Share |

Kokousten viikko alkoi

Maanantai 22.9.2008 klo 21.55 - Helena T-T


Istuin iltapäivällä pähkimässä kaukolämpöasioissa ja aiemmin päivän aikana asioita oli valmisteltu puhelimessa toimitusjohtajan kanssa parit kerrat. Hallituksen puheenjohtajan rooli on hiukan erilainen kuin muiden yhtiön hallinnossa toimivien, mutta mitään kovin erikoista se ei ole verrattuna muihin hallituksessa toimiviin.

Se on tietenkin hauskaa, että minä olen porukassa ainut ei-insinööri, joten teknisten asioiden hallintani perustuu maatalous- ja ympäristöoppiin sekä siihen, että ei ne nyt niin mahdottomia juttuja voi olla, etteikö nainen perässä pysyisi! HOH,mikä lause... Sanoipa eräs agrologi ystäväni, että tavallaan olemme maatalousinsinöörejä, älä sure, ehkä vain vähemmän matemaattisia ;-)

Olen vakuuttunut, että on tärkeää, että eri luottamustoimissa on erilaisia ihmisiä, sillä he ajattelevat eri lailla ja tietävät eri asioita, joten kokonaisuus on hyvä. Tunnustan,että olen tässäkin tehtävässä oppinut paljon. Eihän tällaisia yhtiöitä ja lämpölaitoksia usein pääse perustamaan. Silti en ole mikään kaukolämpöexpertti eikä minun tarvitsekaan tietää hotspottien sielunelämästä yhtään sen enempää kuin on välttämätöntä. Yksityiskohtaisista laitteiston sisuskaluista en osaisi puhua mitään erityistä vaan keskityn kokonaisuuteen, sillä riittää, että meillä on erinomaiset laitosmiehet ja asiansa osaava toimitusjohtaja, jotka hallitsevat alan tekniikan täydellisesti. Tai siis meilä on puoliska toimitusjohtajaa, hänhän on sekä Isonkyrön Lämpö oy:n että Laihian Nuukalämpö oy:n palveluksessa.

Joka tapauksessa olemme siis rakennuttaneet Isoonkyröön kaukolämpöä nyt noin vuoden ajan, ehkä vähän kauemmankin jo, koska verkostoa teimme ensin omina töinä. Verkostoa on nelisen kilometriä ja se laajenee vähitellen. Voisi sanoa, että pitäjän keskustaan kaukolämpöä odotettiin kauan. Tällä hetkellä jo useat yksityiset kiinteistöt ovat verkostoon liittyneet kunnan omien kiinteistöjen lisäksi.

Öljyn hinnan kallistuminen sai meihin päättäjiin lopulta vauhtia ja kunta perusti kaukolämpöyhtiön, josta se omistaa kaikki osakkeet.  Kestävän kehityksen tavoitteista keskustellessaan kunnanhallitus erityisesti nosti tämän hankkeen pöydälle ja työ alkoi selvityksillä, tutustumisilla kaukolämpölaitoksiin, kaavamuutokselle ja yhtiön perustamisella.

Kaavalla siis ratkaistiin se, mihin kaukolämpölaitos sijoittuisi. Vaikka kyseessä ei ole mikään valtaisa laitos, vaatii sen sijoittaminen kuitenkin tarkkaa selvitys- ja pohtimistyötä. Eri vaihtoehdoilla on lukuisia merkityksiä eikä vähin niistä ole toiminnallinen sijoittuminen tai eri vaihtoehtojen kustannuserot. Kaavoitukseen liittyy nykyään myös vuoropuhelu eli osallistumisen turvaaminen kuntalaisille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ensimmäinen vaihe kunnallisten kaavojen valmistelussa ja sekin on oltava nähtävillä nelisen viikkoa. Lopulta myös kaavaehdotus ja lopullinen kaava ovat nähtävillä ennenkuin valtuusto ne hyväksyy. Asiat valmistelee kunnanhallitus, kuten kunnallisessa toiminnassa kuuluu. Lopulta valtuuston tekemästä päätöksestä voisi kuntalainen tai se, jota asia koskee, valittaa. Isossakyrössä ovat kunnallisvalitukset valtuuston päätöksistä harvinaisia, joten asioiden hyvä valmistelu ja vuorovaikutus on onnistunutta ja eri mielipiteet pyritään mahdollisimman hyvin ottamaan huomioon valmistelussa.

Huomenna on päivä uus: taloni remonttitöiden osalta pitää vielä kertaalleen sähkömiehen tehdä kytkentöjä, vuokramökilläni pitää käydä vaihteeksi siivoamassa ja illalla me keskustan naiset kokoustamme. Pojillani on lentopallotreenit, johon menevät isänsä kanssa. Keskiviikkona osallistun mielelläni myös vanhempainiltaa (joka ohittaa minulle tärkeysasteikolla nyt yhteistyötoimikunnan kokouksen, sori). Torstaille on vuorossa tosi tiukka päivä, joka alkaa jo aamulla Pohjanmaan liiton seutukuntakierrokseen osallistumisella ja klo 13 vastaanotan  kyrönmaalaisten kuntaliitos-nettiadressin yhdessä kolmen kunnan valtuustojen ja kunnanhallitusten puheenjohtajien kanssa. Viikon harrastustoimintaani kuuluu myös perehtymistä koulutukseen ja valmistautumista ensiviikon maakuntavaltuuston kokoukseen, jossa hyväksyttäneen Pohjanmaalle uusi maakuntakaava. Siinä sivussa, lähinnä siis yönpimeinä tunteina näytän kirjoittelevan blogia ja tekemässä luentovalmistelujani, sillä työtkin on tehtävä jossain välissä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini