Share |

Isonkyrön valtuusto aloittaa tänään työnsä

Torstai 22.1.2009 klo 8.32 - Helena T-T


Kunnallisvaaleissa 2008 valittu valtuusto aloittaa tänään työskentelynsä Isossakyrössä. Valtuusto on uudistunut ja nuoria valtuutettuja on paljon, peräti kuusi 27:stä. Alle nelikymppisiäkin on yhteensä kymmenen. Eli lähes kolmasosa.

KUn valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran sen esityslistalla on järjestäytymisasioita sekä luottamushenkilöiden valintoja kunnan lautakuntiin ja muihin tehtäviin. Kuntalaki säätää, että kunnanhallituksen puheenjohtaja kutsuu valtuuston koolle. Tässä tapauksessa, kun uutta kunnanhallitusta ei ole vielä valittu, on edellinen kunnanhallitus toimivaltainen siihen saakka valmistelemaan valtuuston päätettävät asiat ja muutenkin käyttämään päätösvaltaa asioissa, jotka kuuluvat kunnanhallitukselle.

Valtuuston ensimmäisen kokouksen avaa iältään vanhin valtuutettu. Meidän valtuustossamme hän on Väinö Pollari. Hän johtaa puhetta siihen saakka kunnes valtuuston puheenjohtajisto on valittu.

Eri puolueet ovat huolella valmistelleet neuvotteluissaan kokouksen esityslistalla olevia valintoja. Saamme yhteenvedot eteemme kokoukseemme ja kokouksestamme enteillään jälleen sopuisaa ja ripeää. Ilta näyttää, kuinka asiat menevät.

Keskustan paikallinen yhdistys ja valtuutetut esittävät minua valtuustonpuheenjohtajaksi. Olen näyrin ja kiitollisin mielin ottamassa pestin vastaan, jos valtuusto niin päättää. Jos näin menee, on alkava kausi minulle jo kolmas.

Uudelleenvalintaani on jo lehdistössä uutisoitu. Tieto näyttää kulkeutuneen myös Sipoo-Helsinki suunnallekin, jossa 1.1.2009 tuli voimaan valtioneuvoston päätös Sipoon osien pakkoliittämisestä Helsinkiin. Tein viime vuonna pro graduani kuntajakomuutosten oikeudellisista edellytyksistä ja siinä käytin runsaasti materiaalia julkisuutta saaneesta Sipoo-Helsinki-Vantaa -tapauksesta, erityisesti KHO 2008:1 päätöstä. Graduani on luettu nyt myös alueella jossa liitos tehtiin ja sitä on käytetty blogikirjoittelussa todistamassa, ettei ratkaisu ollut oikeudenmukainen. Eikä mielestäni ollutkaan. KUntajakolain mukaan, kun kunta vastustaa osaliitosta ja se on alaltaan suuri, tarvitaan kuntajakomuutoksen erityisten edellytysten olemassaolo erityisen painavana. Lisäksi näen, ettei KHO perustelujen tekstit ole oikeudenmukaisia Sipoolle.  Näyttää myös todistetun, että KHO:n päätöksen perusteluissa käyttämän tekstin alkuperä on suoraan otettu kuntajakoselvittäjän materiaalista ja se olisikin plagioitua materiaalia. Aika erikoista ja absurdia siitä näkökulmasta, että oikeus tuntee lain!

Se, miten meneillään oleva kuntajakomuutosten aalto jatkussa vaikuttaa meidän Kyrönmaan alueelle, on vielä tässä vaiheessa arvoitus. Miten valtio jatkossa ohjaa kuntien toimintojen yhteensaattamista joka yhteistoiminnalla tai kuntaliitoksilla on ainakin minulle suuri mielenkiinnon kohde. 

Tuleva valtuustokausi on varmasti haasteellinen; niin taloudellisesti, toiminnallisesti kuin myös poliittisesti. Edessä ovat jälleen vaikeat ajat.  Mutta haasteita vastaanottamaan on valittu joukko,joka työstä selviää ihan varmasti yhteistyöllä, kouluttautumisella ja kauasnäköisyydellä. 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini