Share |

Kuntalisää, mutta mihin kaikkeen?

Maanantai 13.10.2008 klo 17.17 - Helena T-T


Lukuisat kyselyt työllistävät ehdokkaita. Kyselyissä on usein harmillisena haittana se, että muutamasta vaihtoehdosta pitäisi osata valita vain yksi tai kaksi. Valinnat ovat kuitenkin perusteltuja, sillä ei koko maailmaanasioita voi arvottaa ensisijaiseksi vaihtoehdoksi. Pitää pystyä valitsemaan. Helppoa se ei kuitenkaan ole! Tässäpä esimerkki, jonka parissa askartelen nyt....


Otetaanpa siis vastausvaihtoehtojen valinnanvaikeudesta esimerkinä Pohjakyrön isokyröläisille ehdokkaille esittämä kysymys  (julkaisevat koosteet ehdokkaiden vastauksista ilmeisesti ensi maanantaina):

"Pitäisikö kunnan tukea vaalikauden aikana bonuksilla/stipendeillä/lisällä ensisijaisesti...? Valitse kaksi vaihtoehtoa.
--- lasten kotihoitoa
--- asumista/rakentamista
--- työmatkakuluja
--- opiskelijoita
--- omaishoitajia
--- yrityksiä
--- ei mitään

Minkäs näistä nyt valitsisin... 

Isossakyrössä on maksettu asuntorakentamisessa Isokyrö Bonusta jo muutaman vuoden ajan. Lisäksi käytössä on ollut alle 30-vuotiaille opiskelijoille suunnattu stipendiraha. Nämä maksetut lisäeurot ovat kieltämättä vaikuttaneet siihen, rakennetaanko Isoonkyröön ja pidetäänkö kotikuntana opiskeluaikana Isoakyröä vai muutetaanko kirjat opiskelupaikkakunnalle. ELI nämä tuet ovat edelleen kannatettavia....  mutta jatkoa seuraa....

Omaishoitajien tuen tasot määritellään lakiin perustuen, mutta jaettavasta kokonaissummasta päättää kunta itse. Rahasumman koosta riippuu siis se, miten monelle omaishoitajalle se riittää. Tätä omaishoitoon suunnattua määrärahaa on korotettu hieman useampana vuotena kunnan budjetin yhteydessä. Olen käsittänyt, että nyt käytössä oleva summa on riittänyt hakemuksien perusteella suoritettavaan päätökseen melko hyvin, vaikka lieviä korotuspaineitakin aina on. Lisäksi käytössä on palvelukeskuksessa intervallihoitopaikat, joihin on mahdollista saada hoidettava lyhyiksi jaksoiksi, jos omaishoitaja haluaa itselleen "omaa lomaa".  Tätäkin tukea tarvitaan ehdottomasti, sillä 24 tunnin yksinäinen ja vastuullinen hoitotyö voi olla erittäinkin raskasta. Lisäksi kotona on viihtyisämpää sekä hoidettavalle että omaishoitajalle, mutta myös kunnalle se on edullisempaa luoda edellytyksiä siihen, että ikääntyvät henkilöt pystyvät elämään omassa kodissaan mahdollisimman pitkään eikä siten tarvitse ylläpitää tai rakentaa kalliita laitospaikkoja. Enpä jättäisi tukea missään tapauksessa sivuun!

Kunnassamme on yrityksiäkin jonkin verran tuettu etenkin isompien laajennusten tai kokonaan uusien suurempien rakennushankkeiden yhteydessä mm osoittamalla tarvittaville väestönsuojatiloille paikka tai osallistumalla tietyin periaattein määritellyin könttäsummin hankkeeseen turvaten sen toteuttamista. Varovaisuutta tässä on kuitenkin käytetty, sillä päätöksien tulee olla tasapuolisia. Lisäksi kunta saattaa järjestää vesi- ja jätehuollon asiat ripeästi rakennuskohteella ja ottaa tiettyjä tiealuita päällystämiskohteiksi. Kunta on myös osakas Vasek oy:ssä, josta saa yritysneuvontaa. Vaikeaa olisi kuvitella, ettei kunta tukisi yrityksiä jatkossa!

Aika-ajoin on ponnahtanut esiin aloitteena, että Isossakyrössä pitäisi maksaa lasten kotihoidon tuen kuntalisää. Perusturvasektori on laskelmissaan päätynyt siihen, ettei kotihoidonkuntalisää ole kannattanut ottaa järjestelmäksemme. Kyselyt on suunnattu niille vanhemmille, joiden lapsia oli jo päivähoidossa. Eli esimerkiksi minä ollessani hoitovapaalla, en kyselyyn saanut vastata. TUolloin kuitenkin itsekin mietin, olisiko lisä vaikuttanut meidän perheen valintaamme. Se olisi kyllä helpottanut arkea huomattavasti, mutta tunnustan sen,että koska perheemme toinen osapuoli on työelämässä, on voita riittänyt leivänpäälle, vaikkei äiti suuria tuloja olekaan nauttinut. Mutta kaikilla ei ole niin. Kaikissa perheissä ei ole kahta vanhempaa tai molemmilla töitä. (Oma kummajainen on myös se, että kotihoidontuki vähennetään työttömyyskorvauksesta!)

Kotihoidontuki maksetaan kelan kautta ja summa on PIENI! Alle kolme vuotiaan kotihoidon tuki on vain noin 294 euroa/kk ja se on veronalaista tukea. Sen lisäksi voi saada sisarkorotusta alle kouluikäisistä lapsista eikä nekään summat isoja ole. Lisäksi perheen kokonaistulot vaikuttavat hoitolisien summiin.

Minua olisi ainakin kannustanut huomattavasti kotihoidontuen kuntalisä, mutta tulimme toimeen. Aika ajoin huomasin jopa pohtivani sitä, että kotiäitinä hoitovapaalla ei ollut oikeutettu vapaa-päiviin. Jos olisi ollut tarve saada lapset edes päiväksi kunnalliseen hoitoon, vaikkapa oman sairastamisen tai jonkin menon vuoksi, oli se mahdotonta. Hoitotuki loppuu heti, jos lapset ovat kunnallisessa päivähoidossa. Tässä suhteessa omaishoitajat ovat paremmassa kohtelussa, koska intervallipaikkoja on tarjolla hoitajien vapaapäivien turvaksi. Lapsiperheellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin turvautua omiin turvaverkkoihinsa (esimerkiksi isovanhemmat), JOS niitä on. Lapsiperhe voi olla siis todella heikossa tilanteessa asuessaan kaukana lähisukulaisista, kun ja jos hoitaja sairastuu. Silloin tarvitaan sosiaalista kunnantukea, mutta usein on niin, ettei kotiavustajat ehdi joka paikkaan yllättävissä tilanteissa. 

Nyt -näistä vaihtoehdoista- on  minun helpointa rastia ensisijaiseksi antaa kotihoidontuki lapsiperhelle... Mutta mitäs nuo muut, kun niistä on vaikea poissulkea mitään sivuun tuosta vaan. Vähintään neljä rastia pitäisi saada laittaa kahden sijaan.... Ensimmäisenä nyt heitän sivuun työmatkakulujen tukemisen,sillä se on vaikuttanut olevan enemmän byrokraattinen järjestely niissä kunnissa, joissa sitä on käytetty. Joudun ehkä arpomaan lopulliset rastini, koska vain kaksi vaihtoehtoa on valittavana... 

Kaiken kukkaraksi pitäisi myös aina tajuta se, että kunnan talous on tiukka. Pelkästään lakisääteisten tehtävien hyvä hoitaminen on tasapainoilua ennustamisen ja toteuttamisen välillä. Esimerkiksihän lasten päivähoitotarve on suoraan verrannollinen työllisyyden kehitykseen. Kunnan itselleen ottamia tehtäviä rajoittaa ensisijaisesti kunnan kassa. Kaikkea hyvää, mitä haluaisi tehdä, ei pystytä toteuttamaan, ellei niitä pystytä perustelemaan taidokkaasti ja taloudellisesti.

Tässä minulle pähkinä purettavaksi tämän illan aikana. Sopivaa miettimistä lenkillä.... 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini