Share |

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä

Tiistai 21.10.2008 klo 14.04 - Helena T-T


Tänään päättyy ennakkoäänestys. Isokyröläiset ovat innokkaasti käyneet äänensä antamassa, mutta toivon silti vielä sunnuntaille samaa intoa.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestämisen toiset kokevat liian juhlalliseksi tapahtumassa, jossa kävellään arvovaltaisen raadin eteen. Äänestysvirkailijat eivät kuitenkaan ole mikään tuomiolautakunta, vaan valittu siihen tehtävään takaamaan luotettavan äänestystoimituksen.

Minä perinteisesti haluan äänestää nimenomaan varsinaisena vaalipäivänä. Vitsailen, että kun saan tietooni ennakkoäänestyksen tuloksen, tiedän vielä ainakin yhden äänen saavani.

Olen ehdokkaana aivan tosissasi, joten toivon myös pääseväni läpi. Koska kukaan ei tule valituksi ilman tarpeellista määrää ääniä, olet tärkeässä asemassa! 

* * * 

Se, että haluaako äänestää vai kokeeko sen tarpeettomaksi on hieman periytyvää ilmiötä. Vanhempien asenne päätöksentekoon syöpyy perheessä muiden mieliin. En silti kannata sitä, että nuori ensi kertaa äänestävä väkisin rehattaisiin mukana äänestyspaikalle. Kyllä äänestämisen kuuluu olla vapaaehtoista. Mutta tähän voi kannustaa ja näyttää esimerkkiään.

Varhaisemmat lapsuuteni muistot äänestämisestä ovat hauskoja. Taisivat ne vaalipäivät osua usein talvelle, koska muistan miten hiihdettiin pimeässä askareitten jälkeen kotoa pellon halki Ylipään ladulle. Sitten muka vakoiltiin, että sulkevatko he koulun oven vai ei.... Muistan myös erään vaalitoimitsijan käyneen pihalla kurkkimassa, tuleeko ketään äänestämään. Ja hiukan ennen äänestysajan loppumista hiivittiin koululle sisään ja eivät ehtineet lukita ovea. Sinänsä melko vaatimatonta hauskuuttamista, mutta mieleeni se on jäänyt.

Ensi sunnuntaina itsekin siis äänestän, mutta en mene sattuneesta syystä nyt hiihtäen. Tenavat saatan ottaa mukaani, siinähän samalla pääsevät vaikka hetkeksi koulun pihalle liukumaan ja keinumaan.

* * * 

Toivottavasti Isonkyrön äänestysprosentti kasvaa, sillä viime kunnallisvaalien äänestys % oli 66,3. Kun sitä vertaa eduskuntavaalien äänestysprosentteihin, pitää kysyä: Miksi eivät oman kunnan asiat olisi tärkeämpiä kuin valtakunnan asiat?

Eduskuntavaaleissa vuonna 2007 äänesti Isossakyrössä 71,4 %:ia ja vuoden 2003 eduskuntavaaleissa peräti 74,5%:ia. Vuoden 2003 eduskuntavaalien äänestysintoa lisäsi varmasti se, että pitäjästä oli oma ehdokaskin. 

Olisiko siinä haastetta isokyröläisille, että nyt kunnallisvaalissa pyritään ylittämään 70%:n äänestysaktiivisuuden raja! 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini