Share |

Muurataan julki ja salaa

Lauantai 26.1.2013 klo 22:18 - Helena Tuuri-Tammela


Ajoittain mietin, onko maakuntalehti íltapäivälehti. Sitä mietin erityisesti tällä viikolla.

On uutisia, jotka pitää julkaista, mutta on myös tyylilajeja, joiden varassa maakuntalehden uutisointia on tottunut arvioimaan. Nyt olen miettinyt -jälleen- tämän tyylilajin riippumattoman uutisten jakamisen aitoutta ja puhtautta. Etenkin, kun asiat on julkaistava. Julkisuus on rehellisyyden peruspilari. Salailu on p..stä, siis sanonko suoraan, että mistä !

Viime viikolla alkoi kirjoittelu Seinäjoen vapaamuurareiden ympärillä. Oletettujen ja epäiltyjen. Ottamatta kantaa järjestöön, josta en voi henkilökohtaisesti tietää yhtään mitään, koska minulla on asiaan vahvasti sukupuolirajoitteita, en tietenkään lähde arvioimaan heidän toimintaansa. Perjantaina 25.1. ILKAN www-sivustolla toimitus ilmoitti julkaisevansa parin "paikallisosaston" jäsenlistat ja tekikin sen tänään (la 26.1.2013) painetussa lehdessä. Luin jutun. Tietenkin. Niinhän sinäkin luit. Uteliaisuudesta. Kiitos lehden päätoimittajalle, linjasi alkaa olla mielenkiintoinen =)

Ei lehden myyntiluvut tästä liikahda. Ei lisäänny mainostulot. Ei poistu tilaajat listoilta. Ei tapahdu mitään järisyttävää.

Mitä sitten tapahtui?

Päässäni ainakin liikahti. Puolelle ja toiselle puolelle. Kolina kävi.

Kunnallisissa, maakunnallisissa ja valtiollisissa luottamustehtävissä ja toimissa vaaditaan ihmisestä itsestään lähtevää aktiivisuutta, rehellisyyttä ja vilpitöntä mieltä tehdä jotain YHTEISTEN ASIOIDEN eteen. Esteellisyytensä pitää tiedostaa ja puúhat tulee aina kestää päivänvalon.

MUTTA: Ihminen, joka on mukana luottamustehtävissä tai virassa, ei voi siis pian olla enää mukana yhtään missään muussa toiminnassa. Parempi, jos ei tapaa eikä puhu kenellekään yhtään mitään, niin eipä koskaan riippumattomuuttaan, puolueettomuuttaan ja objektiviisuuttaan menetä. Uskaltaako enää naapuria tervehtiä, jos vaikka hänen asiansa tulisi jollain tapaa joskus jossain vastaan tietämättä tai tiedostaen!??? Onko parempi jäävätä itsensä kaikesta, jos on vaikkapa ollut samalla osssuuuuskaupan kassajonolla yhtä aikaa? Jos tulee niitä jälkipuheita. Hyi hitto!

Tuomitsen toisten ja omien etujen ajamisen ja samalla sitä on tehtävä, koska asioilla on aina edunsaajia; jollei laajasti niin suppeasti. Siis ongelman ydinhän on se, että aina voidaan syyllistää jostakin.

Perustan siis salaseuran. Jäseniä tässä salaseurassa on minä ja ehkä pari muuta, joiden nimeä en kerro. EN! Pidän kokouksia. Mumisemme ja poltamme kynttilöitä. Luemme lehtiä. Tuomitsemme muut ja armahdamme itsemme. Olemme hyviä.

* * *

Kunnallisissa luottamustehtävissä ei ole lakia tai asetusta, että pitää ilmoittaa sidonnaisuutensa. Sitä harkitaan kirjoitettavan uudistettavaan kuntalakiin. Kirjoittakaa taiten, sillä lain pitää päteä pienessä ja suuressa kunnassa ja erilaisissa mittakaavoissa.

Vapaahtoisia sidonnaisuusilmoituksia löytyy joidenkin kaupunkien www-sivustoilta, mutta pakkoa ei siis vielä ole ollut kunnallisissa luottamustoimissa antaa kirjallisia sidonnaisuusilmoituksia. Jonkinlainen velvollisuus varmasti on tulossa kertoa nämäkin asiat julki. Avoimuus on kuitenkin plussaa. Se pitää pelin reiluna ja niin edespäin.

Sidonnaisuudet. MITÄ ne ovat? Tehtävät järjestöissä ja firmoissa sekä riippumattomuutta mahdollisesti kyseenalaistavat asiat. Se, että olen velkaa johonkin pankkiin summaa x tai omistan osakkeita firmasta y summalla z.

 

Minä henkilökohtaisesti toimin hyvin julkisesti.

Ammattini löytyy netistä. Maanviljelykseni ja ALV-velvollisuuteni löytyvät netistä. Sivuelinkeinoni löytyy netistä. Velkani on pankista, enkä ainakaan minä ole pankille rahan lisäksi velkaa yhtään mitään muuta. Luottamustoimenikin löytyvät netistä. Siis myös SUOMI-yhtiössä puuhaamiseni.

Jäsenenä olen muutamissa sellaisissa kotikuntani yhdistyksissä, että jäsenlistoilta löytyy varmasti kaikki muutkin valtuutetut. Voi voi, ei siis mitään paljastettavaa. Olen siis huono. En edes ehdi käydä jumpassa, jossa olisi mahdollista tavata kuntalaisia, ja siten saattaa riippumattomuuteni kyseenalaiseksi.

By the way. Tavallinen ihminen kuolee tällä menolla sukupuuttoon.

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini