Share |

Valolla väkivaltaa vastustaen

Maanantai 26.11.2012 klo 18:42


25.11. on YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä.

Kyseisenä päivänä eri naisjärjestöt yhteistyössä kampanjoivat jakaen kynttilöitä. Niin myös Isossakyrössä viime sunnuntaina.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma ja ihmisoikeusloukkaus. Väkivalta on este sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiselle. Kuka tahansa nainen voi kokea väkivaltaa riippumatta iästä, uskonnosta, kansallisuudesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta. Naiset kohtaavat väkivaltaa useimmiten nykyisten ja entisten kumppaneidensa taholta, lähisuhteissa sekä työpaikoilla, mutta myös seksuaalinen väkivalta, prostituutioon pakottaminen ja naiskauppa ovat vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

Väkivalta voi olla myös henkistä väkivaltaa, kuten nimittelyä, mitätöintiä, alistamista, uhkailua, muista ihmissuhteista eristämistä ja kontrollointia tai taloudellista väkivaltaa. 

Tänä vuonna teema oli "Puuttuminen pelastaa ihmishenkiä".

Vuonna 2012 Suomessa on ollut useita uutisia perhesurmista.  Jjulkisuudessa on käyty keskustelua ilmiöstä ja on haettu etenkin syitä perhesurmille. Elokuussa julkaistiin Sisäministeriön teettämä raportti, ”Selvitys perhe- ja lapsensurmien taustoista vuosilta 2003-2012”. Surmissa on usein taustalla naisiin kohdistuva väkivalta ja aikuiset uhrit ovat pääasiassa naisia ja tekijät miehiä. Vuonna 2011 Suomessa kuoli 21 naista nykyisten tai entisen puolisonsa murhaamana.

Se, että vastustetaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, korostaa maailmanlaajuista ongelmaa. Unohtaa ei kuitenkaan voi naisten aiheuttama väkivalta muille; miehille, naisille ja mikä huolestuttavinta lapsiin.

Yhteiskunnassamme on ikävä kyllä väkivaltaa. Lyönnit on helppo nähdä, mutta henkistä väkivaltaa on hankalampi mitata.

Apua on annettava ennen kuin tilanne on loputon. Nähdessäsi väkiväkivaltaa, puutu tilanteeseen. Auta , hanki apua ja ole läsnä. 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini