Share |

Enkeleitä

Lauantai 30.5.2009 klo 20:44 - Helena T-T


Tämän päivän aikana on huoli ja murehtiminen on vaihtunut suruksi. 

* * *  

Rakas ystävä on poissa.

Vaikka minulle tieto Susanna menehtymisestä tuli sydämen lyönnin väliin jättävänä iskuna, suurin suru on Susannan vanhemmilla, sillä heidän rakkaimpansa ja ainokaisensa otettiin kesken elämän matkaa heiltä pois. Asia, jota ei yhdellekään vanhemmalle toivo. Voimia ja suojelusenkeleitä heille!

* * *  

Lukuisille Susannaan tutustuneille ja hänet julkisuuden kautta tunnistaville surullinen uutinen on järkytys. Susannan muistoksi on jopa facebook -yhteisöön perustettu lauantain aikana ryhmä, vaikka Susanna ei koskaan suostunut facebookkiin liittymään. Ja ymmärrän miksi ei. Susanna halusi olla ihmisten kanssa tekemisissä aivan toisella tavalla, eikä facebook ollut hänen juttunsa. Minäkin nyt tuohon ryhmään liityin, vaikka toisaalta en tiedä, pitääkö Susanna tai olisiko hän siis pitänyt edes koko ajatuksesta, että hänelle on siellä ryhmä! Susanna oli ystävä monelle ilman naamakirjaakin.

Facebookissa minulla on tietenkin paljon ystäviä, jotka olen oppinut tuntemaan nimenomaan politiikan kautta ja heille Susanna on myös ollut tuttu ja läheinen. Monen tunteva ja aikaansaava, valoisa ihminen poissa. Yhteinen suru koskettaa.


* * * * 

Jos joku työtään ja yhteistä asiaa teki koko sydämestään, niin Susanna. Täysillä ja tuulta päin, hymyillen.

Susanna kosketti montaa henkilöä ja hänellä oli paljon ystäviä ja erittäin laaja tuttava piiri. Hänen sai elää rakastavan perheen keskellä. Hän jätti jälkensä suomalaiseen yhteiskuntaan ja pohjalaiseen politiikkaan. Hän oli aikaansaava, avoin ja elävä. Hänessä ilmentyivät aatteenpalo, ilo ja valo.

Hän kantoi vastuuta ja tiesi, miten nöyränä ihmisten eteen tehdään töitä. Mutta niin paljon jäi tekemättä. 

Meidän jokaisen tehtävämme on varjella sitä kaikkea, minkä eteen Susanna teki töitä; yhteiskunnallisen vaikuttamisen, eteläpohjalaisen kulttuurin, keskustalaisen aatteen ja järjestötyön. 

Susanna elää sydämessämme, ja yli kaikkien kyynelten: tuhat muistoa jäävät elämään.

 

 

* * * * * 

Dokumentti MAA, jossa Susannan elämää seurattiin yhdessä neljän muun maanviljelijän kanssa kuvattiin vuosien 1996 -2000 aikana. Siitä tuli uusinta viime uutena vuotena, ja toivottavasti se näytetään uudelleen vielä. 

maa2_susanna_ja_kalevi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Susanna ja Kalevi kotitilallaan Kauhavalla.

kuvalähde: http://www.uta.fi/festnews/fn2001/la/veikko.htm
Dokumentti Maa.

 

 * * * *

Verkkolehti Apilassa on kaunis muistokirjoitus Susannan opettajalta ja kauhavalaiselta europarlamentaarikko Kyösti Virrankoskelta. Lehdessä on myös Tuomas Koivuniemen kirjoitus Susannasta. Pääministeri Matti Vanhasen muistosanat ovat monissa tiedotusvälineissä.

Verkkoapilassa on nimimerkillä Suomen Keskustalainen julkaistu runo Susannasta, jonka kopioin tähän ikään kuin itsellenikin muistoksi:

Aika on synnyn ja kevään
aika on elon ja riemun,

Aika on aikaansaamisen
eilen ja tänään
ja haaveen huomisen
Aika on olla,
vastata kutsuun vastuun
kiiruhtaa, kaikkea tehdä ei ennä
 
-kesken kaiken-
 
aika on mennä
astua virralla lipuvaan lastuun
aika olla on
 
 
- Suomen Keskustalainen

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini