Share |

Sotkuinen SOTE

Keskiviikko 10.4.2013 klo 5:53 - Helena Tuuri-Tammela


(Kirjoitettu 10.4 ja täydennetty 11.4)

Muutama viikko sitten maamme hallituksen johtaja, Jyrki Katainen, kertoi kompensaatioiden (kiinteistöveron korotus jne) jälkeen vähennyksien kuntien tuloihin olevan 90 miljoonaa euroa vuositasolla.

Matematiikka on matematiikka, jossa viivan alle jäävään lukuun vaikuttavat lähtötason lukema ja siitä vähennettävä lukema. Laskentatapa on sama, mutta lukemia voi muuttaa, jos haluaa erilaisia lopputuloksia.

- Todellisuudessa vuositasolla vähennykset kunnilta ovat enemmän kuin 90 miljoonaa. Summaan pitää lisätä karkeasti laskien yksi nolla perään, jos haluaa pohtia kokonaisuutta vuositasolla. Nythän siis leikataan lisää aiemmin sovitusta. Vaikutukset ovat merkittävät.

Jo kehysriiheä ennen sovitut valtionosuusleikkaukset ovat vuositasolla 800 miljoonaa euroa. Vaalikauden mitta on neljä vuotta, joten neljä kertaa kahdeksan on 32. Lisätäänpä lukuun vielä nollat mukaan sekä lukuun lisätään nyt vielä parille vuodelle tuevat ainakin 2 x 90 miljoonan vähennykset. Tämä tarkoittaa vaalikaudella noin 3,4 miljardia euron rahoitusvajetta kunnilta, jotka huolehtivat suuresta osasta kansalaistemme hyvinvointipalveluista.

Lähes 700 euroa jokaiselta suomalaiselta kuntapalveluiden rahoitusvastuusta. Kyllä toimenpiteillä on varmasti vaikutusta, enkä väitä niiden olevan erinomaisia. 

Lääkkeeksi kuntatalouden vaivoihin on puuhattu monia uudistuksia, joista sotkuisimmat ovat kuntarakenne- ja SOTE -uudistukset. Edes työryhmän kokoonpano ei suju, joten miten voi olettaa esitysten sujuvan? Tilanteita seuratessa ei tiedä itkisikö vai ei, mutta ainakaan ei naurata. Sotkussa ovat, ja sotkua saavat aikaan. 

Täydennys blogiin 11.4:

Sote työryhmään on valittu 21 uutta jäsentä?

Yhteensä siis 35 jäsentä ja kuusi asiantuntijaa.

Siis työryhmä? 

Ilmeisesti kyseessä onkin seminaari, sillä kuka oikeasti uskoo, että työryhmä on tehokas ja aikaansaava?

Oikeuskanslerikin on jyrähtänyt mm. kuntarakenneuudistuksen ja SOTE - uudistuksen eritahtisuudesta.

Tätä valmistelusirkusta voi todellakin hämmästellä.

Maalaisjärki, tuo katoava luonnonvara!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini