Share |

Äänestys alkaa

Keskiviikko 15.10.2008 klo 6.14 - Helena T-T


Päivien ketju etenee enemmän kuin nopeasti. Ei ole aikaakaan, kun ehdokaskaavakkeen allekirjoitin ja nyt on jo päivä, jolloin ennakkoäänestys alkaa.

Äänestysinnon on kirjoitettu kohoavan. Se, jos mikä, olisi erinomainen asia, sillä valta on nyt kuntalaisilla valita edustajansa päättämään kotikuntansa asioista.

Suomalainen demokratia on luotettavaa ja toimivaa. Tätä luonnollisesti epäilevät monet ja arvostelevat päättäjien toimintaa. Arvostelulla on merkitystä, sillä olisi huolestuttavaa, jos kukaan ei kyseenalaistaisi päätöksentekojärjestelmäämme sekä päättäjiemme politiikkaa. Aika ajoin pysähdyn silti miettimään sitä, että asummeko kuitenkin liian rauhallisessa oikeusvaltiossa, ettei tätä järjestelmäämme jokainen arvosta tai koe äänestämistä tärkeäksi.

Kun heijastaa Suomen tilannetta muuhun maailmaan, on pakko miettiä millaista olisi, ellei Suomi olisikaan nykyisenkaltainen. Maailmassa on paljon valtioita, joiden demokratia on aivan jotain muuta kuin toimivaa todellista kansanvaltaa. Naisia sorretaan, lapsia riistetään ja vaalit järjestetään lähinnä silmänlumeeksi lopputuloksen ollessa ennalta saneltu tai todellisia vaihtoehtoja ei edes äänestyksessä ole tarjolla. Jos meilläkin olisi niin, nousisimmeko kapinaan??? Kokemusta suomalaisilla on siitä, mitä on toimia toisen valtion vallan alla. Aika ei ollut helppoa eikä turvallista.

Se, että meillä jokainen 18 vuotta täyttänyt saa äänestää ja vaalisalaisuus pysyy, on siis erittäin merkittävä asia. Naisten ja miesten yhteläinen äänioikeus vietti 100 -vuotisjuhlaansa pari vuotta sitten. Yhteläiseen äänioikeuteen liittyy myös se, ettei ihmisen asema tai varallisuus yhteiskunnassa vaikuta siihen, onko hänellä äänioikeus vai ei. 

Kunnallisen itsehallinnon juuret ovat syvällä historiassa. Nykyaikainen kunnallinen itsehallinto on ollut 1800-luvulta lähtien yleiseurooppalainen ilmiö, jonka alku on ollut Ranskan kansalliskokouksen kunnallisvaltaa koskevassa päätöksessä vuodelta 1789. Kansansuvereniteettioppi eli demokratian ja kansanvallan käsitteet luopuivat poliittisesta vallanperimysopista ja määrittelivät kansan poliittisen vallan lähteeksi.  Luottamus pitää edelleenkin ansaita; valtaa ei peritä ja vaaleissa kukaan ei ole varma siitä, tuleeko valituksi.

Kunnallisesta itsehallinnosta käsitteenä puhutaan melko vähän. Jos jotakuta aihe kiinnostaa, on siitä paljon kirjallisuutta tarjolla. Itsehallintoa on käsitelty lukuisissa tutkimuksissa, vaikkei sitä itseään ole tutkittu tarpeeksi. Esimerkiksi tällainen kirja kuin Kunnallinen itsehallinto: kunnallisoikeuden perusteet (kirjoittaneet Kauko Heuru, Erkki Mennola ja  Ryynänen Aimo) oli erittäin helppo lukea ja se antoi paljon ajattelemista minullekin, joka on kunnan politiikassa ollut mukana jo pari vuosikymmentä monella eri tapaa.

Pitäisi korostaa itsehallintoa kaikessa kunnan toiminnassa vieläkin enemmän, sillä se on erittäin vahvasti sitä, että kunnan asukkailla on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan päätöksentekoon. Puhutaan edustuksellisesta demokratiasta ja se toteutuu kunnan asukkaiden vaaleilla valitseman valtuuston kautta. Valtuusto on kunnan ylin päätösvaltaa käyttävä toimielin, jolloin se vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta, vaikka valtuusto olisi toimivaltansa puitteissa johtosäännöillä delegoinut päätösvaltaa muille toimielimille (esimerkiksi lautakunnille) tai viranhaltijoille. 

Kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia suojataan vahvasti perustuslailla säätämällä muun muassa sananvapaudesta ja julkisuudesta, kokoontumis- ja yhdistymisvapaudesta ja vaali- ja osallistumisoikeuksista.  Perustuslain 121 § on kunnallisen itsehallinnon perussäännös ja kuntien hallinnon on perustuttava nimenomaan kunnan asukkaiden itsehallintoon, joka asettaa kuntien hallinnolle kansanvaltaisuusvaatimuksen.

On siis perusoikeutemme sanoa mielipide, äänestää ja osallistua sekä olla osa kunnallista itsehallintoa. Mikäli valtio sanelisi ylhäältä käsin kaikki toimintamallit ja päätökset, olisimmeko tyytyväisiä? Toivottavasti kunnallisvaaleissa äänestysoikeuttaan käyttää mahdollisimman moni ja siten turvaa itsehallinnon perustan.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini