Share |

Hyvää pääsiäistä!

Torstai 9.4.2009 klo 16.44 - Helena T-t


Pääsiäinen on perinteeltään hyvin kristillinen juhla, ja meneillään oleva hiljainen viikko huipentuu pitkään perjantaihin, joka on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivä. Pääsiäinen on kirkon tärkein juhla, koska uskonto perustuu ylösnousemukseen, jota pääsiäinen edustaa.

Pääsiäinen on lapsiperheelle myös trullittelua, jonka tausta on mytologinen. Koska Jeesus ristiinnaulattiin perjantaina ja hän ylösnousi  pääsiäissunnuntaina, oli uskomusten mukaan lauantai päivä, jolloin suojelus olisi ollut pienemmillään ja noitamaiset syrjäytyneet naiset kulkivat naapureiden navetoissa.

Joka tapauksessa nykyään lauantaina kulkevat etenkin pohjalaiset lapset virpomassa ja siten toivoen saavansa karkkia, eikä heillä varmasti ole tarkoitus leikellä naapurinkarjan karvoja. Hauska perinne, joka lapsille suotakoon, joten toivottavastime aikuiset olemme varanneet pikku virpojille tarpeeksi karkkeja, pikkuhiluja tai edes hedelmiä pannuun laitettavaksi.

Pääsiäisenä myös poltetaan kokkoja. Kokonpoltto on muuttunut vuosikymmenien myötä, sillä enää eivät kokot savua mustana sakeana pilvinä sen pohjakerroksissa poltettavien vanhojen autonrenkaiden ansiosta. Onneksi nuo ajat ovat jääneet taa!

Hyvää pääsiäistä kaikille. Nautitaan perinteistä ja pyhäpäivien suomasta lepoajasta. Ne syököön mämmiä, jotka pystyvät sitä "herkkua" nielemään, minä säästän tuon perinneruuan muille, koska en siitä erityisemmin pidä. 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini