Share |

Opettajasta opiskelijaksi

Tiistai 11.11.2008 klo 11.28 - Helena T-T


Vaihtelen rooliani melko sujuvasti. Eilen oli opettaja ja tänään opiskelija.

Aloitin uuden kurssin kanssa kahlaamaan läpi työelämän lainsäädäntöä ja kaikkea mahdollista työelämään liittyvää asiaa. Nuorisoasteen ja aikuisten opiskelijoiden eron huomaa aina. Aikuisryhmässä on paljon helpompaa saada aikaan keskustelua lähes aiheesta kuin aiheesta. Nuorisoryhmälle pitää esittää todella raflaavia kysymyksiä, että ajatus kirpoaa. Samaa aihepiiriä käsitellessä kurssista toiseen huomaa itsekin kokoajan, mitä pitää muuttaa ja mistä pitää etsiä lisää tietoa. Siksi opettaminen onkin mielenkiintoista; ei ole samankaltaisia ryhmiä eikä tyhmiä kysymyksiä.

Eilen esimerkiksi jouduimme yhdessä selvittämään, mikä on maahanmuuttajien osuus Suomen väestöstä ja heidän työllistymisensä. Työttömyysprosentti maahanmuuttajien keskuudessa on selkeästi korkeampi kuin suomalaisilla yleensä: jopa 28-29 % eri lähteistä hakien. Laman aikana oli maahanmuuttajien työttömyysprosentti jopa 31.  Työikäisiä maahanmuuttajia lie noin 2/3 ja akateemisesti koulutettuja 14 %. Ulkomaalaisia on Suomessa joka tapauksessa yli 110 000 henkilöä, suurin osa heistä on Venäläisiä.

Hankaluudeksi huomaa aina tietoa etsiessä sen, että osa lähteistä on vanhoja ja osa epäluotettavia, eikä mitään selkeää ajantasaista kokonaisuutta nopeasti netistäkään edes löydä. En ainakaan minä löytänyt, vaikka miten eri hakusanoilla pengon... erilaisia projekteja on tälläkin saralla pilvin pimein, mutta kattavaa tietopaketta en löydä siitä, miten maahanmuuttajat oikeasti työllistyvät. Joten pitänee soittaa työ- ja elinkeinoministeriöön, että nyt tarvitsen tietoa kiitos...

Tänään vaihdoin opettajuuden opiskeluun. Minulla on pyörinyt pian puolen vuoden ajan keskeneräisenä eräs kurssi, jonka lopputehtävä on siirtynyt aina eteenpäin ja eteenpäin kaiken tärkeämmän edellä. Kaikki maastossa tehdyt gps -mittaukset ym tehtävät on tehty ja pelkkä essee puuttuu. Aina, kun olen sitä puuttuvaa esseetä aloittanut, on pitänyt lopettaa se keskeneräisenä - ja taas ajatus katkeaa. Aikaa on kulunut hukkaan tällä taktiikalla kymmeniä tunteja, joten tehokkuus ei ole ollut huipussaan paneutuessani täsmäviljelytekniikkaan. Mutta kun en ole tekniikan ihmelapsi enkä siitä järin kiinnostunutkaan, joten asiaa on helppoa siirtää tekemättömien töiden nippuun. Tänään sen teen pois vaivoista ja sillä hyvä. Olen siksi jopa poissa ansiotöistä, joten valmista on tultava. 

 

* * * * 

Poliittisella saralla on meneillään rauhallinen aika. Puolueiden väliset neuvottelut ovat tietyllä tavalla melko valmiita. Viime viikot olivatkin sellaista huutia niille, jotka ovat paikallisten puolueiden vetureita. Näin ankaraa kaupankäyntiä ja pyöritystä en ole koskaan nähnyt. Ja lopputulos olikin se, että aivan puhtaista pisteitä en ansioita jaa.

Keskusta oli ajettu neuvottelujen kähmintävaiheessa jo selkeästi sivuun ja kokoomus sekä Sdp pelasi yhteiseen pussiin. Kuten aina, sanoo useammat vaaliväännöt nähnyt konkari. Mutta lopputulos oli keskustan ja vasemmiston tekniselle liitolle parempi kuin odotettiin: toisten peli aiheutti sen, että me hyödyimme tahtomattammekin. Jotenkin hupaisaa, sillä olin aivan varma siitä, että paikkajaot sovitaan yhteisen pöydän ääressä peilaten vaalien kannatustuloksia lopputulokseen.

Lisäksi merkillinen piirre on tuo aatemaailma. Mekin annoimme perussuomalaisille täysin samanveroiset mahdollisuudet liittoutua keskustan kanssa aivan samoilla ehdoilla kuin sdp ja kok. Mutta ei kelvannut, vaan pienet pitivät yhtä piirisihteerin neuvosta - joten Ps seurasi KD:n liikettä ja tilanne on suhteellisesti 14-13. Tämä tuo 50%-50% paikkajaon lautakuntiin, johtokuntiin ja kunnanhallitukseen. Lisäksi nyt esimerkiksi perussuomalaisia äänestäneet henkilöt tahtomattaankin mahdollistavat sen, että valtuuston 2 vpj:n paikka on demareilla. Kiva nähdä miten tyytyväisiä he ovat, sillä jos olen oikein ymmärtänyt ovat heidän ajatusmaailmansa melko kaukana toisistaan. Eikä sillä, valtuuston puheenjohtajistolla on lähinnä kosmeettinen merkitys, vaikka hierarkisesti valtuuston puheenjohtaja onkin kunnan luottamushenkilönä ykkönen. Valtuuston puheenjohtajisto istuu kunnanhallituksen pöydän ympärillä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna sekä joku heistä heiluttelee valtuuston kokouksissa nuijaa. Muuta painoarvo tehtävälle tuo kaikki näkymätön työ, mitä tekee jos tekee.

Mutta vielä on sarkaa kynnettävänä, sillä eri puolueiden paikoille pitää istuttaa miehiä ja naisia eri puolilta pitäjää. Että kaikki nimet ja tehtävät ovat kohdillaan, vaaditaan useampia kokouksia jokaisessa ryhmässä. Lisäksi tehtäväkseni olen itselleni asettanut vahtia, että nuoret pääsevät tositoimiin ja naisiakin sijoitetaan merkittäviin tehtäviin. Ajat, jolloin politiikka oli vain ryppyotsaisten miesten hommia, ovat takanapäin. Emmekä asu enää kivikaudella muutenkaan. 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini