Share |

Naiset kunnassa

Torstai 18.10.2012 - Helena Tuuri-Tammela


Kunnallisvaaliehdokkaista 38,8 prosenttia on naisia koko Manner-Suomen ehdokkaista. Isossakyrössä keskustan ehdokkaista naisia on 35,14 %

Naisten osuus ehdokkaista vaihtelee kunnittain huomattavasti. Naisten osuus ehdokkaista on kääntynyt laskuun ensimmäisen kerran neljään vuosikymmeneen. Edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna naisia on ehdolla 1,6 prosenttia vähemmän. Suhteellisen osuuden laskua selittää jonkin verran perussuomalaisten ehdokkaiden määrän kasvu, sillä perussuomalaisten ehdokkaista naisia on vain 23 %, kun taas muiden puolueiden ehdokkaista naisia on 27,5–56,8 %.

Molempien sukupuolten osallistuminen päätöksen tekoon on erityisen tärkeää. Kuntien palvelujen tekijöistä eli suurin osa kuntatyöntekijöistä, noin 80 %, on naisia.

Myös alle 30-vuotiaita on ehdokkaana vähemmän kuin ennen, 10 %. Isossakyrössä keskustan ehdokkaista on alle 30-vuotiaita 27,03 %.

Kunnallisvaaliehdokkaiden keski-ikä on 48 vuotta. Ehdokkaista yli 64-vuotiaita on 13,5 %.

Naisia on yli puolet väestöstä. Kuitenkin kuluneen vaalikauden alussa naisten osuus kunnanvaltuutetuista Manner-Suomen kunnissa oli vain 36,7 %. Valtakunnan tasolla ilmiönä myös ollut se, että naisilla ei ole samankaltaiset mahdollisuudet edetä kunnallispoliittisella uralla kunnanhallituksen tai kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi kuin miehillä.  Valtuustojen ykköspuheenjohtajista naisia on reilusti alle kolmannes ja hallitusten puheenjohtajista noin viidennes. Naiset ovat aliedustettuina kuntien ylimmässä päätöksenteossa koko maan tasolla, mutta Isossakyrössä tästä ollaan poikettu jo useissa kunnallisvaaleissa. Parhaimmillaan ovat olleet kaikki ykköspuheenjohtajat naisia. Syksyllä 2012 ILKKA pääkirjoituksessaan linjasikin, että kunta, jonka poliittiset ykköspäättäjät ovat naisia, ovat imagoltaan parhaimmassa asemassa.

Kuntavaaleissa valitaan naiset ja miehet, jotka päättävät yhteisistä asioistamme seuraavat neljä vuotta. Demokratiaa on, että ne, joihin päätökset vaikuttavat, ovat hyvin edustettuina päättäjinä. Naisiakin siis tarvitaan, joten äänestä nainen kunnanvaltuutetuksi!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini