Share |

Autojen ruttausta ja kissojen pelastusta

Sunnuntai 21.9.2008 klo 18.11 - Helena T-T


Pieni sievä miukaisi kuului jostain, mutta mistä?  Hetken etsiskelyn jälkeen jouduin kiipeämään puuhun. Mitäpä sitä ei lemmikin takia tekisi. Kissa saatiin maahan eikä pelastajakaan puuhun majaa jäänyt rakentelemaan.

Pupumme Usvametsän Reetu sai uuden kodin tänään. Ulkoilma asunto pienellä lämpöeristetyllä kopilla jäi tyhjäksi ja asukas muutti sisätiloihin pajan eteiseen. Hauska eläin, joka osaa osoittaa mieltään. Se hyppii innossaan korkealle ja juoksee tosi lujaa kopissaan, kun haluaa esiintyä. Lattialle ensin levittelemäni pahvit olivat hauskaa jyltättävää. Aiemminhan sen kodin pohjana oli verkko ja nurmikko, joten ehkä kuitenkin tämä on käpälille mukavampaa. Joka tapauksessa; se ei ehkä heti tykästynyt uuteen yksiöönsä, joka saattoi aluksi hiukan pelottaakkin. Mutta tilaa sillä taas ainakin on. Puhtaat oljet sekä runsaasti monipuolista ruokaa sekä puhdasta vettä aina saatavilla. Nyt kaninasumus on kuitenkin ihmisen kannalta käytännöllisempi. Pääsemme sinne istuskelemaan Reetun seuraksi helpommin eikä hiuksetkaan jää kiinni kattoon. Täytyy myöntää, että päävastuu tästä elukasta on minulla, vaikka Markukselle se haettiinkin. Minulla oli itselläni kersana kaksi kania ja viehtymys näihin eläimiin on säilynyt. Mielelläni sille kannan herkkuja. Serkkuni Anne kyllä jaksaa motkottaa, että oon pöllöö, kun kuorin eläimelle porkkanat ja lohkon omenatkin valmiiksi... 

Ettei päivä olisi liian laimea, suunnistimme Alahärmän moottoriurheiluradalle katsomaan Stunt Showta. Toki me menimme alueelle myöhässä ja päästiin siten reilusti halvemmalla (asun  tarpeeksi lähellä Laihiaa?), mutta se oli toki vahinko. En muistanut koska esitykset alkoivat. NO, nähtiin sitä ruttausta  kuitenkin ihan tarpeeksi.

Kiinnitin huomioni kuuluttajan puheisiin. Ympäristönäkökohdat tuotiin hyvin esille. "Jos autosta valuu öljyt tms pihalle, imeytetään ne asian mukaisesti" "Tulipommi pullot ovat muovisia, joten luontoon ei jää lasinsiruja" "Kenttä harjataan ja puhditetaan esitysten jälkeen".

TOKI kumikärysi ja haitalliset kaasut suuntautuivat yleisöön. Bensaa paloi ihan turhaan, eikä sen ikäluokan autoissa tosiaankaan ole kaikki suodattimet enää ok. Ja vaikka mitä vielä, mutta: Autourheilu on maailman nopeimman kansan rakasta seurattavaa.

Samaan aikaan me olemme huolissamme ilmaston muutoksesta ja vaadimme tekoja. Henkilökohtaisen vaikuttamisen mahdollisuuksia on monia. Meidän taloissamme käytetään lähes poikkeuksetta energiansäästölamppuja ja Isonkyrön tupaan on asennettu ilmalämpöpumput sekä vintille että alakertaan. Alahärmässä uudistetaan parhaillaan talon lämmitystä siirtymällä hakelämmitysjärjestelmään. (Meillä on siis talot kahdessa pitäjässä).

Mieluusti tekisin talooni muitakin energiaratkaisuja, mutta hitsin vitsi, ettei tajunnut rakentaa putkistoja samalla, kun tehtiin perusteellinen remontti. Sähkölämmitystalon vaihtaminen vaikkapa maalämpöön ei nyt ole kovin yksinkertaista ja edullistakaan (lottovoittoa odottelen) enkä haja-asutusalueella pääse Isonkyrön uuden kaukolämpöjärjestelmän piiriin vaikka itkisin ja rukoilisin. Pienenä energiansäästökannanottonani en ole suostunut vielä hankkimaan pyykille kuivausrumpua, joka kuluttaa energiaa ihan mielettömästi asiaan joka hoituu myös luonnostaan. Tällaisenä kesänä on kyllä ollut lähellä, että olisin tästä periaatteesta luopunut, kun pyykki ei kuiva pihalla ja pyykkiähän tämän kokoisessa perheessä riittää. Pitäisi vielä lakata pesemästä vaatteita liikaa.

Mutta paljon olisi vielä tekemistä. Kestävä kehitys on joka tapauksessa tärkeä ja ajankohtainen asia elämässämme, sillä me kulutamme liikaa luonnonvaroja.

Isonkyrön kunta uudisti kestävän kehityksen ohjelmansa tällä valtuustokaudella. Se on ollut ainoa virallisesti yksin tekemäni aloite, sillä käytännössähän valtuutettu vaikuttaa muutenkin kuin aloitteita kirjoittamalla. Uskon kuitenkin, että aloitteen ja ohjelmatyön avulla aihepiiri nousi taas paremmin esille ja saa ansaitsemaansa huomiota eri asioiden parissa työskenteleville. Kunta voi monella tapaa kantaa kortensa kekoon taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävän kehityksen vuoksi! Mietippä vaikka tätä: kirjastopalvelut. Onhan sekin kestävää kehitystä, ettei jokainen osta omaa ja se kirja jää sitten kerran pari lukukertojen jälkeen hyllyyn pölyttymään. Tai se, että rakennusvalvontaan kiinnitetään tarpeellinen huomio, ettei tehdä susia tai että peruskorjataan lämmityskuluja säästävästi.

Aina, kun sanapari kestävä kehitys mainitaan jossain kokouksessa: muutaman henkilön hyväntahtoinen ja huumoripitoinen virnistys kohdistuu minuun.... 

Loppuun vielä lakia:

Kuntalaki 1 §  Kuntien itsehallinto

Suomi jakautuu kuntiin, joiden asukkaiden itsehallinto on turvattu perustuslaissa.

Kunnan päätösvaltaa käyttää asukkaiden valitsema valtuusto. Valtuustosta samoin kuin kansanäänestyksestä ja asukkaiden oikeudesta muuten osallistua ja vaikuttaa kunnan hallintoon säädetään jäljempänä.

Kunta pyrkii edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan.
 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini