktwebscr/pk_kokl_tweb.htm
Aluehallitus kokoontuu maanantai aamuna klo 9 allekirjoittamaan tilinpäätöksen vuodelta 2024. -62M ja rapiat päälle. Lisäksi investointisuunnitelmassa oleva pieni klapsus korjataan ennen valtuuston kokousta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto

Vaalityö käynnistyy

Sunnuntai 19.1.2025 - Helena Tuuri-Tammela

Energinen ja eteenpäin vievä viikonloppu Keskustan vaalistartissa ja -risteilyllä. 🛳

🍀 Keskustan slogan vaaleissa on ”Vaihda keskelle”. Viesti on ytimekäs: Toivoa on. Suomen suuntaa voi vielä muuttaa. Helpoiten se onnistuu äänestämällä kevään vaaleissa keskustan ehdokasta. Isossakyrössä suunta on ollut vakaa, palveleva, kuunteleva ja myös taloudellisesti kestävä. Tätä kannattaa tukea jatkossakin äänestämällä keskustaa. Jos muiden linjat eivät pidä tai tyyli ei miellytä, vaihda keskelle. 🎅
Alue- ja kuntavaaleissa asialistalla ovat arjen perusasiat. Turvallinen arki kotona, kouluissa, hoivakodeissa ja työpaikoilla. Ihmisille hyvän elämän eväät - kaikkialla Suomessa. 
🏠 🏥🫓💪👮‍♂️🫄🏡⛽️⏳️
Hyvinvointia ei rakenneta riitelemällä. Repimisen sijasta keskusta tarjoaa alue- ja kuntavaaliohjelmassaan lukuisia toimia arjen pulmiin. Korostetaan perusasioita: Sujuvaa ja turvallista arkea, lasten kasvun tukemista, työtä, yrittämistä ja välittämistä. Keskitymme ihmisiin ja tekemiseen, emme hallintoon tai repimiseen. 🏋
🚂 Nyt olen junamatkalla kotiin. Intoa täynnä.
Vaalityön suunnittelu on käynnissä. Tule mukaan kampanjaani. Aluevaalit on samaan aikaan kuin kuntavaalit, 13.4. Olen eteläpohjalaisen ihmisen puolella, lähipalveluja puolustaen. Vahvasti asialla! 🍀🇫🇮
Facebookista löydät minut sivultani
https://www.facebook.com/tuuritammela

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa, kuntavaalit, Isokyrö

Hyvinvointiapila lehti julkaistiin

Torstai 28.11.2024 - Helena Tuuri-Tammela

Keskustan Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustoryhmä on julkaissut ensimmäisen tiedotuslehtensä! Lehti on jaettu Etelä-Pohjanmaalla kaikkiin koteihin, joissa ei ole mainoskieltoa.🍀🏥

”Perinteinen kotiin jaettu paperinen lehti on erinomainen tapa saada ja jakaa tietoa hyvinvointialueemme asioista suoraan alueemme asukkaille. Lehti tavoittaa erityisesti heidät, jotka eivät ole aktiivisia verkkosivustojen tai sosiaalisen median käyttäjiä. Uskomme lehden olevan ”vaivanfäärti”; sen tekeminen vaati työtä ja myös taloutta; paino ja jakelu eivät ole ilmaista. Tiedotuslehti on hyödyllinen sekä lukijoille että meille aluevaltuustoryhmänä. Haluamme jakaa ajankohtaista ja paikallista tietoa ja olla yhteydessä alueemme asukkaisiin. Toivottavasti lehti myös auttaa rakentamaan luottamusta poliittiseen päätöksentekoon. On tärkeää, että poliittiset päätöksentekijät kertovat, miten ja miksi tiettyjä päätöksiä on tehty", kertoo aluevaltuustoryhmän sihteeri Helena Tuuri-Tammela.
Etelä-Pohjanmaan Hyvinvointiapila on julkaistu myös verkkolehtenä. Linkki alla
https://www.e-julkaisu.fi/ephyvinvointiapila2024/?fbclid=IwY2xjawH6D9NleHRuA2FlbQIxMQABHfuxxXVIgVuJhOmxmwE6Ynced0e2OcjHbiwNuZZtATRI4z-_b7Qh4Alg9g_aem_WB0dPoqnVe5nBB5RDUdh0A#pid=1
.
Mukavia lukuhetkiä! 😊🍀

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa, kuntavaalit, Isokyrö

Aluehallitus äänesti lomautuksista

Tiistai 12.11.2024 - Helena Tuuri-Tammela

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallituksessa tiukka äänestys lomautuksista. 

- Tuuri-Tammelan vastaesitys hävisi
Maanantaina 11.1.1. kokoontuneessa aluehallituksessa käsiteltiin koko hyvinvointialueen henkilöstön lomauttamista 2 vuorokaudeksi. Päätös ei ollut yksimielinen. Vastaehdotuksena oli, että lomautusten sijasta valtuutetaan henkilöstöjohtaja, toimialuejohtaja ja palvelualuejohtaja rajaamaan oikeutta sijaisten palkkaamiseen, jos niillä on korvattavissa lomautuspäiviä sekä kannustamaan pitämään pitämättömät lomapäivät sekä käyttämään palkattomia vapaapäiviä.
Helena Tuuri-Tammela esitti lomautusten sijaan toisenlaista ratkaisua. Esitystä kannattivat Anneli Jäätteenmäki ja Sirkka Penttilä.
Aluehallituksen jäsen Helena Tuuri-Tammela ja aluehallituksen varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki toteavat, että aina pitää etsiä vaihtoehtoja, koska lomautukset eivät ole kestävä, kokonaistaloudellisesti onnistunut ja myönteisesti vaikuttava ratkaisu. 
Perusteluina vastaesitykselle ovat muun muassa seuraavat asiat:  
👉Lomautukset eivät ole pysyvä ja vaikuttava ratkaisu. Ne eivät edistä henkilöstön pito- ja vetovoimaa. 
👉Vaikka lomautusten ulkopuolelle rajattaisiin kriittisiä ja potilasturvallisuuteen vaikuttavia toimintoja, hoitojonot pidentyvät ja hoitoon pääsy voi vaikeutua. 
👉Hyvinvointialueen toimintojen sekä prosessien kehittämiseen liittyvät tehtävät jäävät taka-alalle sekä uudistaminen hidastuu. 
👉Asioiden huolellinen valmistelu myös saattaa heikentyä merkittäväksi. 
👉Lisäksi esitetty euromääräinen säästötavoitteen summa ei vaikuttanut todenmukaiselta, eikä lomautuksen toteuttaminen esitetyllä tavalla ole myönteistä henkilöstö- ja talouspolitiikkaa. 
‼️ Hyvinvointialueen taloustilanne on erittäin huolestuttava. Säästöjen tasapuolinen toteuttaminen ei ole helppoa, mutta niiden etsiminen on kaikkien velvollisuus.
Äänestyksessä äänet jakautuivat seuraavasti:
6 ääntä: Hyvinvointijohtajan pohjaesitys (2vrk lomautus koko henkilöstö): Lasse Hautala, Liisa Ala-Käkelä (Keskisen varajäsen), Lasse Anttila, Jaakko Pukkinen, Kai Pöntinen ja Petri Juurakko (Vainionpään varajäsen)
5 ääntä: Lomautusten hylkäämisen puolesta äänestivät: Anneli Jäätteenmäki, Esko Ahonen, Riitta Kangasluoma, Sirkka Penttilä ja Helena Tuuri-Tammela.
Äänestys päättyi numeroin 6–5.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, aluehallitus

Utv 1 päivitykseen

Tiistai 12.3.2024 - Helena Tuuri-Tammela

Eilen oli pitkä aluevaltuuston kokous aamukoulun päätteeksi. Istuimme salissa reippaan yhdeksän tuntia. Varsinainen kokous kesti siis yli kuusi tuntia. Istumalihakset ovat hyvät. Osa kokoustaa Teamssillä, ja saavat vaikka seisoa päällään, salissa ei oikein siihen voi alkaa 🫣

Kokouksen mittavimmat pykälät olivat talousarvion 2024 muuttaminen sekä UTV-ohjelman päivitys. Siinä olikin yhden sortin epidosia kerrakseen, kun neljän tunnin keskustelun jälkeen lausemuutoksia väännettiin ns. julkisena neuvotteluna. Saatiin pari kertaa jopa äänestellä. Jälleen ryhmärahasta, jota meidänkin ryhmä käyttää kuntalaisten tapaamiseen ja alla olevan tekstin tehneet tiedottajan palkkaan. RYHMÄRAHAA ei siis makseta valtuutetuille!

Paikallinen nosto: Isonkyrön palvelukeskuksen keittiö tehtävänkuva laajenee, kun toukokuusta alkaen siellä valmistetaan ruuat myös Ylistaron Västinkartanoon, jossa on palvelukeittiö.

Aluekoordinaattorimme on tehnyt jälleen ansiokasta työtä. Ohessa siis hänen nostot ryhmäpuheenvuorosta. (lopussa linkki, josta se löytyy kokonaisuudessaan)

Kiitos KKeskustan Etelä-Pohjanmaan piiri

*******

Nostot Aki Ylisen pitämästä keskustan ryhmäpuheenvuorosta E-P:n aluevaltuuston kokouksessa 11.3.
👵🧓"Keskustan aluevaltuustoryhmän ydinviesti HVA talousuudistuksiin on, että ikäihmisten lähipalvelut on hoidettava vastuullisesti ja panoksia on lisättävä perusterveydenhuollon ennaltaehkäisyyn. Ikäihmisten palveluasumiseen ja muuhun hoitoon on varattava riittävät resurssit. "
🏠Aluevaltuusto käsitteli muutoksia vuoden 2024 talousarvioon. Siihen yksimielisesti hyväksyttiin Keskustan ryhmän lisäys: ”Pitkäaikaiset asumispalvelut tuotetaan edelleen lähipalveluina kotikunnassa tai kotiseudulla. Mikäli palveluiden myöntämisperusteiden yhtenäisyys tai lakisääteisten velvoitteiden täyttäminen kuitenkin joissakin tapauksissa edellyttää kuntarajoista riippumatonta asumispalveluihin sijoittumista, sen toteutuksessa otetaan huomioon ikäihmisten yhteydenpitomahdollisuus omaisiin ja muut sosiaaliset tarpeet. "
🏥"Me keskustan ryhmässä olemme tehneet aktiivisesti toimia lähipalveluiden kuten soteasemien puolesta. Olemme tehtävässä onnistuneetkin, kun katsoo miten muualla Suomessa jopa 100 terveysasemaa on säästösyistä katoamassa".
🦷"Huolissaan silti pitää olla. Itse koen kohtuuttoman lyhytnäköisenä Nurmon hammashoitolan alasajosuunnitelmaa ja palveluiden keskittämistä Aallokkoon. E-P:n suurimman koulukeskuksen vieressä oleva hammashoitola palvelee asukkaita ja 1000 oppilasta loistavasti".

Keskustan ryhmäpuheenvuoron löydät kokonaisuudessaan täältä:
https://keskusta.fi/etela-pohjanmaa/uutiset/ikaihmisten-palveluasumiseen-ja-muuhun-hoitoon-on-varattava-riittavat-resurssit/

Mistä aluevaltuustossa päätettiin? Lue täältä:
https://www.hyvaep.fi/tiedote/aluevaltuusto-hyvaksyi-muutetun-talousarvion-seka-paivitetyn-utv-ohjelman/

HVA tiedotus on toki unohtanut kirjata tuon yksimielisen lauselisäyksen 🙈 talousarvion osuuteen, hups.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvinvointialueen talous, Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto

Nurmoolaasten hampaista ja vähän muustakin

Tiistai 5.3.2024 - Helena Tuuri-Tammela

Eilen istuimme pitkän aluehallituksen kokouksen. Asialistalla paljon tärkeitä asioita. Kahdesti päästiin äänestämäänkin. 

Muutetussa talousarviossa numerot oli kohdallaan, mutta lisätäänkö/poistetaanko lauseita tuotti äänestyksen Anneli-Helena 3-10, ja voittanut Helenan esitys lausekokonaisuutena liitettiin päätökseen lopulta yksimielisesti. Tästä olemme kaikki siis samaa mieltä; perusterveydenhuollon vahvistaminen ja kehittäminen!👍
NURMOO....  
Aluehallituksen kokouksen toinen äänestys oli suun terveydenhuollon laitteiden hankinnasta ja sijoittelusta. Tein esityksen, että Seinäjoelle rautatieasemalle rakentuvaan perhekeskus Aallokkoon ei siirrettäisi Nurmon hammashoidon laitteita, vaan Nurmoon jalkautuisi suuhygienisti tai hammaslääkäri, mikäli Seinäjoen kaupunki ei perisi vuokraa Nurmon tiloista. Äänin 8–4 Nurmonkin laitteet sijoitetaan Aallokkoon. Miksi olin eri mieltä? - no mm. siksi, että hammashoitolan vieressä on tuhannen oppilasta. 
Muista hammaspyykkisi! 🫶
Tärkeintä on ehkäistä hampaiden reikiintymistä. Vaikka hammaslääkärisi olisi naapurisi, purukalustosi pysyy suussasi loppuelämäsi priimana omin teoin ja valinnoin!
HVA:n kokoustiedote on luettavissa kokonaisuudessaan täältä:
https://www.hyvaep.fi/tiedote/aluehallitus-hyvaksyi-muutetun-talousarvion-vuodelle-2024/
Ensi maanantaina aluevaltuusto. Aluehallitus esittää aluevaltuustolle UTV-ohjelman päivitettyä versiota sekä muutettua talousarviota. Listalla on myös useita keittiötoimintojen rakenteeseen liittyviä muutoksia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Etelä-Pohjanmaan aluehallitus, hammashoito, aallokko

Nurmoolaasten hampaista ja vähän muustakin

Tiistai 5.3.2024 - Helena Tuuri-Tammela

Eilen istuimme pitkän aluehallituksen kokouksen. Asialistalla paljon tärkeitä asioita. Kahdesti päästiin äänestämäänkin. 

Muutetussa talousarviossa numerot oli kohdallaan, mutta lisätäänkö/poistetaanko lauseita tuotti äänestyksen Anneli-Helena 3-10, ja voittanut Helenan esitys lausekokonaisuutena liitettiin päätökseen lopulta yksimielisesti. Tästä olemme kaikki siis samaa mieltä; perusterveydenhuollon vahvistaminen ja kehittäminen!👍
NURMOO....  
Aluehallituksen kokouksen toinen äänestys oli suun terveydenhuollon laitteiden hankinnasta ja sijoittelusta. Tein esityksen, että Seinäjoelle rautatieasemalle rakentuvaan perhekeskus Aallokkoon ei siirrettäisi Nurmon hammashoidon laitteita, vaan Nurmoon jalkautuisi suuhygienisti tai hammaslääkäri, mikäli Seinäjoen kaupunki ei perisi vuokraa Nurmon tiloista. Äänin 8–4 Nurmonkin laitteet sijoitetaan Aallokkoon. Miksi olin eri mieltä? - no mm. siksi, että hammashoitolan vieressä on tuhannen oppilasta. 
Muista hammaspyykkisi! 🫶
Tärkeintä on ehkäistä hampaiden reikiintymistä. Vaikka hammaslääkärisi olisi naapurisi, purukalustosi pysyy suussasi loppuelämäsi priimana omin teoin ja valinnoin!
HVA:n kokoustiedote on luettavissa kokonaisuudessaan täältä:
https://www.hyvaep.fi/tiedote/aluehallitus-hyvaksyi-muutetun-talousarvion-vuodelle-2024/
Ensi maanantaina aluevaltuusto. Aluehallitus esittää aluevaltuustolle UTV-ohjelman päivitettyä versiota sekä muutettua talousarviota. Listalla on myös useita keittiötoimintojen rakenteeseen liittyviä muutoksia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Etelä-Pohjanmaan aluehallitus, hammashoito, aallokko

Hyvinvointialueet aloittivat

Keskiviikko 11.1.2023 klo 16.17 - Helena Tuuri-Tammela

Syksyn 2022 meni istuessa. Lukemalla papereita ja pohtimalla ehdotuksien vaikutuksia. Kyselemällä ja keskustelemalla. Porukalla pohtimalla. Ennakkovalmistautumisen jälkeen oli aina kokous. Kokouksen jälkeen täytäntöönpano tai jopa oma vuoro toimia pöytäkirjantarkastajana (siihenkin työhön menee parhaimmillaan tunti pari kokouksen jälkeen).

Kokouksissa. Viime syksy oli hyvin kokousrikas.

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto kokousti viime vuonna yhdeksän kertaa. Käsitteli yhteensä 185 asiapykälä. Kokouksista viisi ajoittui syyskaudelle. Muun muassa organisaatioon, asiakasmaksuihin, ohjeisiin ja sopimuksiin liittyvien asioiden ohella joulukuulla oli THE kokous; käsiteltiin talousarvio 2023 sekä alustavia inevestointeihin liittyvien asioiden linjaamista kolmemme seuraavalle suunnitelmavuodelle.

Jokaista kokousta ennen myös aluevaltuustoryhmä kokoustaa ja käsittelee esityslistaa. Lisäksi pidimme omia seminaarejamme.

Aluehallitus valmistelee kaikki aluevaltuustolle tulevat asiat. Lisäksi sillä on runsaasti päätösvaltaa niihin asioihin, jotka eivät hallintosäännön mukaan ole valtuuston käsiteltäväi tai jotka eivät ole viranhaltijoiden päätettävissä.

Aluehallitus kokoontui viime vuonna yhteensä 19 kertaa ja käsitteli yhteensä 513 asiapykälää. Kokouksista 13 oli kesätauon jälkeen. Osa istunnoista oli 7 tunnin mittaisia ja kahta kokousta pidettiin kahtena päivänä.

Osallistuminen vaatii muutakin kuin hyviä istumalihaksia. Satojen sivujen esityslistat tulee lukea ja ymmärtää lukemansa sekä esitysten vaikutukset. Omatoimisen pohtimisen ja lukemisen ohella Keskustan aluehallitusryhmä kokoontuu ennen aluehallitusta yhdessä käsittelemään listan asioita; mitä mieltä esityksistä ollaan, mitä muutoksia ehdotetaan jne.  

En ole laskenut tunteja, paljonko hyvinvointialueen työhön kulutin vapaa-aikaani viime vuonna. Useita vuorokausia. Syksylä otin muutamia vapaapäiviä töistä, koska en enää mitenkään ehtinyt paikata tekemättä jääviä tunteja yöllä tai viikonloppuna, koska luin aluehallituksen esityslistoja ja tutkin asioita.

Aluehallituksen jäsenen työmäärä ei tullut minulle yllätyksenä. Ensin toki keväällä ajattelin, että oikeestiko emme kokousta päiväkausia pohtimassa asioita. NO sitä isoa työtä tekivät monet työryhmät eli eri sektorien viranhaltijat jaostoissa pohtimassa muutoksen käytännön toimia.

Näin suuri alueellinen hallintomuutos on työläs. Asetuin ehdokkaaksi ollakseni siinä mukana ja vaikuttaakseni, joten tiesin aikataulun olevan tiukan eri asioiden käsittelyssä.  Muutoksen alkamisen aikataulu oli 1.1.2023 ja sillä siisti. Perustat piti olla silloin valmiina. Nyt alkaa vielä jatkuvan kehittämisen tukeminen. Todellisen palvelutyön sosiaalipalvelujen, terveydenhoidon palvelujen sekä pelastuspalvelujen arjessa ja pyhässä tekevät hyvinvointialueen työntekijät. Päättäjät ovat osa demokratiaa ja päätöksien tekijöitä.

Ensi perjantaina 13. päivänä on jännä päivä. Hyvinvointialueemme vakinaiset työntekijät saavat palkkatilinsä uudelta organisaatiolta. Yli 8000 maksua; meneekö ne oikein ja ennen kaikkea se, että meneekö ne tilille. Pohjanmaan hyvinvointialue näytti hyvää esimerkkiä viime vuonna, kun mikään ei tuntunut natsaavan ja osa henkilökunnasta odotti palkkaansa kauan. Kaikkea ei vieläkään ole saatu sujumaan tai korjatuksi. Tammikuun viimeisenä päivänä maksetaan vielä määräaikaisten ja sijaitstn tilejä, ja varmasti vielä oikaistaan lisäosiin liittyviä maksuja,joiden osalta tuo 13. päivän potti ei välttämättä mennytkään vielä kohdilleen.

Noin 10 000 työtekijän organisaatio. Se on iso porukka, alueemme hyvinvoinnin tekijät.  Kiitos heille jo nyt. Jos meitä päättäjiä hieman hyvinvoitnialueen syntymäpäivä 1.1.2023 jännitti, niin varmasti teitäkin. Hienosti kuitenkin meni ja palvelut toimivat!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaltuusto, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialueen kevät

Maanantai 6.6.2022 klo 7.13 - Helena Tuuri-Tammela

Tämä kolumnini on julkaistu
Pohjankyrö -paikallislehdedssä
ma 6.6.22022

Hyvinvointialueen kevät

Tammikuun aluevaalipäivän jälkeen alkoi työntäyteinen uusi arki. Kalenteria täyttivät lukuisat Teams -istunnot ja päättäjäinfot. Sähköpostiin tulvi kutsuja sinne ja tänne. Onneksi olin seurannut valmisteluja jo useita vuosina, joten vauhtiin oli helppo hypätä.

Erityisesti sai olla iloinen äänien keskittämisen tuloksesta. Ilmiö oli vallalla koko maakunnassa, joten harva pystyi haalimaan ääniä kotikunnan ulkopuolelta. Valtuutettuja on kaikista Etelä-Pohjanmaan kunnista, joten se tuo uudistuksen toimeenpanolle loistavan pohjan. Keskustan hyvän tuloksen turvin myös lähipalvelujen näkökulmaa voidaan ylläpitää.

Äänipotilla on muutakin merkitystä kuin päästä läpi valtuustoon. Jos aikoo todella ajaa asioita, pitää olla ytimessä. Kova tuki kotiseudulta mahdollisti sen, että puolueensa kärkisijoilla olevaa ei ohitettu. Eri tehtävien jakamisesta tulee helposti raakaa peliä. Esimerkiksi kuutta keskustan aluehallituspaikkaa tavoitteli 20 henkilöä. Vain teidän tuellanne oli mahdollista saavuttaa vaikuttavin luottamustoimi. Yksittäiset luottamushenkilöt toki eivät ole yksin mitään, joten merkitystä on taidolla saada näkökulmat esiin oman ryhmänkin sisällä.

Aluehallituksen lisäksi  työnsä ovat aloittaneet neljä lautakuntaa. Myös vaikuttamistoimielimet on valittu. Parhaillaan tehdään strategiaa. Lukuisten työpajojen ja ajankohtaisseminaarien ohella pitää lukea kotiläksynsä. Tutkia ja pohtia erilaisten tausta-aineistoja sekä ujuttaa näkökulmia eri asioihin.

Taustatyötä on tehty paljon erilaisissa valmistelevissa jaostoissa. Eri linjauksista tehdään päätöksiä syksyn aikana. Kaikki ei varmasti ole selvää ja helppoa, koska myös päättäjien pohjatiedoissa ja käsityksissä on eroja. Pienoiseduskuntamaisuus tuo esille puolueiden välisiä eroja, politikointiakin. Tällaista ei ole esiintynyt muissa maakunnallisissa luottamustoimissa, joten toivottavasti yhtenäinen linja kuitenkin alkaa hahmottua pian.

Meneillään ovat ensimmäiset rekrytoinnit. Toukokuulla aluevaltuusto valitsi hyvinvointialuejohtajaksi Tero Järvisen. Muita johtajien virkoja täytetään kesäkuulla sekä valtuuston että hallituksen kokouksissa. Kaikki tehtävät ovat olleet sisäisessä haussa, koska alueen henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksena  kuntayhtymien ja kuntien sosiaali- ja terveyssektorilta sekä pelastustoimen henkilöstöstä.

Ei uudistusta ilman haasteita. Huolta tulee riittämään työntekijöiden jaksamisesta ja saatavuudesta sekä kokonaisuuden rahoituksen riittävyydestä. Uudistus osuu aikaan, jolloin talouskriisin ainekset ovat jo ilmassa.  Kiinteät kulut vievät ison potin budjetista. Oma mörkönsä on ICT-kustannukset sekä valtava kiinteistömassa, jonka vuokriin kuluu 10 % talouspotista.

Hyvinvointialueen organisointi on kesken, mutta valmistelu etenee aikataulussa. Valtuutetut aloittivat työnsä vasta maaliskuussa, joten kaikki ei vielä voi olla valmiina. Luottamushenkilöt päättävät suurista linjoista ja periaatteista. Reipas puoli vuotta aikaa hetkeen, jolloin yhteenliittyvien organisaatioien tulee toimia saumattomasti samaan suuntaan. Jokainen luottamushenkilön ja työntekijän tulee mahdollistaa  uuden hyvinvointivointialuetta toimivan nimenomaan asukkaiden hyväksi. Kestäväksi ja toimivaksi turvaksi, avuksi ja terveydeksi.

Helena Tuuri-Tammela
Etelä-Pohjanmaan aluevaltuutettu Isostakyröstä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaltuusto, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Kiitollinen ja nöyrä

Torstai 27.1.2022 klo 20.52 - Helena Tuuri-Tammela

Kiitos! 

Viime sunnuntaina 23. tammikuuta valittiin Suomeen aluevaltuustot hyvinvointialueille, Helsinkiä ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Olin ehdokkaana ja tulin valituksi, isoo kiitos kaikille minua äänestäneille lähes tuhannelle eteläpohjalaiselle. 

Miltei jokainen eteläpohjalainen kunta sai aluevaltuustoon vähintään yhden edustajan, vain Isojoen kunnasta ei varsinaiseksi edustajaksi valittu ketään, mutta 1. varavaltuutettu Keskustan 23-jäsenisessä ryhmässä on isojokelainen.

Aluevaltuustossa paikat jakaantuvat seuraavasti (suluissa puolueen kannatus): Keskusta 23 (37,4 %), Kokoomus 16 (25,3 %) Perussuomalaiset 8 (13,7 %), SDP 6 (10,0 %), (KD) 3 (5,2 %), Vasemmistoliitto (Vas.) 1 (2,8 %), Vihreät 1 (2,6 %) ja uusi ryhmittymä VKK 1 (2,4 %).

Oman vaalitulokseni jälkeen ei voi kieltää ensimmäisen tunteen ollen iloinen, nöyrä ja kiitollinen. Valtavan paljon kotiseutuni ihmisiä, joille olin heidän ainokaisen äänensä kohde ja siten luottamuksen arvoinen. Äänisaaliini 954 oli koko hyvinvointialueen yhdeksänneksi suurin ja Keskustan ryhmän kuudenneksi paras. Kotikunnastani sain 40 % kannatuksen ja keskustan äänistä 90 %.  Kyllähän tässä on vielä sulateltavaa. Työmäärä uuden hyvinvointialueen alkaessa on valtava. Onneksi olen asioihin perehtynyt jo useiden vuosien ajan seuratessani sote-uudistuksen valmistelua tiiviisti. 

Nyt alkaa uuden rakentaminen ja kehittäminen, jotta maakunnassa on hyvinvointia ja elinvoimaa sen jokaiseen kolkkaan heijastuen. Edelleen olen Etelä-Pohjanmaan laitapuolustajana matkassa. 

Kiitos_ilm_Pkyro_27.1..png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, demokratia, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, aluevaltuusto

Sunnuntaina äänestetään!

Torstai 20.1.2022 klo 12.27 - Helena Tuuri-Tammela

Sunnuntaina 23.1. on aluevaalien varsinainen vaalipäivä.
Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9-20.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaaleissa äänestävät
seuraavien kuntien äänioikeutetut asukkaat:  
Alajärvi Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö,
Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi,
Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli ja Ähtäri.

Etelä-Pohjanmaan Keskustan ehdokkaiden numerot ovat 158–230.
Isokyröläinen Keskustan ehdokas
Helena Tuuri-Tammela nro 225

* * * * *

Asuinpaikkasi määrää, minkä hyvinvointialueen ehdokkaita voit äänestää.
kotiosoitteesi määrää myös sen, mille äänestyspaikalle voit mennä.

Se on ilmoitettu sinulle Ilmoitus äänioikeudesta -kirjeessä.

* * * * *

Maakuntaraja on ääniraja! 

Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaaleissa saavat äänestää
VAIN seuraavien kuntien äänioikeutetut asukkaat:
Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Laihia,
Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersören kunta,
Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Vaasa ja Vöyri.

Pohjanmaan alueella Keskustan ehdokkaiden numerot ovat 7–22

Käytä äänioikeuttasi. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, demokratia, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, aluevaltuusto

Aluevaalit: äänestä!

Keskiviikko 12.1.2022 klo 15.17 - Helena Tuuri-Tammela

Aluevaalin aakkosia

Ensimmäiset aluevaalit ovat 23. tammikuuta. Olen ehdokkaana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hyvinvointialueella tuotetaan vuoden 2023 alusta kaikki sosiaali- ja terveyspalvelumme sekä palo- ja pelastuspalvelut.  Rakenteellisesti muutos on iso.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle valitaan 59 valtuutettua. Sama määrä aluevaltuutettuja valitaan myös Pohjanmaan hyvinvointialueelle, joihin naapurikuntamme Laihia ja Vaasalainen Vähäkyrö kuuluvat. Vaalituloksen myötä valitaan muut aluehallinnon luottamushenkilöt.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.

Vaalit toimitetaan suhteellisina, kuten kuntavaalitkin, joten ehdokkaan saama äänimäärä ratkaisee, miten hän sijoittuu eri puolueiden ehdokaslistalla. Mitä enemmän ääniä, sitä suurempi mahdollisuus tulla valituksi aluevaltuustoon.

Äänestäminen aluevaalissa on siis ensiarvoisen tärkeää, että menestymme ja vaikutamme alueemme palvelurakenteeseen. 

Kun Isollekyrölle mahdollistettiin vaihtaa maakuntaa Etelä-Pohjanmaalle, samassa yhteydessä linjattiin terveyspalvelujemme hallintomalli. Isokyrö on osa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialuetta, jossa vuoden 2023 alusta kaikki alueemme sosiaalipalvelut, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito sekä palo- ja pelastustoiminta järjestetään. Maantieteellisesti sijoitumme Ylistaron selän taakse ja tulemme olemaan vahva kumppani alueen palveluverkosto puolustajina.

Tammikuussa äänestetään siitä, onko palveluillamme laita-alueiden puolustus kunnossa. Meitä jokaista kiinnosta, saako hoitoa ja pääseekö lääkäriin. Meitä kiinnostaa jokaiselle jokapäiväiset asiat.

On kyse siitä, millaisia ja missä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Merkitystä on alueemme lähipalveluilla. Siksi myös minä olen ehdolla.  Parhaillaan rakennan omaa verkostoani vaalityöni tueksi. Olet tervetullut mukaan kampanjaan alueemme lähipalvelujemme puolesta.

Keskustan aluevaalitavoite on vahvat ja toimivat lähipalvelut. Keskustan keskeisin tavoitetta on, että jokaisessa kunnassa on sosiaali- ja terveysasema sekä paloasema, hoitoon pääsee ja apua saa oikea-aikaisesti sekä ihminen on palvelujen keskiössä. Näitä minä olen valmis puolustamaan. Lisäksi nyt, kun hyvinvointialueen hallinnon rakenteet luodaan, tuon laajan kokemuksellisen osaamiseni hallinnosta alueelle. Tavoitteena on ihmisille päätösvaltaa heidän asioissaan. Keskustan linja on vastakohta keskittämisen linjalle, jota ennen muuta ajaa siniset ja punaiset voima.

Aluevaalissa ja hyvinvointialueen kehittämisessä pitää pärjätä.
Siihen tarvitaan jokaista meistä.  
Käytä äänioikeuttasi. 

Helena Tuuri-Tammela nro 225

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, demokratia, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, aluevaltuusto

Etätupailta ti 11.1.2021

Tiistai 11.1.2022 klo 13.54 - Helena Tuuri-Tammela

Tervetuloa etänä Tupailtaan.

Miksi aluevaalit järjestetään?
Mikä on Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue?

Mitä palveluja sote-uudistus koskee?
Miksi äänestäminen on tärkeää?

Ohessa Teams linkki: 
https://bit.ly/3FOQwAh

Asiaa avaa ja kysymyksiin vastaa
aluevaaliehdokas Helena Tuuri-Tammela.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue.
Aluevaalit 23. tammikuuta.
Ennakkoäänestys 12.-18.1. kotimaassa 
ja ulkomailla 12.-15.1.

Yleiset ennakkoäänestyspaikat kotimaassa:
https://tulospalvelu.vaalit.fi/AV-2022/fi/kuntalista.html

Isokyro_etatupailta.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa

Demokratiasta on huutava pula

Tiistai 4.1.2022 klo 9.55 - Helena Tuuri-Tammela

Tällä hetkellä väliaikainen valmisteluelin (VATE) vastaa hyvinvointialueen valmistelutyön organisoimisesta ja johtamisesta. Se tekee työtä, kunnes aluevaltuusto ottaa ohjakset käsiinsä. Vatella ei ole poliittista valtaa ja tahtoa. Sillä on seurantaryhmä, joka ei kuitenkaan saa osallistua valmisteluun.  

Nykyään kunnallisissa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoiminnan luottamustehtävissä on satoja ihmisiä. He edustavat kuntalaisia, palvelujen käyttäjiä. Vaikuttavat. Määrittävät tavoitteita ja strategiaa. Soteuudistus on valtava päätösvallan siirto kunnilta ja kuntalaisilta pois. Äänestämällä aluevaaleissa otetaan nyt todellakin kantaa lähipalvelujen puolesta.

Demokratian näkökulmasta hyvinvointialue on mitätön, ellei sen organisaatiossa ole lautakuntia. VATE esittää neljää lautakuntaa, joissa jokaisessa olisi 13 jäsentä, -kuten aluehallituksessakin. Neljän lautakunnan mallikin on edes jotain, mutta kovin se on kevyt.  

Lautakunnat eivät olisi muodostumassa palvelualueittain. Ehdotuksessa on neljä poikkihallinnollista lautakuntaa: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä yhdyspintojen lautakunta, Henkilöstö-, tutkimus ja kehittämislautakunta, Talous- ja investointilautakunta sekä Turvallisuuslautakunta.

Valmisteltu lautakuntamalli on rohkea: ulos sektorikohtaisesta ajattelusta (siilo) kohti laajempaa palvelujen läpileikkaavaa näkökulmaa. Onko tässä tarpeeksi?  Ei. 

En ole nähnyt aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa käsiteltävää hallintosäännön luonnosta, jossa määritettäisiin mm. lautakuntien tehtävät. Pelkästään niiden nimien perusteella voi väittää, että palvelujen organisointi ja sijainti on vaarassa, ellei aluevaltuustossa sekä -hallituksessa ole tiukkoja tätejä ja setiä.

Aluevaltuuston rooli on siis erittäin merkittävä. Sen on turvattava palvelujen saatavuus ja niiden kattava verkosto koko maakunnan alueella, etenkin sen laidalla.

Demokratiaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.
Käytä äänioikeuttasi aluevaaleissa.
Kyse on vakavista asioista!

Helena Tuuri-Tammela
aluevaaliehdokas, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

 

225helena.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, demokratia, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, aluevaltuusto

Vaalikoneiden pariin Etelä-Pohjanmaalla

Tiistai 21.12.2021 klo 9.47 - Helena Tuuri-Tammela

Muutamia vaalikoneita on jo avattu.
Tämän tekstin jälkeen löydät
linkit Iltalehden sekä Helsingin Sanomien sivuille, josta kysymykset löytyvät.
- Kirjoita ensin kotikuntasi, jotta masiina osaa yhdistää sinut äänestysalueellesi eli sinun omalle hyvinvointialueelle.
- Helsinki ja Ahvenanmaa eivät ole aluevaalissa mukana.
Ylen kone avautuu 4.1.
Vastailin sen kysymyksiin tänään.
Eipä ollut senkään ääressä helppoa.
Ylen kysymysten jälkeen oli muutamia vapaaehtoisia vastattavia. Joukossa oli Maaseudun Tulevaisuudella kaksi kysymystä, josta toinen ansaitsee kunniamaininnan: "Aluevaltuustoille tulee antaa oikeus päättää susien kaatoluvista alueellaan." Minä en keskittyisi susien kaatolupiin aluevaltuustossa, vaikka pihapiiriin sudet eivät kuulu.
Vastasin samassa Yle-koneen Faktabaarin kysymykseen Kyllä; "Aluevaalien osalta on levitetty disinformaatiota eli vääristeltyä informaatiota." Aluevaalissa äänestämisellä ei oteta kantaa esimerkiksi polttoaineverotukseen, jos joku niin kuvittelee.
Näiden yllä olevan kahden esimerkin pariin pääset tammikuulla,
mutta nyt aluksi testaa tuuriasi näissä koneissa:

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa, Hyvinvointialue

EP:n soteuudistus rakenteellisesti

Keskiviikko 8.12.2021 klo 12.01 - Helena Tuuri-Tammela

Mitä rakenteellisesti muuttuu, kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyy E-P:n hyvinvointialueelle?
 
Maakunnassamme on 18 kuntaa, joka on nykyään E-P:n erikoissairaanhoitopiirin sekä E-P:n palo- ja pelastuslaitoksen toimialue. Perusterveyden- ja sosiaalihuollon (lähi)palveluilla on nykyään seitsemän eri järjestäjää. Lisäksi Ilmajoki ja Isokyrö järjestävät sosiaalipalvelut omana toimintona. Asukkaita alueella on lähes 200 000.
 
ELI nykyään maakunnassamme on 11 terveyden ja pelastamisen palvelujen järjestäjää. Ne siirtyvät yhden toimijan hallintoon vuoden 2023 alussa. Hyvinvointialueen korkein toimielin, päättäjät, valitaan aluevaaleissa 23. tammikuuta.
 
Hyvinvointialue on maantieteellisesti sama kuin E-P:n maakuntaliitto, jonka aluekehitystehtävät eivät sisälly uudistukseen.
 
Keskustan tavoite on lähipalvelujen vahvistaminen. Jokaiseen kuntaan vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema sekä paloasema. Parempi työarki ja työpaikka henkilöstölle. Yhdellä yhteydenotolla oikea-aikaiseen hoitoon.
 
Säännöllisesti julkaisen aluevaaliasiaa Facebookissa.
https://www.facebook.com/tuuritammela

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Etelä-Pohjanmaan soteuudistus, Aluevaalit, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Aluevaalien aakkosia

Keskiviikko 24.11.2021 klo 11.11 - Helena Tuuri-Tammela

Ensimmäiset aluevaalit ovat 23. tammikuuta. Olen ehdokkaana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hyvinvointialueella tuotetaan vuoden 2023 alusta kaikki sosiaali- ja terveyspalvelumme sekä palo- ja pelastustoiminta.  Rakenteellisesti muutos on iso.

Tammikuussa valitaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle 59 valtuutettua. Vaalituloksen myötä valitaan muut aluehallinnon luottamushenkilöt. Sama määrä aluevaltuutettuja valitaan myös Pohjanmaan hyvinvointialueelle, joihin naapurikuntamme Laihia ja Vaasalainen Vähäkyrö kuuluvat.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1. Vaalien aikataulun asettuessa heti vuoden vaihteeseen aiheuttaa sen, että kampanja-aika osuu epäkiitettävästi joulun ja uuden vuoden läheisyysteen. Esimerkiksi ehdokkaiden äänestysnumerot vahvistetaan 23.12. Mutta totuus lienee se, että ehdokkaana henkilö on tärkeämpi kuin numero.  

Vaalit toimitetaan suhteellisina, kuten kuntavaalitkin, joten ehdokkaan saama äänimäärä ratkaisee sen, miten hän sijoittuu eri puolueiden ehdokaslistalla. Mitä enemmän ääniä, sitä suurempi mahdollisuus tulla valituksi aluevaltuustoon. Äänestäminen aluevaalissa on siis ensiarvoisen tärkeää, että menestymme ja vaikutamme alueemme palvelurakenteeseen. Äänten keskittäminen sekä hänen tunnettavuutensa maakunnassa ratkaisevat pelin.

Kun Isollekyrölle mahdollistettiin vaihtaa maakuntaa eli tulevaisuus osana Etelä-Pohjanmaan maakuntaa, samassa yhteydessä linjattiin terveyspalvelujemme hallintomalli. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella järjestetään vuoden 2023 alusta kaikki sosiaalipalvelut, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito sekä palo- ja pelastustoiminta. Maantieteellisesti sijoitumme Ylistaron selän taakse ja tulemme olemaan vahva kumppani alueen palveluverkosto puolustajina.

Tammikuussa äänestetään siitä, onko palveluillamme laita-alueiden puolustus kunnossa. Meitä jokaista kiinnostaa, saako hoitoa ja pääseekö lääkäriin. Meitä kiinnostaa jokaiselle jokapäiväiset asiat. On kyse siitä, millaisia ja missä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ja onko alueellamme lähipalveluita. Siksi myös minä olen ehdolla. 

Parhaillaan rakennan omaa verkostoani vaalityöni tueksi. Olet tervetullut mukaan kampanjaan alueemme lähipalvelujemme puolesta.

Keskustan aluevaalitavoite on vahvat ja toimivat lähipalvelut. Keskustan keskeisin tavoite on, että jokaisessa kunnassa on sosiaali- ja terveysasema sekä paloasema, hoitoon pääsee ja apua saa oikea-aikaisesti sekä ihminen on palvelujen keskiössä. Näitä minä olen valmis puolustamaan. Lisäksi nyt kun hyvinvointialueen hallinnon rakenteet luodaan, tuon laajan kokemukselliseni osaamisen hallinnosta ja vaikuttamisesta. Keskustan linja on vastakohta keskittämisen linjalle, jota ennen muuta ajaa siniset ja punaiset voima.

Aluevaalissa pitää pärjätä. Siihen tarvitaan jokaista meistä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, Etelä-Pohjanmaa, Hyvinvointialue

Vanhemmat kirjoitukset »