Share |

Vuosi sotea Etelä-Pohjanmaalla

Tiistai 2.1.2024 - Helena Tuuri-Tammela


Hyvää alkanutta uutta vuotta 2024!

Vuosi Sotea. Terveys on menestystekijä. 

Ensimmäinen Sote-vuosi tuli ja meni. Kustannus- ja toimintorakennetta ei ole vielä saatu oikealle tolalle. Jos siis oikeana tasona pidetään ainakin rahan riittävyyttä ja palvelujen ripeää saatavuutta. Raha ei ole näkyvä elementti. Kustannustasot ja varojen käyttö ei tunnu asiakkaalle, paitsi silloin kun palvelua ei saa lainkaan tai pitkällä viiveellä. Käsitys siitä, saako tarvitsemansa palvelun voi olla myös hyvin erilaista. Joku on tyytyväinen, että ´edes´ kuunnellaan, mutta joku toinen on tyytyväinen vasta, kun on päässyt kaikkiin laitteisiin. ”Kyllä oli hyvä lääkäri, kun kirjoitti lähetteen moniin kokeisiin sekä tutkimuksiin keskussairaalaan.” Tähän napataan vastapainoksi THL:n johtajan toteamus, että tässä uudessa rakenteessa ei tulisi käyttää niin paljon sairaaloita. Tämä visiohan ei voi toteuta, ellei perusterveydenhuolto toimi tai ei ole ennalta ehkäiseviä toimia; etenkin niitä jokaisen itse tekemiä arjentekoja perusterveyden ylläpitämiseksi.

Sote-täydellisyyttä ei varmasti edes saavuteta, koska sitä ei osata edes määritellä. Lisäksi talouspaineet ja säästöpuheet kirpaisevat. Miljardi alijäämä on jäätävä summa ja sen kattamisen aika törkeän lyhyt. Yhä erikoissairaanhoitoon raksuttaa rahaa suhteellisesti liikaa. Pyritään säästöihin, mutta painopiste ei vielä ole siirtynyt perustasolle. Kärjistystilastollisesti 10 % asiakkaista tuottaa 90 % kustannuksista. 

THL:n johtaja haastattelussa lisää aiheesta: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010053690.html?utm_source=email&utm_medium=toimitus&utm_campaign=hs_uk_politiikka

Hesarin jutussa olleen tilaston (kuva) oikaisu; enää ei näin suoraviivaisesti kustannusrakennetta voi tilastoida. Palveluja integroidaan ja eurorajat hämärtyvät. Faktaa on kuitenkin se; sairastamme enemmän, lääketiede kehittyy ja Suomi vanhenee eikä veronmaksajien määrä kasva.

TAVOITE: Hoidetaan terveitä ja terveyttä sekä turvallisuutta. 

Tämän pitäisi olla The Punainen Lanka sosiaali- ja terveyspalvelujemme rakenteessa sekä vähentää myös pelastustoimen lähtöjä. Kokonaisuus ei ole yksin hyvinvointialueen tehtävä, vaan terveyden edistäminen on yksi tärkeimmistä kuntasektorin toimista. Kunta ja HVA rajapinnan ylittävä ja toisiaan täydentävä kosketus on vielä keskeneräinen. Sen merkitys ei ole avautunut. Ei ole terveysasioita, jotka kunta olisi saanut sysätä pois vastuultaan. Vastuu on vain muuttanut muotoaan. Uudistusta hinkattiin vuosia ja pakko välillä ajatella, että kyllä siinä aikaa tärveltiin niin perusteellisesti hukkaan. Liikaa hinkattiin ja sitten ei tietenkään saada toimenpantua rytinällä.

Järjestelmässämme on vinoumia, joka ei oikene ilman uuden perustan valua. Se on mahdotonta näillä pelimerkeillä. Vaikuttimena on myös epäterveellisyys. Suurin osa liikkuu liian vähän tai ei liiku ollenkaan, syödään mitä ja koska sattuu sekä kännätään ja vedetään kessua. Liian moni sortuu höpöheinään, josta on vakava baana auki raskaampiin aineisiin. Lapsiperheet eivät voi hyvin ja vanhemmuus on pulassa. Sukupolvien ketjuun opitut ja koetut asiat kasaantuvat ja kasaantuvat näkyen kylillä ja tilastoissa lastensuojeluilmoituksissa, nuorisorikollisuudessa sekä mielenterveysongelmissa. Valtavasti menetettyä.

Paletaan pohjaan. Eteläpohjalaiset eivät voi ylpeillä tilastollisilla elintavoillaan. Johdamme koko maan tilastossa diabetesindeksissä ja pärjäämme ”hyvin huonosti” myös sepelvaltimotauti-indeksissä. Painoindeksimme on muutaman vuoden aikana noussut 7 % ja on reippaasti raskaampi kuin maassa keskimäärin. Tarttis tehdä elintaparemontti. - Ei ne muutkaan hyvinvointi-indeksit meitä mairittele. Pitäisi vähintäänkin puhua ruotsia, koska tilastollisesti Pohjanmaan puolella on huomattavasti terveempi kansa. 

Terveydessämme on valtavia alueellisia sekä sosioekonomisia eroja. Terveyden eriarvoisuus on ennenaikaisia työ- ja toimintakyvyn menetyksiä, sairastumisia ja kuolemia. Ennenaikaisia. Terveys- ja hyvinvointierojen pienentäminen on menestymisen edellytys yhteiskunnalle.

Kehityksen suunnan muuttaminen ei ole yhden vuoden asia, mutta joku iso tavoite tulee olla. Kehitystä tulee ohjata isommin ja laajemmin. Pohtien juurisyitä ja korjata niitä, sillä oireiden hoito ei muuta isossa kuvassa tulevaa. Enkä voi sanoa olevani tyytyväinen siihen, miten päättäjät saavat sijaa. Yhdessä tavoitellaan, mutta sille ei tunnu löytyvän edes systeemin sisäistä arvostusta. Joutuukin kysymään, miksi päättäjiä pidetään rasitteena ja haittana? Joo, operatiivisia asioita on miljoonia, eikä sinne arjen hoitopäätöksiin voi sekaantua, mutta rakennemuutoksia pitäisi hioa yhdessä. Välillä ottaa pattiin. Ja vielä tämä: ihminen on sekä kuntalainen että hyvinvointialueen asiakas. Tämä yhtenäisyys pitää osata paremmin nähdä. 

Terveys on menestystekijä. Terveyden eriarvoisuuden vähentäminen on valtava haaste. 

STM raportissa nro 2023:16 ehdotetaan mm seuraavia toimia: 

Lapsiperheköyhyyden vähentäminen 

Kaikki lapset varhaiskasvatukseen 3-vuotiaasta alkaen 

Varmistetaan jokaiselle nuorelle perusasteen jälkeinen tutkinto 

Terveyttä edistävän ruokavaliosiirtymän toteuttaminen joukkoruokailuun panostamalla 

Terveysperusteinen vero 

Pidättäydytään kaupallisten intressien lisäämisestä alkoholimarkkinoilla 

Psykiatrisen avohoidon sijoittaminen kynnyksettömänä sote-palveluihin

Yllä olevien ehdotusten perustelut ja toteutuksen suuntaviivat STM 2023:23 Koko väestön terveys on yhteiskunnan menestystekijä : Ratkaisuja terveyserojen vähentämiseksi https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164837/STM_2023_16_rap.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Näihin mietteisiin jätän viime vuoden. HIeman pitkä sanaisesti, mutta olipahan uudenvuodenpäivänä aikaa pohdiskella -pakkasta paossa lämpimässä tuvassa.

Toivotan terveyttä vuoteen 2024 ja sen yli!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini