Share |

Spekulaatiot alkavat

Keskiviikko 17.9.2008 klo 11.57 - Helena T-T


Perussuomalaisten listaa osasin odottaakin, kun huomasin kesän aikana, että paikallista osastoa Isoonkyröönkin perustettiin. Listalla ei ollut montaakaan ehdokasta, mutta omaa väreilyään aina vaalitaistoon tuo uudenlaiset asetelmat. Vasemmistoliitto oli lisännyt ehdokkaitaan edellisistä vaaleista kahdesta viiteen. Heidän tavoitteenaan on varmasti tuoda Lehtiö takaisin valtuustoon. Nähtäväksi jää, miten käy ja ottaakko vasemmisto takaisin Sdp:lle siirtyneen valtuustopaikkansa. Vuoden 2004 vaaleissa vasemmisto sain 2,7 % äänistä eli 72 ääntä. Tuo ei silloin riittänyt. 

SDP siis voitti viimeksi yhden paikan Isonkyrön valtuustoon 375:llä äänellä, 14,3 %:n kannatuksella. Nyt veikkaan, että vasemmiston lista uhkaa heitä eniten. Kovaa taistoa äänistä luvassa jälleen tälläkin rintamalla. SDP:n kaikki neljä istuvaa valtuutettua pyrkivät jatkokaudelle. Ehdolla on 12 henkilöä aiemman 15:sta sijaan.

Kristillisdemokraateilla on ollut nyt tällä kaudella kaksi valtuutettua, ja molemmat Annet jättivät nyt ehdokaskaavakkeet allekirjoittamatta. Näitä naisia jään kaipaamaan, mutta uskonpa silti, että KD saa ainakin yhden naisen taas valtuustoon, -onhan aiemmin valtuustossa vaikuttanut Eeva Loukola taas ehdolla. Heillä on mahdollisuus yhä pitää kaksi valtuutettua riveissä, mutta toki voi toisinkin käydä. Viimeksi KD ääniosuus oli 7,9 % eli takanaan 209 äänestäjän voima. Tulos saatiin 11:sta ehdokkaan työllä. Nyt heillä on kymmenen valtuustopaikantavoittelijaa.

Kokoomuksella on nyt ollut valtuustossamme 7 valtuutettua. Kokoomus otti Isossakyrössä vuonna 2004 24,3 % äänistä eli yhteensä 691 henkilöä äänesti heidän listoiltaan ollutta 27 ehdokasta. Nyt ehdolla on 23 henkilöä.  Istuvista valtuutetuista Viitasen Tuija jättäytyy pois eikä ole asettunut ehdokkaaksi. Harmi.

Keskusta lista keräsi kaikista kunnan äänistä 48,8 %:ia eli lähes puolet, vaikka siihen olisi vielä ollutkin äänimäärällisesti hurjasti matkaa. Se voisi olla kuitenkin nyt tavoitteena. Vuonna 2004 keskustan lista keräsi ääniä lukumäärällisesti 1280. Sen turvin on valtuustossa vaikuttanut 14 valtuutettua, joista nyt jättäytyy sivuun usea: Iivari, Jokela, Mäki-Rammo, Petäjä, Viitaluoma ja Vuorela. Ääniä on siis uusjaossa, varsinkin, kun viime vaalien ääniharava Mirva Mäki-Rammo ei ole ehdokkaana. Mieluusti olisin näistä keskustan tehtävistä vapaalle jättäytyville vielä suonut virtaa olla mukana. Olen sen huomannut, kolme valtuustokautta istuneena, että jokaiseen ihmiseen kiintyy, -puolueeseen katsomatta.

On täysin mahdollista ja toivottavaa, että keskusta pitää 14:sta valtuutettunsa joukon vallassa. Ehdolla on 33 erinomaista henkilöä. Tämä on jopa yksi enemmän kuin aiemmin. Hyvä vaalitulos on mahdollinen hyvällä ja kattavalla ehdokaslistalla, mutta myös siksi, että vastuuta on kannettu ja sijaa myös muille annettu. Yksin ei yksikään puolue ole ikäviä eikä hyviä päätöksiä kunnassamme tehnyt.

Isossakyrössä on ollut vallalla todella mallikelpoinen päätöksenteon kulttuuri. Olemme toimineet aina sulassa sovussa. Vain ajoittain asioista ollaan oltu eri mieltä ja silloinkin aina yhdessä haettu ratkaisut kestävästi ja kehittävästi. Toivon, että tämä päätöksenteon kulttuuri jatkuu ja avoimuus sekä toisten kunnioittaminen ovat yhteisiä arvojamme edelleenkin. Se on kuntalaisten etu.

Minulla on ollut ilo valtuuston puheenjohtajana johtaa tätä joukkoa. Seuraava valtuusto valitsee taas keskuudestaan puheejohtajan. Ketä valtuustossa siis jatkossa on, ratkaistaan 26.10.2008.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini